Abrikozenbomen roepen een mediterraan gevoel op, maar ze doen het verrassend goed in ons klimaat. Met de juiste verzorging leveren ze sappige, zoete abrikozen – en daarbij speelt snoei een grote rol. Een goed gesnoeide boom blijft vitaal, geeft jaarlijks een rijke oogst en zorgt ervoor dat de vruchten goed afrijpen. In dit artikel lees je hoe en wanneer je een abrikozenboom het beste snoeit.
Op deze pagina:
- De juiste tijd om een abrikozenboom te snoeien
- Uitgangspunten
- Niet direct op de stam snoeien
- Snoei in het eerste jaar
- Tweede en derde jaar
- Onderhoudssnoei
- Verder lezen
- Referenties
De juiste tijd om een abrikozenboom te snoeien
Een abrikozenboom snoei je het beste nadat je het fruit hebt geplukt, in augustus.
Deze snoeitijd is anders dan de meeste fruitbomen, die je tijdens de winterrust snoeit. Je snoeit de abrikoos in een andere tijd om besmetting met loodglans of schade door nachtvorst te voorkomen.
Uitgangspunten
Abrikozenbomen dragen fruit op het hout wat het vorige jaar is gegroeid (niet takken van hetzelfde jaar). Ook enkele jaren erna geven abrikozenbomen fruit aan het vruchthout (de sporen) van deze takken.
De uitgangspunten van het snoeien van een abrikozenboom sluiten hierbij aan:
- We proberen ervoor te zorgen dat alle takken van een abrikozenboom goed licht en warmte ontvangen. Op die manier kunnen vruchten zich ontwikkelen en goed afrijpen. Als er veel schaduw instaat aan de binnenkant van de abrikozenboom, groeien hier geen vruchten.
- We verwijderen takken nadat ze enkele jaren fruit hebben gedragen, om nieuwe takken de ruimte te geven om te groeien.
De abrikozenboom leent zich vooral goed voor het vormen van een vaasvorm.
Niet direct op de stam snoeien
Abrikozenbomen kunnen nogal eens last hebben van het invriezen van de takken rondom snoeiwondern in de winter. Daarom is het goed om takken niet direct af te snoeien op een een stam of hoofdtak. Beter is om een stompje van zo'n 10cm te laten staan. Deze sterft later vanzelf af, of kan het volgende voorjaar worden afgesnoeid.
Niet teveel snoeien
Verder is de abrikoos minder kieskeurig dan andere fruitbomen. De snoei mag dus ook gerust een keer een jaar overgeslagen worden, zeker als de boom wat ouder is. Snoei in het jaar daarna zeker wel weer, om het volgroeien van de kroon te voorkomen.
Snoei in één jaar niet teveel takken in één keer weg. Dat kan zorgen voor een groeispurt en juist minder fruit. Bij twijfel snoei je een abrikozenboom liever iets minder dan teveel.
Snoei in het eerste jaar
In de eerste winter na het planten wordt de basisvorm van de boom bepaald. Volg deze stappen voor de snoei:
-
Kies drie tot vijf stevige takken die iets horizontaler groeien vanaf de stam. Idealiter wijzen deze takken in verschillende richtingen van de stam af. Dit worden de hoofdtakken, die samen de 'vaas' van de boom zullen vormen.
-
Verwijder alle overige takken die uit de stam groeien volledig. Dit betekent dat de takken in het midden van de boom, die recht omhoog groeien, tot aan de stam worden weggesnoeid.
-
Kort de hoofdtakken in tot ongeveer 50 cm voorbij de laatste vertakking. Snoei net boven een knop die naar buiten gericht is. Hierdoor stimuleer je nieuwe vertakkingen op die plek, waarbij de groei naar buiten wordt geleid.
Tweede en derde jaar
In het tweede en derde jaar wordt de vaasvorm verder verfijnd. Volg hiervoor de volgende stappen:
-
Als er zich een nieuwe stam begint te vormen, snoei deze dan terug tot de eerder gekozen hoogte. Bij een vaasvormige abrikoos willen we geen doorlopende stam. De open ruimte in het midden van de boom zorgt ervoor dat de zijtakken voldoende licht en warmte krijgen.
-
Verwijder concurrerende takken die vanuit de stam groeien. We behouden alleen de drie tot vijf sterke hoofdtakken die eerder zijn geselecteerd.
-
Vervolgens kijken we naar deze hoofdtakken. Verwijder zijtakken die naar het midden van de boom groeien, evenals zieke of beschadigde takken. Kort de zijtakken in tot ongeveer 50 cm voorbij de laatste vertakking.
-
Haal alle waterloten weg. Dit zijn lange, recht omhoog groeiende takken zonder vertakkingen. Ze zijn dun en voegen weinig toe aan de boom. Kortere zijtakken met knoppen mogen blijven staan.
-
Bekijk de boom als geheel en verwijder indien nodig nog enkele takken die het licht wegnemen van anderen. Het doel is een luchtige, open boom. Wees niet te voorzichtig met snoeien—een goede snoei bevordert de groei!
Onderhoudssnoei
Na ongeveer drie jaar heeft de boom een stabiele vaasvorm ontwikkeld, met voldoende open ruimte en veel licht tussen de takken. Als het goed is, kunt u nu al genieten van een mooie oogst abrikozen! Vanaf dit moment draait het vooral om het onderhoud van de boom. De snoeimethode blijft grotendeels dezelfde als in het tweede en derde jaar, maar er wordt minder ingrijpend gesnoeid.
Volg deze stappen bij het snoeien van een oudere abrikoos:
- Verwijder dode, beschadigde of zieke takken volledig. Moet een van de hoofdtakken weg, snoei deze dan terug tot een zijtak dicht bij de stam. Zo kan op die plek een nieuwe hoofdtak ontstaan.
- Kies één of twee oudere hoofdtakken en snoei deze terug tot ongeveer 20 cm van de stam.
- Dun de takken uit om de luchtcirculatie te verbeteren en ervoor te zorgen dat zonlicht goed in de boom doordringt. Verwijder zijtakken die licht wegnemen van andere takken.
- Knip waterloten (lange, recht omhoog groeiende takken vanaf de hoofdtakken) weg, zodat de boom zijn energie kan steken in de vruchtvorming.
-
Snoei hoofdtakken die te lang zijn geworden en de vorm van de boom verstoren.
Verder lezen
Het snoeien van een abrikozenboom is super belangrijk om te genieten van een prachtige abrikozenboom en heerlijke abrikozen. Maar er is nog meer om op te letten. Lees dus ook zeker deze andere artikelen over het verzorgen van een abrikozenboom:
- Een abrikozenboom planten en verzorgen
- Eerste hulp bij bestuiving
- Bloesem en bloeitijd van abrikozenbomen
- Loodglansziekte voorkomen en bestrijden
- Abrikozenbomen in de webwinkel
Referenties
Foto van abrikozen aan horizontale tak (onder "Uitgangspunten") door apple2000. CC BY-SA 3.0 licentie
Foto van oudere abrikozenboom (onder "Niet teveel snoeien") door Maurice Flesier. CC BY-SA 4.0 licentie
Foto van stapel met abrikozen (onder "Onderhoudssnoei"). CC0 licentie
Foto van abrikoos bloesem (onder "Verder lezen") door SAplants. CC BY-SA 4.0 licentie.