Appelmoes, wie is er niet mee opgegroeid? En voor de echte appelmoes-liefhebber is er natuurlijk niets beter dan appelmoes maken van de appels van je eigen tuin. Je kunt natuurlijk gewoon appelmoes maken van de appels die van de boom gevallen zijn, of die ene bruin plekje hebben. Zo weet je zeker dat er geen appel verloren gaat. Maar het resultaat is zeker niet bij elke appel hetzelfde. En voor de lekkerste appelmoes gebruik je een echte moesappel. In dit artikel vertel ik je wat meer over de beste appelrassen om appelmoes mee te maken uit je eigen boomgaard.
Een ideale moesappel
In principe zijn alle appels geschikt als moesappel: als je ze maar lang genoeg kookt worden ze vanzelf moes. Maar dat betekend niet dat ze allemaal even goed geschikt zijn.
Een ideale moesappel is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zoet. Van een zoete appel zoals Fuji of Gala kan je alleen een vlakke en smaakloze moes maken: die appels eet je veel beter gewoon uit de hand. Ook Golden Delicious is niet goed geschikt.
Voor appelmoes gebruik je het liefst zachtzure en aromatische appels, die dus veel smaak toevoegen. Mocht een appelmoes iets te zuur zijn, dan kan je altijd nog wat suiker toevoegen. Maar appelsmaak: dat moet echt van de appels komen natuurlijk!
Pas je gebruik van suiker aan op de appel
Veel online recepten gaan uit van het gebruik van veel voorkomende appels zoals Elstar of Goudreinette (de bekenste moesappel). Ook de hoeveelheid die wordt toegevoegd, of niet, is hierop aangepast. Maar een ander appelras zal een andere hoeveelheid suiker nodig hebben om tot een goede smaak te komen. En appels uit de boomgaard hebben ook niet elk seizoen de zelfde smaak.
Voeg dus tijdens het koken van de appelmoes initieel iets minder suiker toe, en proef de vers gemaakte appelmoes. Voeg daarna genoeg suiker toe totdat de smaak naar wens is. Zo pas je de hoeveelheid suiker aan op het appelras en het seizoen. Veel moes-maak plezier!
Onze favoriete moesappels
Hieronder vind je onze 5 favoriete appelrassen om appelmoes van te maken. De beste moesappels.
5: Zuilappel 'Maypole'
Dit is een appel waar je misschien niet zo snel bij stil zou staan als moesappel, maar het is zeker een leuke optie. De appel Maypole is een heel bijzondere appelboom die compact en smal groeit (een zuilappelboom), en prachtig dieproze bloesem en rood blad heeft.
Later in het jaar vormen er kleine, rode appeltjes. Deze appels zijn eigenlijk te klein om te eten, maar wel heel goed geschikt voor het maken van appelmoes. Ze hebben een aangename zachtzure smaak met veel appelaroma.
Omdat deze appels een bijzonder rood vruchtvlees hebben, kleuren ze de appelmoes roze van kleur. Jouw huisgemaakte appelmoes ziet er zo dus een stuk feestelijker uit dan de appelmoes uit de supermarkt!
De zuilappelboom 'Maypole' heeft bijzondere, dieprode appeltjes met rood vruchtvlees. Hier maak je een rode appelmoes van.
4: Bramley's Seedling
De Bramley's Seedling is een klassieke britse appel. De appels zijn opvallend groot, hebben een onregelmatige en wat platte vorm en een geel-groene schil met een oranje blos aan de zonkant. Ze kunnen lang bewaard worden en staat bekend om hun zure smaak en fantastische aroma.
De Bramley's is vooral een geweldige verwerking- en moesappel. De appelmoes die je van deze appel maakt zit vol smaak, maar kan wel iets meer suiker gebruiken. Proef de appelmoes dus zeker even tijdens het maken, en voeg waar nodig wat extra suiker toe. Omdat de appels zo groot zijn heb je er maar een paar nodig om een pan appelmoes te koken.
Naast een heel goede moesappel is de Bramley's ook een heel mooie appelboom. Groot, grof en sterk. Dit is echt een perfecte klassieke halfstam- of hoogstam appelboom.
3: James Grieve
De James Grieve is niet een pure moesappelboom. Deze klassieke schotse appel wordt vaak gezien als een chique aromatische handappel. Doordat je hem in Augustus al plukt kan je er ook al van genieten als de meeste appels nog een week of 4 aan de boom moeten hagen. Maar omdat de appel niet goed te bewaren is, is bij een grote oogst appelmoes maken wel een uitkomst.
En door de zachtzure smaak met een fantastisch aroma is de appelmoes die je van een James Grieve maakt een traktatie op zich. Vol smaak, en ook precies zoet genoeg.
Naast een fantastische handappel en moesappel is een James Grieve appelboom ook heel nuttig. Deze boom is namelijk een zeer sterke bestuiver voor andere appelbomen. In een boomgaard is een James Grieve boom dus erg handig, om ervoor te zorgen dat alle andere appelbomen goed bestoven worden.
De James Grieve is een heerlijke aromatische zomerappel, die dus ook geschikt is voor een smakelijke appelmoes.
2: Notarisappel
De Notarisappel is een appelboom die wij nogal eens aanbevelen aan mensen die hun eerste appelboom komen uitzoeken. Deze ouderwetse hollandse appel was vroeger vaak in de groenteboer te vinden, maar tegenwoordig ingehaald door modernere appels zoals de Elstar die een hogere productie halen. Ook vind men de appels van de Notarisappel tegenwoordig wat te groot van stuk. De appel zelf is heel toegankelijk en smakelijk, met een fijne zachtzure smaak. Het is een goede handappel, kan redelijk goed bewaard worden en is ook geschikt als moesappel: heel veelzijdig dus. De appel is groen-geel van kleur met een lichte oranje blos aan de zonzijde.
Dat deze appel zo geschikt is als eerste appelboom is vooral omdat deze boom zo goed zelfbestuivend is, makkelijk vrucht draagt en ook gezond is.
1: (Rode) Goudreinette
De Goudreinette is de bekendste en beste moesappel. Deze appel heeft een heerlijke zachtzure smaak en een perfect aroma. Niet voor niets is de Schone van Boskoop, zoals deze appel eigenlijk heet, favoriet voor de appelmoes. Tegenwoordig is vooral een rode kleurmutant van de Schone van Boskoop populair, de Rode Boskoop. Vanwege de populariteit van dit ras ken je waarschijnlijk de Rode Boskoop als Goudreinette van de groenteboer. Hoewel deze rode kleurmutant een wat rodere tint heeft, heeft hij nog steeds de bekende 'grauwe' grondkleur die je van dit ras kent.
De appels van de Goudreinette pluk je in Oktober en kan je redelijk lang bewaren. Ze zitten vol smaak en zijn daarom de ideale appelmoes-appel: deze appelmoes smaakt zoveel beter dan die uit de supermarkt! De goudreinette is niet zelfbestuivend, en is ook een zwakke bestuiver. Het is dus belangrijk om een andere boom ernaast te planten die wel een sterke bestuiver is. Bijvoorbeeld een sierappel, James Grieve of Alkmene appelboom.
De Goudreinette is misschien niet de makkelijkste boom om te bestuiven, en ook niet de meest ziekteresistente boom op aarde. Maar het is wel de allerbeste appelmoes-appel. Dus misschien is het de moeite wel waard?
De Goudreinette (Rode Boskoop) heeft een grove bruine grondkleur en rode accenten. Een echt ouderwets uiterlijk.
Andere opties
Zat hier niet de appelboom van jouw voorkeur tussen? Dan kan je ook nog appelmoes maken van de volgende andere appels, zoals de Jonagold, Sterappel, Groninger Kroon, Alkmene, Transparente Jaune (Oogstappel), Gravensteiner, Sweet Caroline, Glorie van Holland, Beauty of Bath, Ontario, Jacques Lebel, Pilot of Drentse Bellefleur. Daar móet toch wel een appel voor je tussen zitten!
Stoofappels zijn ook lekker
Met al deze informatie over appelmoes zou je bijna denken dat appelmoes de enige manier is om overtallige appels te verwerken. Maar niets is minder waar. Je kunt namelijk ook heerlijke zelfgemaakte appelsap maken, die veel meer smaak heeft dan de zoete appelsap uit concentraat. En ook stoofappels, de appel-variant van de stoofpeer, is een optie. Hoewel stoofappels tegenwoordig moeilijk te vinden zijn, zijn ze een heerlijk tussendoortje met een zoete en aangename smaak. Geschikte appelrassen voor stoofappels zijn o.a. de Rode Dijkmanszoet en Zoete Ermgaard.
Verder lezen
Wil je meer weten over een moesappelboom in de tuin? Lees dan hier verder:
- Moesappels bij ons in de webwinkel
- Een appelboom planten en verzorgen
- Een appelboom snoeien
- Bestuivingstabel voor appels
- Verschillende maten appelbomen en hun eigenschappen
Referenties
Foto van een pan met appelmoes door Maja Dumat from Deutschland (Germany). CC BY 2.0 licentie.