Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

 • Telefoon 06 1843 1532
 • E-Mail info@fruitbomen.net
 • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Tips voor het snoeien van fruitbomen

Snoeien van een laagstam kweepeerboom Het snoeien houdt de boom vitaal, zorgt voor een langere levensduur en zorgt er voor dat uw boom meer vrucht draagt. Snoeien is dus erg belangrijk. De beste weersomstandigheden bij het snoeien van uw boom zijn droog en zacht weer. Regen en/of vorst kunnen leiden tot ziektes en het niet kunnen herstellen van het wondweefsel.

Op deze pagina:

Uitgangspunten voor het snoeien

De volgende punten zijn altijd de uitgangspunten als je een fruitboom snoeit:

 • Houd bij het snoeien het volgende principe in gedachten: alle takken moeten zoveel mogelijk licht vangen. Zonder zon groeit de boom niet goed, en geeft het minder vrucht. Het volgende stappenplan leidt u door de basisprincipes van het snoeien heen.
 • Probeer de takken d.m.v. een touw of elastiek horizontaal te buigen. De zon schijnt namelijk pal boven de boom, en door de takken horizontaal te buigen, vangt de gehele tak het zonlicht op. Het touw kunt u vastmaken vóór u snoeit, en het gedurende de winter laten zitten; na enkele maanden kunt u de touwen verwijderen en zult u zien dat de takken horizontaal gebogen blijven.
 • Snoei de beschadigde takken weg. Hiermee worden takken bedoeld die geknakt zijn, of waar een groot stuk uit is. Snoei de zijtakjes weg die vastzitten aan de takken, als deze recht omhoog staan en geen knopjes hebben. Deze zijtakjes zijn namelijk niet nuttig, omdat hier geen appels aan zullen komen. Deze takken worden vaak waterloten genoemd. Laat de zeer kleine zijtakjes zitten. Deze takjes hebben veel knoppen en vertakkingen, en vormen de sporen van een boom. Aan deze takjes vormen volgend jaar de vruchten.
 • Snoei de takken weg die het zonlicht innemen van andere takken. Als u d.m.v. Het elastiek de takken horizontaal heeft omgebogen, kunt u precies zien welke takken het zonlicht zullen vangen van andere takken. Deze kunt u geheel wegsnoeien.
 • Kort de uitgebogen takken in als u vindt dat de boom te breed wordt; anderhalve meter wordt gezien als een mooie lengte voor een gesteltak.

Schimmelinfectie voorkomen

Pruim Mirabelle de Nancy Bij het snoeien van een fruitboom is er altijd een risico dat schimmelziekten via de snoeiwonden de boom binnen dringen. Zo kan loodglans of vruchtboomkanker de boom infecteren. Beide zijn erg schadelijk, en het voorkomen is dus belangrijk. Je voorkomt een schimmelziekte op de volgende manieren:

 • Hou je aan de voorgeschreven snoeitijden, en kies altijd voor een droge dag waarop het ook niet vriest.
 • Snoei regelmatig, zo voorkom je dat er later herstelsnoei nodig is. Bij herstelsnoei worden er veel en grote snoeiwonden gemaakt, wat de kans op infectie vergroot.
 • Snoei takken altijd schuin af. Zo voorkom je dat er water op de snoeiwonden kan blijven staan. Water wat blijft staan op een vlakke snoeiwond kan rotting veroorzaken.
 • Gebruik een scherpe snoeischaar en houdt deze schoon. Zo voorkom je lelijke snoeiwonden, en zo voorkom je ook dat schimmelziekten zich verspreiden. Desinfecteer altijd je snoeischaar nadat je een (mogelijk) zieke tak hebt weggesnoeid.
 • Verwijder zieke of dode takken altijd zo snel mogelijk, om verspreiding van een infectie te voorkomen.
 • In het geval van grote snoeiwonden, scheuren of beschadigingen door wind of storm is het belangrijk om de tak op een lager punt af te snoeien. Zo wordt het wondoppervlakte verkleint en dus ook de kans op infectie.
 • Als het niet te voorkomen is om een grote snoeiwond te veroorzaken, bijvoorbeeld als een grote en oude hoofdtak verwijderd moet worden, kan wondbalsem gebruikt worden om de snoeiwond af te dichten.

Verder lezen

Wilt u meer weten over het snoeien van fruitbomen? Lees dan hier verder.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie