Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Grauwe schimmel (Botrytis) voorkomen bij pruim, aardbei, druif en andere fruitbomen

Pruimen aangetasten door grauwe schimmel Het is een groot probleem bij fruitbomen. Vooral pruimen, aardbeien en druiven worden vaak aangetast door deze schimmelziekte. Door de aantasting zijn de vruchten niet langer eetbaar. Doordat de aantasting zo snel verspreid kunnen enkele aangetaste vruchten al snel de oogst van een hele boom kosten. Goed opletten dus! In dit artikel lees je hoe je deze schimmelziekte kunt voorkomen en indien nodig bestrijden.

Grauwe schimmel herkennen

Grauwe schimmel is te herkennen aan de grijs-bruine, donzige schimmelsporen die zichtbaar zijn aan vruchten. 

Bij aangetaste vruchten verschijnen eerst kleine, waterige vlekken op het oppervlak. Deze vlekken worden later bruin en nemen een verlepte, gerimpelde uitstraling aan. De schimmel kan zich snel verspreiden en een grijze, donzige schimmelgroei ontwikkelen, vandaar de naam "grijze schimmel".

Botrytis rot kan ook takken en bladeren aantasten. Op takken verschijnen zachte, rotte plekken die bruin tot zwart worden. Bladeren kunnen gevlekt en bedekt worden met een grijze schimmel. Gelukkig komt dit minder vaak voor dan een aantasting van de vruchten.

Op deze pagina:

Verschillend ziektebeeld

Botrytis rot kan een breed scala aan fruitsoorten aantasten, waaronder druiven, aardbeien, appels, peren, frambozen en meer. Bij druiven kan de schimmel leiden tot het rotten van de druiventrossen, terwijl bij aardbeien het de vruchten bedekt met een grijze schimmelpluis. Bij appels en peren veroorzaakt het een verlepte uitstraling en verspreidt het zich vanaf de aangetaste gebieden. Frambozen kunnen bedekt raken met een grijze schimmelgroei.

Grauwe schimmel bij druiven

Ziektebeeld van Botrytis bij een witte druif (Riesling)

Grauwe schimmel bij aardbeien

Ziektebeeld van Botrytis bij aardbeien.

Vooral bij gunstige omstandigheden

Grauwe schimmel doet zich meestal in vochtigere en koelere perioden voor, bijvoorbeeld in het voorjaar of de herfst. Maar ook tijdens een natte of koele zomer kan Botrytis rot voorkomen. Langdurige regenachtige periodes en hoge luchtvochtigheid creëren ideale omstandigheden voor de ontwikkeling en verspreiding van de schimmel. Vooral bij deze omstandigheden komt Botrytis-rot dus veel voor.

Botrytis rot leidt tot verminderde kwaliteit en houdbaarheid van de aangetaste vruchten. De vruchten worden zacht, sappigheid gaat verloren en smaak kan aangetast worden. Hierdoor worden ze ongeschikt voor consumptie en commerciële doeleinden. Aanhoudende infecties kunnen verzwakte bomen veroorzaken door de schimmel die zich verspreidt naar bladeren, takken en andere delen van de boom. Dit kan leiden tot verminderde groei, lagere opbrengsten en zelfs afsterving van takken. Gelukkig komt dit laatste niet vaak voor.

Aantasting door grauwe schimmel voorkomen

In een heel erg nat seizoen is Botrytis-rot moeilijk te voorkomen. Maar in een gemiddeld seizoen is aantasting van het fruit niet nodig. Zorg ervoor dat er goede lichtcirculatie is in de boom, waardoor er geen langdurige vochtige plaatsen ontstaan tussen de takken. Het correct snoeien van de boom is hiervoor erg belangrijk.

Verspreiding voorkomen

Hiernaast is het vooral van belang om verspreiding van de schimmelziekte te voorkomen. Verwijder daarom aangetaste of anderszijds beschadigde vruchten voordat ze schimmelsporen aan gaan maken. Inspecteer de bomen en struiken regelmatig om aangetaste vruchten vroeg te herkennen en te verwijderen. Laat deze aangetaste vruchten niet in de buurt van de boom composteren, want dan komen er nog steeds sporen in de lucht. Het beste is om aangetaste vruchten met het groenafval af te voeren.

Grauwe schimmel in pruimenboom

De grauwe schimmel verspreid zich snel door de boom als aangetaste vruchten niet verwijderd worden.

Fungicide

Naast het handmatig wegplukken is ook, preventief, het gebruik van fungiciden (middelen tegen schimmel) mogelijk. Spuitzwavel, een middel wat is toegestaan in de biologische teelt, is effectief tegen Botrytis-rot rot. Dit middel moet worden toegepast als de omstandigheden voor de schimmelinfectie gunstig zijn, dus op koelere nattere dagen. Vanwege de milieu-effecten en beperkte effectiviteit raden wij het preventief gebruiken van spuitzwavel in de hobbytuin af.

Referenties

Foto van Botrytis op Riesling druiven door Tom Maack. CC BY-SA 3.0 licentie

Foto van Aardbei Lambada vruchtrot Botrytis door RasbakCC BY-SA 3.0 licentie

 

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie