Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Welke fruitbomen hebben roze bloesem?

Welke fruitbomen hebben roze bloesem?

Frank Houweling

Gepubliceerd op 08-12-2023
Geschreven door Frank Houweling

Fruitbomen bloesem zorgt voor de nodige pracht en praal in de tuin om al in de eerste maanden van het jaar het voorjaar in te luiden. Maar, de meeste bloesem is wit. En wat als je nu liever roze bloemen hebt, om meer kleur te geven aan je tuin? Dan zijn er gelukkig ook enkele fruitbomen met roze bloesem. In dit artikel laten we je ze allemaal aan je zien. Veel leesplezier!

Kweepeer

Vruchten van de kweepeer De kweepeer heeft heel opvallende bloesem. Deze boom bloeit (voor een fruitboom) redelijk laat. Pas in mei laat de boom zijn bloemen zien.

De bloemen zelf zijn opvallend groot. Bijna twee keer zo groot als de bloemen van bijvoorbeeld een appelboom. Ze hebben een lichtroze kleur. Soms egaal, en soms een textuur met streepjes.

De bloemen blijven enkele weken aan de boom hangen. Daarna vormen de prachtige, grote gele vruchten die tot de herfst blijven hangen. Als je ze in september plukt leg je ze het beste nog even op de fruitschaal, want ze verspreiden een heerlijke geur door je huis. Daarna maak je er bijvoorbeeld heerlijke kweeperengelei van.

Bloemen van kweepeer

De kweepeer heeft prachtige, grote bloesems met een lichtroze kleur. De boom bloeit in mei.

Perzik en nectarine

De perzik en nectarine zijn de ultieme roze bloesembomen. Deze bomen bloesemen zeer rijk met een overvloed van prachtige, dieproze bloesem. De bomen bloeien meestal in maart, en soms nog in april in het geval van een koel voorjaar. Doordat deze fruitbomen zo vroeg bloeien is nachtvorst je vijand: als de bloemen bevriezen heb je dat jaar geen vorst. Gelukkig heb je daar in de kas geen last van, en het aanplanten van een perzikboom in een kas is dus zeker aan te bevelen.

De meeste rassen hebben een prachtige lichtroze kleur. Iets feller dan dan de kwee, maar nog steeds met een prachtige zachte kleur.

Lichtroze perzik bloesem

Perzikbomen bloeien rijk in maart met lichtroze bloemen.

Lichtroze bloesem van een dwergperzikOok dwergperzikbomen hebben prachtige lichtroze bloesem.

Bloemen van dwergperzik Bonfire

De mini perzik Bonfire heeft prachtige lichtroze bloesem met donkerrood blad.

 

Op zoek naar een boom met een meer knallende kleur? Er zijn ook rassen met een donkerroze tot bijna rode kleur. Bijvoorbeeld de Melred (met dubbele bloesem) en de dwergperzik Red Peachy.

Dieproze bloesem van de Red Peachy dwergperzik

De dwergperzik Red Peachy heeft dieproze bloesem.

Bloemen van de dubbelbloemige perzik Melred

De bloesem Melred heeft ook dieproze tot rode bloesem. De bloesem is 'dubbel', met extra bloembladeren per bloem.

Appelboom

De appelboom bloeit in april en heeft zeer herkenbare bloesem. De bloemknoppen van de appel zijn dieproze, en de geopende bloemen meer wit van kleur. Naarmate de bomen verder in bloei staan veranderd de kleur steeds verder naar wit.

Bloesem van een appelboom

Appelbomen bloeien met dieproze bloemknoppen, en lichtroze tot witte bloemen.

 

Er zijn ook appels met rood vruchtvlees. Deze hebben dieproze bloemen die veel feller van kleur is. De mooiste dieproze bloesem heeft Liset (een sierappel), Sweet Love en ook de zuilappel Maypole

Bloesem van de sierappel Liset De roodbladige sierappel Liset heeft dieproze bloesem en rood blad.

Bloesem van de appelboom Maypole Ook roodvlezige consumptieappels zoals de Sweet Love en Maypole hebben felroze bloesem.

Amandel

Net werd de perzik al even genoemd als de boom die het voorjaar inluid met de eerste bloesem. Dat is eigenlijk niet helemaal waar. De amandel bloeit vaak namelijk al een weekje of zelfs twee weken eerder. Meestal bloeit de amandel in maart, en soms op een warme plek al in de laatste week van februari.

De amandelboom bloeit rijk, met prachtige lichtroze bloesem. Het is een parel om in de tuin te hebben. De boom is winterhard, maar met late nachtvorst kan het voorkomen dat je een jaar geen fruit hebt.

Roze bloemen van de amandel Robijn

De amandel bloeit met prachtige lichtroze bloemen in februari of maart.

 

Amandelboom met bloemenAls een amandelboom in bloesem staat staan de takken vol met bloemen.

Chineese kornoelje

De chineese kornoelje wordt vaak als aangeplant als sierboom. Toch zijn er ook enkele kornoeljebomen die veel vruchten geven, en die zijn bij ons dus ook als fruitboom te koop. Deze hebben witte of gele bloesem.

Er zijn ook kornoeljebomen met roze bloesem, zoals de Satomi. Deze is bij ons niet te verkrijgen, omdat hij (bijna) geen fruit geeft. Maar wel te verkrijgen bij onze collega's van Jan den Hertog.

Kornoelje met roze bloemen De cornus met roze bloemen ('Satomi') is niet bij ons te verkrijgen. De variant met witte bloemen, die fruit geeft, wel.

Roodbladige vlierbes

De vlierbes is geen boom, maar eerder een grote struik. De roodbladige vlieren Black BeautyBlack Tower en Black Lace blijven, voor een vlier, ook relatief klein.

Een vlierbessenstruik bloeit in juni met grote schermbloemen. Hoewel deze uiteindelijk naar fel wit verkleuren starten de bloemen op de roodbladige vlieren met een lichtroze kleur. Door de rijke bloei is dit ook een fantastische sierstruik.

Bloemen van vlier Black Beauty

De roodbladige vlierbes Black Beauty bloeit met prachtige roze schermbloemen, die uiteindelijk naar wit verkleuren.

Poolbraam 'Sofia'

De poolbraam 'Sofia' is een kleine en zeer winterharde bodembedekker die het beste groeit op zachte veengronden. De plant bloeit vroeg in het jaar met kleine dieproze tot paarse bloemen. Later vormen er kleine, rode vruchtjes met een zoete smaak.

Bloemen van de poolbraam Sofia

De poolbraam Sofia is een prachtige bodembedekker met kleine, roze bloemen.

Prachtframboos

De prachtframboos is een middelgrote struik. Naast een heel gemakkelijke en onderhoudsvrije struik is het ook een sierlijke struik, die bloeit met felroze, dubbele bloemen. De productie van vruchten is laag, maar de oranje-gele vruchten (die lijken op frambozen) zijn wel heerlijk zoet.

Prachtframboos Olympic Double

Meer weten over bloesem?

Als je op zoek bent naar een fruitboom met roze bloesem, dan is er gelukkig dus veel te kiezen.

Wil je graag meer leren over de verschillende kleuren bloesem, en de bloeitijden van fruitbomen? Neem dan eens een kijkje naar ons encyclopedieartikel over de bloesem van fruitbomen. Hier vertellen we je alles over de kleuren van de bloemen en de bloeitijd van fruitbomen.

Bloesem van fruitbomen

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie