Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden
Deze fruitsoorten pluk je in augustus uit je eigen tuin!

Deze fruitsoorten pluk je in augustus uit je eigen tuin!

Frank Houweling

Gepubliceerd op 30-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Augustus: lange dagen met veel zon en warmte, genieten van de bloemen en de natuur om ons heen. En natuurlijk ook heerlijk koken in de tuin. En wat is er beter dan koken met je eigen ingrediënten? Gelukkig geeft de natuur ons deze maand genoeg om van te snoepen. Hieronder vind je een lijst met alle fruitsoorten die je in augustus uit je (eigen) tuin kunt plukken. Heerlijke zoete en gezonde tractaties!

Fruit wat rijp is in Augustus

Vijg Brown Turkey Het volgende fruit is rijp (en kan je dus plukken) in augustus:

Hieronder vertellen we meer over deze fruitsoorten, welke rassen precies in augustus rijp zijn en hoe je ze in je eigen tuin kunt telen.

Bessen en andere fruitstruiken

Het volgende fruit kan je in augustus plukken van bessenstruiken.

Frambozen

Frambozen in de tuin De lekkerste frambozen pluk je in augustus! Dit is de maand waarop herfstframbozen de eerste vruchten gaan geven. Deze zijn meestal de grootste en zoetsteframbozen van het jaar. Heerlijk om direct op te eten, of te verwerken in frambozenjam natuurlijk.

Onze favoriete frambozen die je deze maand kunt plukken zijn Polka, Autumn Bliss, Golden Everest, HeritageHimbotop en Zefa Herbstente.

Meer weten over een frambozenstruik in de tuin?

Bramen

Bramen aan struik Je kunt in augustus lekker bramen gaan plukken in het wild. Maar pas dan wel op dat je niet teveel plukt, want anders verstoor je de natuur.

Beter is dan om bramen te plukken uit je eigen tuin. Als je een doornloze braam aanplant plukt dat een stuk fijner, en ook zijn de bramen vaak beter te bewaren en een stuk zoeter.

Onze favoriete bramen voor in de tuin, die je ook nog eens in augustus kunt plukken, zijn de Chester ThornlessTriple Crown en Navaho. Alle drie rassen met grote, zoete vruchten. Ook zijn deze struiken goed ziekteresistent: wel zo fijn als je een braam in de tuin wilt planten.

Blauwe bessen

Blauwe bessen Blauwe bessen kan je de hele zomer door plukken. Waar je de eerste blauwe bessen al plukt in het einde van Juni en de laatste helemaal in de eerste week van oktober, pluk je de lekkerste blauwe bessen in augustus. De vruchten zijn in die maand groot, zoet en heerlijk sappig.

De grootste blauwe bessen die je in augustus plukt zijn de Chandlers. De bessen van dat ras zijn soms wel twee keer zo groot als 'gewone' blauwe bessen. Onze favoriete rassen, met de grootste opbrengst en de beste smaak, zijn Bluecrop en Ozark Blue. Leuk voor verzamelaars zijn de roze blauwe bes Pink Lemonade ®, de compacte en kleine blauwe bessenstruik Northsky en de groenblijvende blauwe bes Sunshine Blue. Al deze rassen rijpen af in Augustus.

Een blauwe bes is een onderhoudsvriendelijke plant, maar, wel erg kieskeurig wat standplaats betreft.

Tijd voor een blauwe bes in de tuin? Neem dan een kijkje naar ons assortiment blauwe bessen.

Vlierbessen

Vlierbessen aan een vlier Vlierbessen zijn eind augustus, begin september pas rijp. Je zult dus moeten wachten tot het einde van de maand!

Deze vruchten groeien aan grote maar prachtige struiken. Heb je niet zoveel ruimte? Dan kan je ook overwegen om een sier vlier aan te planten. Deze struiken geven ook eetbare vruchten, maar blijven vaak een stuk kleiner. De meest sierlijke en kleine vlierbessen zijn Black Tower en Golden Tower. De beste productierassen, met een grote oogst van smakelijke bessen, zijn Korsör en Haschberg

Aardbeien

Het aardbeienseizoen is in augustus toch wel een beetje ter einde. Gelukkig kan je nog wel wat aardbeien plukken. Bijvoorbeeld van de doordagende aardbei Ostara en Evie 2, en late rassen zoals de Vima Xima. Eet smakelijk!

Nadat deze rassen op zijn, aan het einde van de maand, is het aardbeienseizoen echt afgelopen. Gelukkig kan je volgend jaar gewoon weer aardbeien uit je eigen tuin eten.

Wil je een aardbeienplant planten? Dat doe je het beste in het voorjaar, zo rond maart. Vergeet bij doordragers niet de eerste bloemen te verwijderen, want zo krijg je meer vruchten.

Ostara aardbeien Ostara aardbeien pluk je over een lang seizoen, en ook nog in augustus.

Zwarte bessen

De meeste zwarte bessen pluk je in Juli. Toch zijn er ook enkele late rassen die je begin augustus pas plukt. Bijvoorbeeld TitaniaBen Nevis en Ojebyn.

Sommige mensen denken, vooral door de heerlijke producten met zwarte bessen in de supermarkt, dat de zwarte bes zoet is. Maar dit is niet het geval. Zwarte bessen zijn vers zuur en soms zelfs een beetje wrang. Heerlijk om te verwerken in jam, sap of gebakjes. Maar om direct op te eten? Dan is de smaak voor de meeste mensen te sterk. 

Kruisbessen

Gele kruisbessen Kruisbessen zijn een beetje een vergeten fruitsoort. Heel soms kan je ze nog krijgen bij de betere groenteboer, maar bij de supermarkt hoef je ze niet te verwachten.

Deze zachtzure bessen hebben een heerlijk aroma en een wat dikkere schil, waardoor ze lekker 'crunchy' zijn. Ze worden daarom ook wel eens klapbessen genoemd. Kruisbessen zijn er in het rood, groen en geel.

Onze favoriete kruisbessen om te plukken in augustus zijn de Hinnonmäki soorten: Hinnonmäki Grön (groen), Hinnonmäki Gül (geel) en de Hinnonmäki Röd (rood). Deze kruisbessen rijpen allemaal zo begin augustus af, en hebben een geweldige smaak. Daarnaast zijn ze ook goed ziekteresistent.

Liever een doornloze kruisbes? Dat kan ook, maar deze rijpen meestal begin juli af.

Japanse wijnbessen

Japanse wijnbessen zie je al helemaal nooit bij de groenteboer. Toch zijn ze wel mateloos populair bij moestuiniers. Dit komt doordat deze zoete, rode bessen ongelovelijk makkelijk in je eigen tuin te telen zijn. Ook zijn ze behoorlijk flexibel wat standplaats en grondsoort betreft. 

Japanse wijnbessen pluk je meestal midden in augustus. Je kunt er heerlijk direct van genieten, of een lekkere japanse wijnbessenjam van maken.

Japanse wijnbessen

Japanse wijnbessen groeien gemakkelijk in je eigen tuin. Ze zijn een familielid van de framboos, en lijken er ook wel een beetje op.

Rode bosbes

Vruchten van de rode bosbes De rode bosbes, ook wel het vossenbesje genoemd, is een kleine en compacte struik. Deze bes is een familielid van de bosbes, blauwe bes en cranberry en groeit het beste op een zure grond. Bijvoorbeeld in het bos, of op veengrond. Het struikje is compact en bloeit met prachtige witte bloemetjes.

Waar je hem echt voor aanplant is de rode besjes die je in augustus kunt plukken. Je maakt hier een heerlijke jam of vossenbessensaus van. Die saus is vooral beroemd van de Ikea, die hem het liefst bij hun gehaktballetjes serveert.

Wil je een rode bosbes in de tuin? Dan kan je bij ons een rode bosbes struik kopen.

Saskatoon bessen

De saskatoonbes wordt ook wel eens het krentenboompje genoemd. Het is een grote struik die van origine uit Amerika komt, en in Nederland nog wel eens als sierplant wordt aangeplant. Dit komt omdat deze plant in het voorjaar prachtig bloeit met mooie, witte bloemen.

De donkerblauwe vruchtjes die in augustus rijp zijn doen wat aan krenten denken, en daar komt dus ook de naam krentenboompje vandaan. De vruchten zijn heerlijk zoet en je kunt ze direct van de struik opeten. Daarnaast is het ook mogelijk om de besjes te verwerken in jam of een taart.

Onze favoriete saskatoon bessen zijn de Thiessen en Obelisk. Beide zijn dit rassen die veel vrucht dragen en ook niet al te groot worden. Ideaal voor in de fruittuin dus!

Saskatoon bessenDe blauwe saskatoon bessen hebben een zoete smaak. Je plukt ze in augustus.

Fruitbomen

Ook van de fruitbomen kan je nu beginnen met plukken. Hoewel de meeste vruchten in de boomgaard nog even moeten rijpen, zijn sommige vroegrijpende fruitsoorten eind augustus toch al te plukken.

Zomerappels

Discovery appels Het echte appelseizoen moet nog beginnen. De meeste appels worden namelijk in augustus of september geplukt.

Toch kan je in de laatste weken van augustus al de eerste zomerappels plukken. Dit zijn speciale rassen die je al heel vroeg plukt. Soms zijn de appels wat kleiner, minder te bewaren en ook wat vlakker van smaak dan de appels die later rijpen. Maar ze zijn wel een ideale optie als je al eerder in het seizoen appels wilt kunnen plukken uit je eigen tuin.

Onze favoriete zomerappels om te plukken in augustus zijn: Discovery, Benoni, Alkmene, James Grieve, Summer RedBeauty of Bath en Yellow Transparent (als moesappel).

Vroege peren

Peren pluk je vaak pas in september of oktober. In augustus zijn de meeste peren niet rijp. Maar in een lekker warm seizoen kan je wel eens in de laatste week van augustus enkele vroege peren plukken. Zo geniet je al heel vroeg in het seizoen van peren uit je eigen tuin!

Onze favoriete vroege peren om te plukken uit je eigen tuin zijn Triomphe de Vienne, WilliamsClapp's Favourite en Bonne Louise. Allemaal prachtige en heerlijke handperen om te kweken in je eigen tuin.

Triomphe de Vienne peer

Triomphe de Vienne is een smakelijke handpeer die je in een warm seizoen al in het einde van augustus kunt plukken.

Perziken en nectarines

Nectarine Red Gold Perziken en nectarines pluk je wel volop in augustus! Dit is de maand waarin de meeste perziken- en nectarines rijp zijn.

Een perzikboom of nectarineboom kweek je het beste op een beschutte, overdekte plaats zoals een kas of onder een afdakje. Zo voorkom je krulziekte, en rijpen de perziken beter af.

Onze favoriete perziken zijn SuncrestSaturne (platte perzik) en Peregrine. Voor buiten (zonder afdak) plant je beter een Avalon Pride aan, want dit ras heeft wat minder last van de krulziekte.

Onze favoriete nectarine die in augustus rijp is, zijn de Flavortop en Red Gold. Deze rood-gele nectarines zijn heerlijk zoet en sappig.

Abrikozen

Ook de meeste abrikozen pluk je in augustus. In tegenstelling tot de perzik en nectarine heb je bij een abrikoos geen last van de krulziekte. Je kunt een abrikoos dus ook prima in de tuin kweken. Een beschutte en warme plaats is ook voor een abrikoos een voordeel, omdat de vruchten dan beter afrijpen. Een plek op het zuiden, bij een muur of schutting, is bijvoorbeeld ideaal.

In de laatste weken van augustus pluk je de Tros OranjeHongaarse en Moorpark abrikozen. Geniet ervan!

Pruimen

Pruimen in een boom In augustus pluk je heerlijke pruimen. Veel verschillende pruimenrassen zijn in deze maand rijp. Onze favoriete pruimen die deze maand afrijpen zijn de Reine Victoria, Mirabelle de Nancy, AprimiraJubileum en Bleue de Belgique. Ook de zuilpruim Hanita is de moeite waard als je op zoek bent naar een boom met een smallere groeivorm.

Al deze rassen geven heerlijke zoete vruchten die perfect zijn om op te eten, en ook gebruikt kunnen worden voor verwerking. Er valt veel te kiezen, want ze hebben allemaal een andere vruchtvorm, grootte en kleur. Mirabelle de Nancy is een kleine gele pruim, bleue de belgique een grote blauwe, en jubileum en reine victoria zijn allebei middengroot, langwerpig en roze.

Om veel pruimen uit je eigen tuin te kunnen plukken is een goede verzorging belangrijk. Heb je nog geen pruimenboom in de tuin? Dan wordt het misschien tijd om een pruimenboom te kopen.

Late kersen

Het kersenseizoen is in augustus wel aardig afgelopen. Toch kan je, in een koud seizoen, nog enkele late kersen oogsten. De beste laatrijpende kersen die je aan het einde van juli (en soms dus begin augustus) kunt oogsten zijn: Stella, LapinsSunburst en Sylvia.

De eerste nashiperen

Nashipeer Shinko De nashipeer pluk je vaak toch enkele weken eerder dan de europeese peer. Daarom kan je vaak aan het einde van augustus al wat nashiperen plukken van je eigen bomen. In een koud seizoen zal je toch op de eerste weken van september moeten wachten om de eerste nashiperen te kunnen plukken.

Onze favoriete nashiperen zijn de KosuiHosui en Shinseiki. Deze hebben grote, sappig en ongelovelijk smakelijke vruchten.

Heb je maar ruimte voor één nashipeer in de tuin? Dan plant je het beste een Nijiseiki boom aan, want deze is zelfbestuivend.

Bijzondere fruitbomen

Zwarte moerbeien aan een moerbeiboom Ook enkele bijzondere of zelfs mediteranne fruitsoorten kan je in augustus plukken.

Moerbeien

Moerbeien kennen we vooral uit warme oorden, maar ze groeien ook goed in Nederland. Deze donkere zoete vruchtjes lijken wat op bramen en zijn heerlijk zoet. Je kunt ze plukken en direct opeten of verwerken in heerlijke gerechten.

De moerbei is een prachtige boom die zich heel goed in vorm laat snoeien. Je kunt de boom dus zo groot of klein laten worden als je wilt. Het blad is zeer sierlijk.

Onze favoriete moerbei is de dwergmoerbei nana issai, maar ook de klassieke zwarte moerbei is natuurlijk heerlijk!

Vijgen

Vijg Brown Turkey Bij vroegrijpende vijgen kan je nu heerlijke vruchten plukken. Voor sommige van deze rassen kan je in een warm jaar in oktober zelfs ook nog een tweede oogst plukken. Dubbel genieten van één vijgenboom of struik!

Onze favoriete vijgen om te oogsten in augustus zijn de Brown Turkey, Rouge de BordeauxMadeleine des deux saisons en Brunswick. Deze rassen zijn ook goed geschikt voor ons klimaat, en goed winterhard.

Druiven

Ook de eerste druiven kunnen aan het einde van augustus geplukt worden.

Onze favoriete druiven die je in augustus kunt plukken zijn de Summersweet, Palatina, Muscat White, ZilgaRegent en New York Muscat.

Allemaal druiven die goed geschikt zijn voor ons klimaat, en heerlijk om als tafeldruif op te eten.

Blauwe druif Regent

De blauwe druif Regent rijpt vroeg af en is goed geschikt voor ons klimaat.

Referenties

Foto van Saskatoon bes (amelanchier alnifolia) door USFWS - Pacific RegionCC BY 2.0 licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie