Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Vlierbes kopen

Vlierbes kopen

De vlier is een oersterke plant, die in Nederland op veel plekken in het wild groeit. Het is een struik die in het voorjaar prachtige witte vlierbesbloesem geeft, waarmee siroop gemaakt kan worden. Later volgen de vlierbessen, welke veel natuurlijke kleurstoffen bevatten en waarmee een heerlijk sap gemaakt kan worden. (lees verder) Het sap heeft een sterke smaak, en kan goed worden gemend met bijvoorbeeld appelsap voor een heerlijke drank. Houd er rekening mee dat Vlierbessen kunnen uitgroeien tot flinke struiken, van ongeveer 3.5 meter hoog. Bent u op zoek naar een variant die veel kleiner blijft? Neem dan een roodbladige variant zoals Black Beauty. Deze is ook nog eens zeer sierlijk.

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 8 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een vlierbes

Tijd voor een vlierbes in de tuin? Dat is een goed idee! Vlierbessen zijn namelijk zeer smakelijk en gezond. Je kunt zowel de bloemen als de vruchten verwerken, en daarna eten. Daarnaast zijn er ook prachtige vlierbessen. Hieronder wat tips om op te letten bij het kopen van een vlierbessenstruik:

Voor de sier of om te eten?

Bessen van de vlierbes Er is een onderscheid tussen vlierbessen die gemaakt zijn op de sier, en vlierbessen om op te eten. De vlierbes Korsör en Haschberg zijn de beste keus als je vooral veel vlierbessen wilt eten. Voor mooie vlierbessen zijn er meer keuzes, allemaal met hun eigen groeiwijze en bladkleur. Meer daarover lees je hier: de 3 mooiste vlierbessen voor in je tuin.

Zorg voor genoeg ruimte

Een vlierbes kan behoorlijk groot worden. Vooral de gewone vlierbes kan, als hij het echt naar zijn zin heeft, 4 tot 6 meter hoog worden. Ideaal voor een bostuin of voedselbos, maar niet zo fijn voor een kleien stadstuin. Heb je minder ruimte? Dan is de Black Tower een uitkomst: dit ras groeit veel langzamer en groeit in een zuilvorm. Hierdoor wordt deze maar één tot anderhalve meter breed: ideaal!

Onderhoud

Een vlierbes is zeer onderhoudsvrij, ook als je er niets aan doet zal de struik mooi zijn en gezond groeien. Snoeien kan wel een goed idee zijn: zo hou je de struik wat kleiner, en zo blijft hij ook beter vlierbessen dragen. Snoei een vlierbesstruik ergens tussen november en maart.

Meer weten over een vlierbes in de tuin? Lees dan hier verder: een vlierbessenstruik planten en verzorgen.

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Kleur blad: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open