Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Water geven aan fruitbomen en bessenstruiken

Water geven aan een kruisbessenstruik. Pixabay license. https://pixabay.com/nl/photos/kruisbes-boom-gieter-struik-watering-2345496/ Het is misschien wel één van de moeilijkste dingen in de tuin. Op de juiste manier water geven. Het lijkt zo makkelijk, maar er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Op de pagina vind je alles wat je moet weten.

Op deze pagina:

Water geven op de juiste manier

U geeft het beste water op het moment dat de zon niet te hard schijnt, om bladschade te voorkomen. Op onze kwekerij geven we daarom altijd water in de ochtend of aan het einde van de middag tot de avond. U kunt thuis het beste deze zelfde tijden aanhouden.

Gebruik bij voorkeur fris water. Natuurlijk hoeft u geen kraanwater te gebruiken, oppervlaktewater is prima, maar zorg dat het water redelijk helder is en niet is vervuild met bijvoorbeeld gifstoffen. Stilstaant water is om die reden vaak een minder goede optie dan water in een doorlopende sloot, beek of rivier. Een pomp die bodemwater ophaalt is natuurlijk ook een uitstekende optie om aan fris water te komen.

U kunt voor het daadwerkelijke toedienen van het water gebruik maken van gieters, een tuinslang of gewoon een emmer. Let met een emmer wel op dat u niet teveel grond weg laat spoelen. De wortels van de boom- of struik moeten natuurlijk goed bedekt blijven met aarde (als de planten wegdrijven moet u misschien iets voorzichtiger zijn!).

Richt tijdens het watergeven uw tuinslang of gieter op de grond naast de plant, en zorg dat het blad zo min mogelijk nat wordt. Zo maakt u efficienter gebruik van het water. Het water wordt namenlijk direct opgenomen door de aarde om de wortels heen, en heeft geen kans om te verdampen door de zon op het blad. Ook heeft u  zo minder kans op bladscahde.

Geef liever met een lagere frequentie veel water, dan elke dag een klein beetje. Door bijvoorbeeld één of twee keer per week veel water te geven worden ook de diepere lagen van de aarde goed nat. Hierdoor kunnen alle wortels vocht opnemen, en wordt de boom of struik gestimuleerd om dieper wortels te vormen, waardoor u in de toekomst minder water hoeft te geven. Ook verdampt vocht in diepere lagen van de grond minder snel door de zon, waardoor de boom langer de tijd heeft om het vocht goed op te nemen. De voordelen voor minder frequent, meer water geven zijn minder groot bij planten die zeer oppervlakkig wortelen, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen. Hier wilt u misschien iets vaker water geven.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie