Muskaatdruiven zijn een heerlijke traktatie waar velen even voor omlopen. De zoete, frisse smaak met een heerlijk aroma van nootmuskaat is uniek. Heerlijk in de wijn, maar ook heerlijk om direct op te snoepen. We denken bij muskaatdruiven al snel aan griekenland of zuid italie. Maar wist je dat je een muskaatdruif ook in Nederland kunt telen? In dit artikel vertellen we je meer over de muskaatdruif, en hoe je die in Nederland teelt.
Wat is een muskaatdruif?
De muskaatdruif is eigenlijk een groep met verschillende soorten druiven die vergelijkbare eigenschappen hebben. De meest bekende muskaatdruif is de Muskaat van Alexandrië. Een ras wat ruim twee milleniums oud is en nog steeds wordt geteeld vanwege de uitstekende smaak.
De geschiedenis achter de muskaatdruif laat zich raden, maar de meeste theorien wijzen naar een oorsprong ergens 1000-3000 jaar geleden in Egypte of Griekenland.
Ook tegenwoordig worden muskaatdruiven nog massaal geteeld. Vooral het ras Muscat Blanc à Petits Grains is populair, maar ook de Muskaat van Alexandrië, Palatina, Orange Muscat en Muscat Ottonel aangeplant. In de officiele lijst van het VIVC (Vitis International Variety Catalog) worden ruim 600 verschillende muskaatdruiven benoemd.
Minder bekend is de blauwe muskaatdruif. Hoewel de kleur minder bekend is, is de smaak van deze druif subliem.
Wat kan je doen met een muskaatdruif?
Muskaatdruiven zijn met hun zoete en aromatische smaken zeer veelzijdig.
Een sublieme wijndruif
De muskaat is allereerst een sublieme wijndruif. De Muscat Blanc à Petits Grains, die voornamelijk wordt geteeld in Frankrijk, met name in de Elzas en de regio rondom de Middellandse Zee. De wijn die van deze druif gemaakt wordt staat daar bekend om zijn bloemige en fruitige aroma's, variërend van sinaasappelbloesem tot perzik.
De Muscat of Alexandrie wordt nog steeds geteelt in landen als Griekenland en Spanje. Deze druif levert wijnen op met een intens muskaataroma en smaken variërend van druiven en citrus tot kruiden.
Muskaatwijnen worden ook geproduceerd in andere delen van de wereld, zoals Australië en Zuid-Afrika. De wijnen variëren van droog tot zoet, en muskaatdruiven worden vaak gebruikt in dessertwijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen. In Zuid-Afrika wordt vooral Muskaat van Alexandrië aangeplant, die daar Hanepoot wordt genoemd. In Australië wordt dan weer vooral Muscat Blanc a Petit Grains aangeplant, in de iets koelere gebieden in noordoost Victoria.
In Duitsland staat de Muscat Blanc à Petits Grains bekend als Muskateller. Vooral rond Pfalz en Rheinhessen wordt de druif aangeplant voor de productie van Muskateller: betoverend aromatische wijnen met florale tonen, citrusnuances en een verkwikkende afdronk.
Ook een smakelijke tafeldruif
Naast een sublieme wijndruif is de muskaatdruif ook een goede tafeldruif. Vaak zijn bij de groenteboer muskaatdruiven te verkrijgen om direct op te eten: een ware delicatesse. Ook hier wordt genoten van de zoete smaak en heerlijke aroma's van citrus en nootmuskaat. Ook de textuur wordt gewaardeerd: sappig en met een beetje crunch.
Jammer genoeg zijn de meeste muskaatdruiven niet potloos. Er zijn wel enkele pitloze muskaatdruiven gevonden, zoals de Muscat a petits grains blancs Seedless, maar deze zijn niet in ons assortiment pitloze druiven te vinden.
Beste muskaatdruiven voor het Nederlandse klimaat
Er is veel variatie in muskaatdruiven, en ook in geschiktheid voor het Nederlandse klimaat.
- De Muskaat van Alexandrië is van de eerder genoemde wijndruiven het minste geschikt voor ons klimaat. De grote trossen met grote druiven rijpen lastig af in ons koude klimaat. Ook heeft deze druif door de vele regen snel last van meeldauw. Het ras is wel erg goed geschikt om te telen in een kas, en als kasdruif is dit ras het overwegen dus zeker waard.
- De muscat blanc is veel beter geschitk voor ons klimaat. Het ras heeft kleinere bessen die gemakkelijker afrijpen. Ons koelere klimaat helpt bij dit ras juist, want door de langzamere rijping dragen de druiven meer en betere aroma's. Dit resulteert in wijnen met een verfijnde balans tussen frisse zuren en karakteristieke bloemige tonen.
- Ook met Muscat Blue hebben wij goede ervaringen in ons klimaat. De blauwe druiven rijpen hier goed af. Ook hier zorgt de langzame rijping voor een betere smaak dan in warmere klimaten. Nadeel van de Muscat Blue is dat het ras bij zeer zware en vooral late nachtvorst wel vorstschade kan oplopen. Het is dus aan te bevelen om deze druif beschut aan te planten. Bijvoorbeeld in een achtertuin in een wijk of de stad, of met de beschutting van een muur of schutting.
- De New York Muscat is relatief nieuw in ons assortiment. Dit ras is net zoals de Muscat Blue een blauwe muskaatdruif. De New York Muscat is iets sterker en loopt ook minder snel scahde op bij late nachtvorst. Verder is het net zoals de Muscat Blue een blauwe, middelgrote druif die goed geschikt is als wijndruif en consumptiedruif.
De New York Muscat heeft, door een kruising met een amerikaanse druif, ook een foxy bijsmaak (aardbeienaroma) die door veel wijnmakers als negatief wordt ervaren. Voor de productie van kwaliteitswijnen is de Muscat Blue dus nog steeds beter geschikt. De New York Muscat is dan weer beter geschikt voor het Nederlandse klimaat. - De Palatina is naar onze mening de beste muskaatdruif voor het Nederlandse klimaat. Dit ras is misschien geen bekende muskaatdruif, maar heeft wel een heerlijk en herkenbaar muskaataroma. Een groot voordeel van dit ras is hoe geschikt het is voor ons klimaat. Met een goede resistentie tegen meeldauw en vruchtrot, en ook een goede afrijping met minder hoge temperaturen. Een enig nadeel is het vroege uitlopen, waardoor late nachtvorst schade kan opbrengen. Palatina is een goede wijndruif en ook geschikt als tafeldruif.
Verder lezen
Ben je door dit artikel enthousiast geworden om zelf muskaatdruiven te telen in je eigen tuin? Heel begrijpelijk! Lees dan op één van de onderstaande aritkelen verder om meer te weten komen over het telen van druiven in Nederland. Veel leesplezier!
- Druivenstruiken kopen in onze webwinkel
- Een druivenstruik planten en verzorgen
- Een druif snoeien
- De 5 beste pitloze druiven voor Nederland
- De beste soorten druiven om te eten
- Ontbladeren van een druif voor zoetere vruchten
- Druivenbladeren gebruiken in de keuken
- Een druif krenten, hoe doe je dat?
Heerlijk zoete druiven uit je eigen tuin is een kunst. Maar gelukkig wel aan te leren.
Referenties
Foto van fles dessertwijn van muskaatdruiven uit Griekenland door Agne27. CC BY-SA 3.0 licentie.