Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Zuilfruitbomen

Zuilfruitbomen staan bekend onder vele namen: kolombomen, ballerinabomen, zuilfruitbomen of zelfs gewoon minifruitbomen. Hiermee wordt verwezen naar specifieke soorten appelbomen die van nature zeer langzaam groeien, en niet tot nauwelijks zijtakken vormen. Dit geeft vele voordelen, vooral voor de hobbyfruitteler. Ook andere fruitsoorten zoals peren, pruimen en kersen zijn beschikbaar als zuilfruitboom. Ook deze bomen groeien in een zuilvorm, maar worden breder dan de appels en hebben meer specifieke snoei nodig. In dit artikel leest u meer over deze bijzondere bomen.

Op deze pagina:

De grootte van een zuilfruitboom bij aankoop

De meeste zuilfruitbomen die wij verkopen zijn ongeveer 100cm hoog (inclusief pot) bij aankoop. De maat staat ook altijd aangegeven op de website. Met enkele regelmaat hebben we ook wat grotere bomen staan. Vooral bij de pruimen en kersen is dit het geval. Zuilappelbomen groeien over het algemeen heel langzaam, en exemplaren van meer dan 1,60m hoog zijn zelden in de handel te vinden.

 

Zuilfruitbomen in de winkel

De zuilfruitbomen in de winkel zijn over het algemeen 1 meter hoog. Soms hebben we ook grotere zuilfruitbomen staan.

 

De grootte van een volwassen zuilfruitboom

Zuilappelbomen worden maximaal 2,5 meter hoog. Toch zullen ze deze hoogte niet snel of zelfs helemaal niet bereiken. Bijvoorbeeld met de "Sensation" rassen die wij verkopen en de "McIntosh" hebben we de ervaring dat de groei erg langzaam is. Vooral als de bomen vrucht beginnen te dragen groeien ze maar 10 tot 20cm per jaar. Hiermee kunnen de bomen, met enkele lichte groei, makkelijk op een hoogte van 1,8 meter gehouden worden.

 

Zuilappels in de showtuin

Deze zuilappelbomen staan al bijna 10 jaar in onze showtuin. Toch zijn ze op dit moment maar 1,8 meter hoog, en dat met minimale snoei.

 

Dit is wel echt anders voor zuilpruimenbomen en zuilkersenbomen. Vooral bij de pruimen en kersen is er een meer opgaande groeivorm, maar niet een compleet gebrek aan zijtakken. Ga er vanuit dat deze bomen zeker 2,5 tot 3 meter hoog worden, en toch zeker wel een halve meter breedt.

Zuilperenbomen zitten een beetje tussen deze twee extremen in. Hoewel ze wel zijtakken vormen is dit vrij beperkt, en met de juiste snoei is de boom toch op een maximale breedte van 20cm. te behouden. Heel erg smal dus! Zuilperenbomen hebben wel iets meer groeikracht, waardoor ze gemakkelijk 2 tot 2,5 meter hoog worden.

 

Zuilperenboom Benita

Deze zuilperenbomen van het ras 'Benita' zijn een stukje breder en hoger dan de appels, maar nog steeds duidelijk zuilvormig.

Zuilkersenboom Sylvia

Zuilkersen groeien breder dan zuilappels en peren, en hebben de juiste snoei nodig om smal te blijven.

 

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie