Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Loodglansziekte bij pruim, kers en perzik

Schimmelsporen van loodglansziekte in een zijtak van een kers. Loodglans is een schimmelziekte die voorkomt bij fruit- en sierbomen. Bij fruitbomen worden vooral soorten uit de prunus-familie aangetast: dit zijn pruimen, kersen, perziken, abrikozen en amandelen. De loodglansziekte komt niet vaak voor. Maar als deze schimmelziekte wel voorkomt kan deze veel schade kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om tijdig in te grijpen om het verliezen van de boom te voorkomen. In dit aritkel lees je hoe je loodglans kunt herkennen, voorkomen en behandelen.

Op deze pagina:

Loodglans herkennen

Loodglans komt bij fruitbomen vooral voor bij bomen uit de prunus-familie zoals pruimen, kersen, perziken, nectarines, abrikozen en amandelen. Soms komt het ook voor bij appelbomen, perenbomen en lijsterbessen.

Een geinfecteerde is initieel wat moeilijk te herkennen, aangezien er geen zwammen zichtbaar zijn op de stam of takken. Alleen het blad is aangetast, en heeft een herkenbare matte, fletse kleur. Hier is wel duidelijk een verschil met meeldauw: bij deze ziekte is er een lichte witte 'laag' bovenop het blad die weggehaald kan worden. Bij loodglans veranderd de kleur van het blad zelf.

De bladeren van een boom die is aangetast door loodglans zijn ook stijf en bros, en zullen bij het dubbelvouwen dus 'afbreken' in plaats van vervormen.

Meestal doet initiele besmetting zich voor in het begin van de zomer, meestal rond eind juni of begin juli. Een extra visuele controle van het blad van pruimenbomen en kersenbomen rond die tijd is verstandig om snel in te kunnen grijpen bij een loodglansbesmetting.

Aan het einde van de zomer, vaak na enkele flinke regenbuien, worden de vruchtlichamen van de schimmel zichtbaar op de stam en takken. De zwammen zijn redelijk klein en hebben een purperrode kleur.

Loodglans op stam kers

De purperrode tot paars gekleurde sporen van de loodglans schimmel zijn zichtbaar op de stam van deze kersenboom.

 

Bij twijfel is het ook mogelijk om één van de verdachte takken af te snoeien. De binnenkant van het hout zal verkleurt zijn naar bruin of purpurrood, en soms zullen er ook inwendige gomplekken gevormd zijn. De kleur is vaak niet egaal door de takken, maar volgt de verspreiding van de schimmel door het hout.

Zoals eerder genoemd is de loodglansziekte redelijk zeldzaam. Hoewel behandeling bij aantasting erg belangrijk is om de boom te redden, is het wel de moeite waard om met zekerheid vast te stellen dat de boom inderdaad met loodglans besmet is, en niet met een andere ziekte. Neem gerust contact met ons op voor advies.

Loodglans behandelen

De loodglansziekte is zeer gevaarlijk voor een fruitboom en moet absoluut behandeld worden. Behandeling van loodglans met een schimmeldodend middel (fungicide) is jammer genoeg niet effectief: de enige oplossing is het verwijderen van de besmette delen van de boom.

Enkele takken besmet

In het geval van een plaatselijke besmetting kan ervoor gekozen worden om de besmette takken en het besmette deel van de stam af te snoeien. Doe dit als volgt:

  • Soei takken en stam af tot minimaal 15cm. onder de laatste zichtbare besmetting.
  • Dicht snoeiwonden af met een schimmeldodend wondafdekmiddel (fungicide). Indien niet beschikbaar kan er ook gekozen worden om de wonden eerst te behandelen met een fungicide (bijv. biologische spuitzwavel) en daarna af te dekken met een normaal wondafdekmiddel.
  • Snoeimateriaal zoals scharen en messen goed schoonmaken en ontsmetten.
  • Snoeiafval verbranden of direct afvoeren, maar niet composteren. Bij composeren komen sporen vrij die andere bomen zullen besmetten.

Na de behandeling is het belangrijk om de boom en omringende bomen goed in de gaten te blijven houden om bij herbesmetting snel in te kunnen grijpen.

Gehele boom besmet

Mocht de boom geheel besmet zijn, of mocht de besmetting zich in het overgrote deel van de stam gevestigd hebben, dan is er geen andere oplossing dan het kappen van de boom

Ook na het kappen van de boom is het belangrijk om scharen en messen goed schoon te maken en ontsmetten, en om het snoeiafval te verbranden of direct af te voeren om besmetting van andere bomen te voorkomen.

Besmetting met de loodglansziekte voorkomen

Zure kersen in een Dubbele Meikers Loodglansziekte komt vaak voor bij verouderde, zieke en zwakke bomen. In dat geval is er jammer genoeg weinig te doen om aantasting en kap te voorkomen.

Besmetting van gezonde bomen is vaak wel te voorkomen door op de juiste manier voor deze bomen te zorgen. Loodglanssporen dringen bij die bomen alleen via wonden, en het voorkomen van wonden voorkomt dus ook een schimmelinfectie.

Zorg voor de volgende maatregelen om een besmetting met de loodglans schimmel te voorkomen:

  • Snoei pruim, kers, amandel, perzik en abrikoos na het plukken van de oogst (augustus/september). In die tijd zijn er nog geen sporen in de lucht en kan geen besmetting optreden.
  • Verwijder ziek en dood hout uit bomen om zo aantasting in die takken te voorkomen.
  • Bij takbreuk na een storm of bij het splijten van takken na strenge vorst snoei toepassen om de wond te verkleinen (bijv. door de tak geheel te verwijderen net onder de breuk).
  • (Snoei)wonden afdekken met een wondafdekmiddel om herstel te bevorderen en besmetting te voorkomen.
  • Bij het snoeien van meerdere pruimen- of kersenbomen het snoeigereedschap goed schoonmaken om het (onwetend) overbrengen van een besmetting van één op een andere boom te voorkomen.
  • Na de snoei in augustus / september een kleine tweede bemesting van organische meststoffen toedienen. Deze extra voedingsstoffen kunnen de boom helpen om de wonden sneller te dichten.

Goede verzorging is dus essentieel om een loodglansbesmetting te voorkomen. Lees meer over hoe je een besmetting met loodglans kunt voorkomen in onze encyclopedie.

Gevoelige rassen

Bramley Seedling appel Enkele fruitrassen zouden gevoeliger zijn voor een loodglansbesmetting dan anderen. Extra visuele inspecties van de boom bij deze rassen, en het goed opvolgen van de instructies onder "Besmetting met de loodglansziekte voorkomen" is bij deze rassen aan te bevelen.

Ondanks dat deze rassen dus gevoeliger zouden zijn dan anderen, is besmetting nog steeds zeldzaam.

Het gaat om:

Referenties

Loodglansziekte op zijtak van een kers (inleiding) door Rosser1954. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van kersenstam met loodglanssporen door Rosser1954. CC BY-SA 4.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie