Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

De beste periode om een fruitboom te planten

Jonge fruitbomen in onze winkel Fruitbomen planten op het juiste moment scheelt veel problemen. Door de planten op het juiste tijdstip te planten zullen de bomen en struiken genoeg tijd hebben om te wortelen en dus sneller fruit geven. De ideale planttijd verschilt soms per fruitsoort, en dit hebben we geprobeerd duidelijk te maken in de tabel hieronder. Mocht u twijfelen over de planttijd, of ziet u de fruitsoort naar keuze niet hieronder, dan kunt u altijd contact met ons opnemen over de ideale planttijd van fruitplanten.

Overzicht ideale planttijden

De ideale planttijd van een fruitboom wil nog wel eens afhangen van het soort fruitboom wat u wilt planten. In het overzicht hieronder vindt u de diverse fruitbomen én hun beste planttijd. Twijfelt u nog steeds over wanneer u het beste kunt planten? Neem gerust contact op! Wij helpen u graag verder.

PlantenIdeale planttijd
Appel / Peer / Pruim / Kers / Kweepeer / Mispel - en andere fruitbomen Wanneer de bomen in rust zijn; begin November tot eind Maart
Bessenstruiken, kiwi's en druiven Jaarrond, maar voorkeur voor de herfst of het voorjaar.
Aardbeien Voorjaar en begin van de herfst. Buiten de vorst om.
Exoten en mediterranen Voorjaar, zomer of herfst. Buiten de vorst om.

Fruitbomen planten in de zomer

Het is belangrijk om te weten dat planten uit pot het hele jaar door geplant kunnen worden. Dit geldt voor alle fruitplanten, met uitzondering van aardbeienplanten die toch liever alleen in het voorjaar en in de herfst geplant worden. Voor de overige planten is het belangrijk om, wanneer u in de zomer plant, goed water te geven. De eerste weken kunnen de planten bijna elke dag water nodig hebben. In de winter planten mag zeker ook, maar plant alleen als de grond niet meer bevroren is.

Een geboorteboom planten door woodleywonderworks. CC BY 2.0. https://www.flickr.com/photos/wwworks/441505709 Fruitbomen planten in de winter

Het is een vaak gehoorde misvatting dat bomen- en planten niet in de winter geplant kunnen worden. Natuurlijk zijn veel mensen rond december bezig met kerstbomen en niet met kersenbomen, maar van oudsher is dit juist dé planttijd voor de meeste fruitbomen. Fruitbomen zijn in de winter geheel in rust, waardoor ze gemakkelijk en met een hoge slagingskans geplant kunnen worden. Zolang er geen vorst is, kunt u een boom gewoon planten. Gaat het na het planten van de boom vriezen? Dan is dat geen probleem. Plant in de winter zeker fruitbomen zoals appels, peren, pruimen, kersen, (wal)noten en kweeperen. Ook zwarte, witte en rode bessen kunnen in de winter prima geplant worden. Frambozen en bramen kunnen  net zo goed geplant worden als in het voor- of najaar. Voor exoten en aardbeienplanten adviseren wij om te wachten tot het voorjaar.

Planttijd voor fruitbomen met blote wortel (wortelgoed)

Bomen zonder pot (wortelgoed) kunnen geplant worden van Oktober/November tot Februari/Maart. De exacte maanden zijn afhankelijk van het weer, en verschillen dus van jaar op jaar. Zodra het blad van de boom is gevallen, kan wortelgoed geplant worden.

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie