Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Schurft bij perenbomen

Blad aangetast door perenroest Peren schurft, veroorzaakt door de schimmel Venturia pirina, blijft een verontrustende bedreiging voor perenboomgaarden wereldwijd. Deze hardnekkige ziekte tast niet alleen de bladeren aan, maar kan ook schade toebrengen aan fruit, wat resulteert in aanzienlijke oogstverliezen. In dit artikel duiken we dieper in deze plaag, waarbij we de oorzaken, symptomen en preventiemethoden onder de loep nemen. 

Schurft komt ook bij appelbomen voor, ook al gaat het daar om een net iets andere schimmel.

Op deze pagina:

Shurft herkennen

Perenschurft is als eerst zichtbaar op bladeren. In een vroeg stadium verschijnen op bladeren kleine, donkere vlekken die later uitgroeien tot olijfgroene tot zwarte, ruwe plekken met gebarsten oppervlakken. Deze bladbeschadiging kan uiteindelijk ook leiden tot voortijdig bladverlies. Op vruchten groeien later bruine tot zwarte markeringen en vergroeingen, waardoor het fruit een onaantrekkelijk uiterlijk krijgt en de kwaliteit aanzienlijk afneemt.

De aantasting van peren schurft vindt voornamelijk plaats in de lente en zomer. De schimmel gedijt bij vochtig en warm weer, vooral wanneer er regelmatige regenval of dauw optreedt.

Peer met aantasting door schurft

Onbekende peer aangetast met schurft: zie de kleine donkere vlekken.

Scheuren en gaten door perenschurft

Soms worden ook bruine of zwarte scheuren en gaten veroorzaakt op de peren.

Aantasting met schurft op blad peer

 

Bij een aantasting door schurft worden op het blad van een perenboom kleine, bruin-zwarte vlekjes zichtbaar.

Schurft behandelen

Bij een aantasting met schurft kunnen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden om verdere aantasting te voorkomen. Het is wel belangrijk om dit al bij de eerste aantasting van het blad te doen, om verdere aantasting van het fruit te voorkomen. Als het fruit al beschadigd is, heeft bestrijding geen werking meer. Het is dan beter om de jaaroogst als verloren te beschouwen (al hoewel er mogelijk nog steeds peren gegeten kunnen worden), en voor het volgende seizoen op preventie in te zetten.

Wat bestrijdingsmiddelen betreft zijn er meerdere opties. Sputizwavel, zoals het middel Microsulfo, is een effectief middel wat ook mag worden toegepast in de biologische teelt.

Schurft voorkomen

Beter dan bestrijden is natuurlijk een aantasting met schurft voorkomen. Er zijn meerdere manieren effectief om een aantasting te voorkomen. Zo kan in een hobbytuin, waar minder perenbomen bij elkaar staan, consistent een aantasting voorkomen worden. Zelfs op warme en vochtige dagen.

Resistente rassen

Allereerst kan het helpen om een resistent perenras aan te planten. Onder andere Beurre Hardy en Josephine de Malines hebben weinig last van deze schimmelziekte. Jammer genoeg zijn deze rassen in andere opzichten minder dan andere perenrassen. In tegenstelling tot de appels, waar er veel uitstekende rassen zijn met een goede schurft resistentie, is dit dus geen ideale optie.

Bladeren verwijderen

Wat wel een belangrijke en gemakkelijke stap is om besmetting te voorkomen, is de overwinteringsplek voor de schimmel wegnemen. De schurft schimmel overwinterd in afgevallen bladeren en soms ook aangetaste takken. Het is daarom belangrijk om afgevallen blad weg te halen, af te voeren of goed te composteren. Zorg ervoor dat er geen volledige bladeren zijn waar de schimmelsporen tot de winter in kunnen verblijven.

Aangetaste en beschadigde takken moeten in de wintersnoei worden verwijderd.

Goede snoei

Omdat deze schimmelziekte vooral verspreid bij warme en vochtige omstandigheden, is het belangrijk om te voorkomen dat deze bij de perenbomen ontstaan. Bij een goed snoei wordt gezorgd dat alle takken goed licht en warmte ontvangen, en het blad snel kan opdrogen. Er zijn geen donkere en natte plaatsen in de bladerkroon waar deze schimmel kant onstaan.

Goede bodem

Een zwakke boom wordt sneller besmet met schurft dan een gezonde perenboom. Het is daarom ook belangrijk om de perenboom te planten op een goede ondergrond, met een gezonde structuur, actief bodemleven en een goede afwatering. Storende lagen waardoor het water niet goed kan weglopen moeten worden vermeden.

Door de boom vrij te houden van hoog gras of onkruid kan deze sneller opdrogen, en is de kans op besmetting lager. Daarom letten fruittelers ook altijd goed op het kort maaien van de grasstroken tussen de perenbomen in.

Ook overbemesting van de peer, vooral met stikstofrijke voedingsstoffen, kan de kans op een infectie met schurft vergroten.

Referenties

Foto van aangetast blad met zwarte streep door Jerzy OpiołaCC BY-SA 4.0 licentie

Foto van peer met besmetting door schurft door Jerzy Opioła. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van barst in peer door perenschurft door Markus HagenlocherCC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van perenblad met aantasting door schurft door Jerzy Opioła. CC BY-SA 4.0 licentie.

 

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie