Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Een perzikboom snoeien (stap-voor-stap)

Platte perziken in perzikboomEen perzikboom groeit snel en draagt vruchten op jonge scheuten. Goed snoeien is daarom essentieel: het houdt de boom gezond, voorkomt dat hij te groot en dicht groeit, en zorgt voor een goede oogst. In dit artikel lees je hoe je een perzikboom snoeit volgens de vaasvorm, een ideale snoeivorm die licht en lucht in de kroon brengt en de vruchtbaarheid bevordert.

Op deze pagina:

Perzikboom als vaasvorm

Perzikboom in vaasvorm met eerste bloesemIn dit artikel beschrijven we hoe je je perzikboom kunt snoeien in een vaasvorm. De vaasvorm is één van de meest voorkomende boomvormen bij perzikbomen.

De vaasvorm is een open boomstructuur met drie tot vier hoofdtakken die vanuit de stam in verschillende richtingen groeien. De verticale tak (of takken) in het midden van de kroon worden weggehaald of sterk teruggesnoeid, zodat het hart van de boom open blijft.

De vaasvorm laat veel licht en lucht in de bladerkroon van de perzik toe. Dit stimuleert bloei en vruchtzetting op de jonge (eenjarige) takken waar de perzikboom het beste fruit op draagt. Ook voorkomt het schimmelziekten en zorgt het voor een betere afrijping van de perziken. Die vangen namelijk meer licht.

Het juiste moment om een perzikboom te snoeien

Een perzikboom snoei je het beste nadat het fruit is geoogst. Een perzikboom wordt het beste twee keer per jaar gesnoeid: één keer een hoofdsnoei in september en één keer een lichte snoei in het late voorjaar (mei of begin juni). Vindt je dat te veel gedoe, dan kan je het beste alleen de hoofdsnoei in september toepassen en de lichte snoei in het voorjaar overslaan.

De hoofdstuk vindt plaats rond het einde van september tot de eerste weken van oktober, wanneer de pereziken geplukt zijn en de hersft in zicht komt. Tijdens deze snoei richt je je op de structuur van de boom: je behoudt of verbetert de vaasvorm en verwijdert dode, zieke of kruisende takken. Let op dat je niet snoeit op dagen met strenge (nacht)vorst of veel regen, want snoeiwonden kunnen dan slecht genezen.

In het late voorjaar, meestal in mei of begin juni, is een lichtere snoeibeurt. Hiermee beperk je de overmatige groei en zorg je ervoor dat er voldoende licht en lucht in de bladkroon komt. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van de boom, maar ook de ontwikkeling van bloemknoppen voor het volgende jaar.

Beide snoeimomenten dragen dus bij aan een sterke, productieve perzikboom.

Snoeien in de winter

Veel bronnen adviseren om perzikbomen in de winter te snoeien. Dat is niet vreemd, want voor veel fruitbomen is dat inderdaad het beste moment: de bomen zijn dan in rust en zonder blad heb je goed overzicht op de takken en hun vorm.

Toch kiezen wij (en ook diverse andere fruitliefhebbers) voor een ander moment: snoeien in september, direct na de oogst. De reden hiervoor is de loodglansschimmel, een schimmel die vooral bij bomen uit de Prunus-familie, zoals perzik, via open snoeiwonden in de winter toeslaat. Door al in september te snoeien kunnen de wonden sneller genezen voordat de natte winter begint, waardoor de kans op infectie veel kleiner wordt.

Stap-voor-stap: perzikboom snoeien in vaasvorm

De hoofdsnoei (september oktober) is het moment om de basisstructuur van je perzikboom op te bouwen en te onderhouden. Hierbij werk je stap voor stap aan een open, luchtige kroon die het zonlicht diep in de boom laat doordringen.

Vormsnoei (jonge boom, 1–3 jaar)

Begin met het kiezen van 4 tot 5 goed geplaatste zijtakken die als gesteltakken gaan dienen. Dit worden de dragende hoofdtakken van de boom. Je wilt horizontaal groeiende takken die allemaal een andere kant op groeien, en zo elkaar niet zullen gaan kruisen. Door aan elke kant takken te hebben blijft de boom beter in balans.

Verwijder de centrale, rechtopstaande stam (doorlopende verticale tak) om de kenmerkende open vaasvorm te creëren. Kort de eerder gekozen gesteltakken in op ongeveer 30 tot 40 cm van de stam, zodat ze gaan vertakken en een bredere kroon vormen. Overige zijtakken vanaf de stam mogen worden verwijderd.

De bomen die u bij ons koopt zijn al twee tot drie jaar oud. U kunt daarom de eerste vormsnoei meestal al overslaan.

Opbouwsnoei (jaar 2–3)

In de jaren daarna laat je op elke gesteltak 2 tot 3 goed gespreide zijtakken groeien. Zorg ervoor dat deze voldoende ruimte hebben en dat er licht en lucht in het hart van de boom blijft. Overige zijtakken vanaf de gesteltakken worden verwijderd. Ook nieuwe takken die vanaf de stam groeien worden verwijderd, we behouden de eerder gekozen 4-5 gesteltakken.

De kern van de perzikboom blijft open: dit voorkomt schimmelziekten en bevordert de bloei op jonge twijgen.

Onderhoudssnoei (vanaf jaar 4)

Een volwassen perzikboom vraagt jaarlijks onderhoud. Perzik draagt alleen op éénjarig hout, dus verjonging is essentieel. Snoei oude, hangende of uitgeputte takken weg en stimuleer de groei van nieuwe scheuten door zijtakken flink terug te snoeien. 

Takken die vrucht hebben gedragen, snoei je terug tot op jong, vitaal hout. Zo houd je de boom compact, gezond en productief.

Vruchtbaar hout bestaat vooral uit sterke, jonge twijgen van het afgelopen seizoen. Deze zijn vaak roodachtig van kleur, hebben een glad oppervlak en zitten vooral aan de buitenzijde van de boom. Dit hout draagt de bloemen en vruchten.

 

Oud hout is dikker, grijzer en vormt meestal minder bloemknoppen. Bij het snoeien is het belangrijk om dit vruchtbare jonge hout zoveel mogelijk te behouden en alleen het oudere hout of takken die geen vrucht dragen weg te snoeien.

 

Lichte snoei voor bijsturen

In mei of begin juni kun je een perzikboom snoeien om de groei in toom te houden en de vorm te behouden. De focus ligt op het verwijderen van overmatige scheuten die het hart van de boom dicht laten groeien.

Het belangrijkste is het wegsnoeien van waterloten. Dit zijn lange, recht omhoog groeiende scheuten die vaak ontstaan op oudere takken of vlak bij snoeiwonden. Ze zijn herkenbaar aan hun sterke, verticale groei zonder verdere vertakkingen. Deze takken kunnen binnen enkele maanden een behoorlijke lengte bereiken.

Snoei waterloten zo kort mogelijk weg, bij voorkeur helemaal tot aan de basis. Doe dit bij droog en warm weer om infecties te voorkomen. Laat jonge, goed geplaatste scheuten die naar buiten groeien juist staan, want die kunnen volgend jaar vrucht dragen.

Deze lichte snoei helpt om de boom luchtig te houden, voorkomt schimmelziekten en stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor het volgende seizoen.

Praktische tips voor het snoeien van je perzikboom

Hierbij nog enkele praktische tips voor het snoeien van je perzikboom:

  • Snoei voldoende terug om te voorkomen dat de kroon te dicht en schaduwrijk wordt. Zo blijft er genoeg licht en lucht bij de takken.
  • Verwijder oude, afgedragen takken om de vruchtbaarheid van de boom te stimuleren.
  • Vermijd snoeien op dagen met veel regen of bij strenge vorst om schade door loodglans en invriezen te voorkomen.
  • Voer ook een lichte snoei uit; dit helpt de vruchten beter af te rijpen.
  • Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap voor nette sneden en een gezonde boom.
  • Wees niet bang om rigoureus te snoeien; perzikbomen reageren goed op verjonging en belonen dit met meer fruit.

Dwergperzik snoeien

Dwergperziken, zoals de populaire Peachy-rassen, hebben een compacter groeipatroon dan gewone perzikbomen, maar ook zij profiteren van regelmatig snoeien.

Omdat deze bomen kleiner blijven, is het makkelijker om ze licht te snoeien en de vaasvorm goed te behouden.

Bij dwergperziken is het vooral belangrijk om de kroon open te houden en overbegroeiing te voorkomen. Verwijder dus gerust een paar takken uit de bladerkroon, zodat licht en lucht overal goed kunnen doordringen.

Verwijder dode of zwakke takken en snoei vooral jonge scheuten terug om de groei te beheersen en de vruchtbaarheid te stimuleren. Dankzij hun compacte formaat kun je de snoeibeurten wat vaker en geleidelijker uitvoeren, bijvoorbeeld ook tussendoor in de zomer, om de boom netjes in vorm te houden.

Verder lezen

Wil je graag meer te weten komen over een perzikboom in de tuin? Leuk! Lees snel verder op onze encyclopedie:

Referenties

Foto van perzikboom in vaasvorm door Forest & Kim StarrCC BY 3.0 US licentie.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie