Ziekten en plagen. Elke (fruit)-tuinier heeft er wel eens mee te maken. Want elke plant wordt net zoals elk mensen elk dier wel eens ziek. Op deze pagina vindt u een lijst met algemene tips & trucs om deze ongemakken mee te lijf te gaan.
Op deze pagina:
Goed advies
Het aller belangrijkste advies wat wij u willen meegeven, is om altijd goed advies in te winnen. Mocht u een probleem hebben met één van uw fruitplanten, stuur dan gerust een e-mail. Voor ons is het vaak goed te bepalen wat het probleem is, en wat u eraan kunt doen. Een goede diagnose is vaak het halve werk, en misschien is het een heel ander probleem dan dat u zelf in gedachten had.
Voorkomen is altijd beter dan genezen.
De kans op veel ziekten zoals meeldauw kunnen met de juiste voorbereiding bijna geheel kunnen vermeden. Enkele tips:
- Zorg dat u de plant goed snoeit in de juiste tijd van het jaar (zie snoeikalender), en houd de boom goed luchtig. Hiermee voorkomt u schimmelgroei.
- Bekijk ook goed of je het juiste type grond hebt voor een fruitboom. Wanneer de grondsoort of de standplaats niet klopt met de boom, zal deze verzwakken, en een zwakke plant krijgt sneller ziekten.
- Voorkom stress. Door een boom op het verkeerde moment te planten, of door hem niet genoeg of teveel water te geven, krijgt de boom stress, waardoor deze vatbaarder is voor ziekten.
- Plant een sterk ras aan. Er zijn tegenwoordig voor bijna elke fruitsoort specifieke rassen die erop zijn geselecteerd om minder last te hebben van (schimmel)-ziekten. Het aanplanten van het juiste ras kan u veel problemen schelen.
Méér doen is niet altijd de oplossing
De meest voorkomende fruit bij het bestreiden van een plaag of ziekte is het té veel doen. Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat u het beste voor heeft met uw tuin, maar soms moet de natuur zijn werk doen. Veel gemaakte fouten zijn bijvoorbeeld:
- Ineens mest toedienen. Dat hoeft alleen bij een accuut voedingstekort, en dat komen wij eigenlijk zo goed als nooit tegen. Geef één á twee keer per jaar een basisbemesting met normale organische meststoffen, en dat moet meer dan voldoende zijn voor de gemiddelde tuinier. Als een boom ziek is heeft deze (op bij een voedingstekort na) geen extra mest nodig.
- Teveel of tevaak water geven. Een nieuw aangeplante boom moet inderdaad veel water hebben, maar ook een boom kan verdrinken! U kunt beter minder vaak veel water geven, dan elke keer een klein beetje. Water geven hoeft alleen wanneer de plant nét aangeplant is, en bij hoge temperaturen. In het vroege voorjaar kunt u de boom juist mooi laten wennen aan zijn omgeving door hem geen water te geven. Op die manier gaat hij alvast met zijn 'wortels' op zoek naar het bodemwater. De juiste hoeveelheid water geven is 'een kunst', en wij helpen u graag persoonlijk als u daar moeite mee heeft.
- Soms is het beste om wat geduld te hebben. Hoe moeilijk dat ook is. Dus niet snoeien, spuiten, strooien of wat dan ook. Gewoon even de boom rustig laten wennen. Wilt u de boom toch een extra zetje in de richting geven, dan is zingen een goed idee. Onze bomen worden opgevoed met deze muziek.
Een huis-tuin-keukentruc om bladluis te bestrijden, is een mengseltje van spiritus, groene zeep en water. Spuit het aan de onderkant van het blad. Let op: dit middel werkt niet bij wolluis. Wolluizen worden door hun vacht beschermd en kunnen alleen met professionele middelen worden bestreden.
Geen fruit aan een tak van je bramenstruik gehad? Snoei deze dan zeker niet weg! De kans is groot dat deze tak het volgende jaar fruit geeft, omdat bramen groeien op twee-jarig hout.
Kies bij het uitzoeken van een fruitboom of struik voor moderne rassen. Deze rassen staan vaak aangemerkt met een copyright-logo. Moderne rassen zijn over het algemeen beter ziekteresistent, omdat de kweker speciaal de sterkste punten van twee rassen heeft gecombineerd en daar een nieuw ras van heeft gemaakt. Ook is het aan te raden rassen uit te zoeken die vaak in de winkel te vinden zijn, zoals Elstar, Conference en Bleue de Belgique. Deze geven veel vruchten en zijn weinig ziek, en dat is de reden waarom telers besluiten deze rassen te telen.