Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Fruitboom van de week archief

Elke week kiezen wij een fruitboom of bessenstruik die we een beetje extra willen uitlichten. Omdat het zo'n goed ras is, omdat het historische waarde heeft, of gewoon omdat we een leuk verhaal hebben. Op deze pagina vind je ze terug!

Fruitboom van de week van 2024 week 24: Mispel 'Westerveld'

De grootste impact die de mispel nu heeft is ons dagelijks leven is het gezegde 'zo rot als een mispel'. Dat doet deze vrucht, die van origine in ons land voorkomt, geen eer aan. Hoewel de mispel wel verwerkt moet worden, en niet direct gegeten kan worden, is hij zeer smakelijk. Daarnaast is de mispelboom een sierlijke en gemakkelijke boom die weinig onderhoud nodig heeft. Doordat deze boom ook erg goed is voor de natuur om zich heen, is het een populaire voedselbos-boom.
Mispel 'Westerveld'

Fruitboom van de week van 2024 week 23: Goudreinette

De goudreinette is een appel waar heel Boskoop trots op is. Deze appel is namelijk uitgevonden in de plaats waar onze kwekerij tot op vandaag gevestigd is. De goudreinette is sinds de uitvinding de hele wereld over gegaan, waar deze vaak te vinden is als 'Belle de Boskoop' of 'Beauty of Boskoop'. De originele goudreinette is wat bruinig van kleur, en heet eigenlijk 'Schone van Boskoop'. De goudreinette die nu het vaakste bij de supermarkt ligt is de 'Rode Boskoop'. Deze is wat roder van kleur en ook wat zoeter.
Appel 'Rode Boskoop'

Fruitboom van de week van 2024 week 22: Dwergperzik 'Honey Red'

Dieprood blad, felroze bloesem en prachtige en smakelijke zoete vruchten. En dat alles in een compacte dwergvorm die perfect is voor in pot op balkon of terras. Deze dwergperzik 'Honey Red' heeft het allemaal!
Dwergperzik 'Honey Red'

Fruitboom van de week van 2024 week 21: Nectarineboom 'Madame Blanchet'

Deze nectarine is echt een klassieker in Nederland. Doordat de vruchten wat kleiner zijn dan andere rassen rijpt deze nectarine in ons land goed af. De vruchten zijn oranje-rood van kleur en hebben een heerlijk zoete smaak. Let wel op, want deze boom is niet resistent tegen de krulziekte.
Nectarine 'Madame Blanchet'

Fruitboom van de week van 2024 week 20: Rode bosbes 'Miss Cherry'

De rode bosbes 'Miss Cherry' is een ideale bodembedekker. Deze compacte, wintergroene struik bloeit met prachtige witte klokbloemen en geeft daarna volop rode bessen.
Rode Bosbes 'Miss Cherry' ®

Fruitboom van de week van 2024 week 19: Druif 'Aurore'

Aurore is een witte druivensoort die afkomstig is uit de Verenigde Staten. Het ras is in de negentiende eeuw ontwikkeld en is geschikt voor de productie van witte wijn. De druiven hebben een zoete smaak en bevatten een hoog suikergehalte. De Aurore is een sterke en robuuste druivensoort die goed bestand is tegen ziekten.
Druif ‘Aurore’

Fruitboom van de week van 2024 week 18: Gele passievrucht

De meeste mensen kennen de passiebloem vooral als dat: een prachtige en tropische bloem. Maar wist je dat de oranje vruchten die aan deze klimplant groeien eetbaar en zeer smakelijk zijn?
Gele passievrucht

Fruitboom van de week van 2024 week 17: Pruim 'Bleue de Belgique'

Deze grote blauwe pruim heeft een heerlijke zoete smaak. Omdat deze boom ook nog eens zelfbestuivend en erg gezond is, is dit een erg populaire pruimenboom in onze winkel. Naast de Victoria en Opal wordt dit ras het meeste verkocht.
Pruim 'Bleue de Belgique'

Fruitboom van de week van 2024 week 16: Compacte framboos 'Ruby Beauty' ®

Deze framboos heeft een mooie, compacte groei en is ideaal voor potteelt. Snoei de struik elk jaar tot 15 cm boven de grond en geniet van heerlijke, zoete frambozen in de late zomer.
Framboos 'Ruby Beauty'

Fruitboom van de week van 2024 week 15: Kiwibes 'Issai'

Heeft u een plekje voor een mooie klimplant, maar wilt u niet gaan voor de bekende klimop, clematis of klimroos? Dan is misschien de kiwibes 'Issai' wel een leuk alternatief. Deze plant wordt niet te groot: maximaal 2 meter breed en 2 meter hoog, en groeit mooi vol met frisgroen blad. De vruchten zijn klein en groen, en kunnen met schil en al gegeten worden. Ze smaken zoet en hebben het aroma van een kiwi, maar dan in de vorm van een bes! Het ras Issai is een ideale keuze omdat deze zelfbestuivend is: er hoeft geen mannelijke plant in de buurt te staan om kiwibessen te kunnen plukken.
Kiwibes 'Issai'

Fruitboom van de week van 2024 week 14: Framboos 'Polka'

De framboos 'Polka' is al jaren één van de meest populaire frambozen in ons assortiment. En dat is logisch, want deze framboos heeft grote, stevige vruchten die goed bewaard kunnen worden. Ook is de plant sterk, productief, en erg gezond. De Polka framboos is echt nog steeds één van de beste rassen op de markt.
Framboos 'Polka' ®

Fruitboom van de week van 2024 week 13: Pitloze druif 'Venus'

Iedereen geniet van heerlijk zoete, pitloze druiven. Met de druif 'Venus' kan je deze druiven uit de eigen tuin plukken! Dit ras geeft grote, zoete en pitloze, blauwe druiven. Daarnaast is het ras ook goed winterhard, en resistent tegen meeldauw.
Druif 'Venus'

Fruitboom van de week van 2024 week 12: Blauwe bes 'Ozark Blue'

Ozark Blue is nog niet zo heel lang in ons assortiment te vinden. Deze blauwe bes is rijp in augustus en is zeer productief. De bessen zijn middelgroot tot groot en zeer zoet van smaak.
Blauwe bes 'Ozark Blue'

Fruitboom van de week van 2024 week 11: Walnotenboom 'Jupiter'

De Jupiter is vanwege zijn wat beperketere afmeting een populaire walnotenboom in ons assortiment. Logisch, vooral als je weet dat ook de kwaliteit van de noten van dit ras erg goed is. Daarnaast is de Jupiter ook zelfbestuivend, waardoor er geen andere notenboom in de buurt hoeft te staan.
Walnoot 'Jupiter'

Fruitboom van de week van 2024 week 10: Stoofpeer 'Gieser Wildeman'

Stoofpeertjes zijn een tractatie uit grootmoeders tijd. Maar met welke peer maak je nu de beste stoofperen? Ik denk dat de meeste mensen het met mij eens zullen zijn als ik de Gieser Wildeman benoem. Deze beroemde stoofpeer komt van origine uit Boskoop, de plaats waar onze kwekerij tot op de dag van vandaag gevestigd is, en is klein maar vol van smaak. Fijn aan de Gieser Wildeman peer is dat deze ook makkelijk rood kookt, zonder wijn of kleurstoffen toe te hoeven voegen. Sommige mensen noemen deze peer de Wilde Gieserman, en ondanks dat dat een leuke verspreking is, is dat natuurlijk niet correct.
Peer 'Gieser Wildeman'

Fruitboom van de week van 2024 week 9: Gele framboos 'Golden Everest'

Frambozen zijn toch altijd rood? In de supermarkt wel ja, maar in de tuin kan je meerdere kleuren vinden! De gele framboos Golden Everst is één van onze favorieten. Dit komt doordat het ras doordragend is en zeer productief, waardoor je over een langere tijd van heerlijk zoete vruchten uit eigen tuin kunt genieten. Hoewel de smaak dus goed is heeft het ras wel één nadeel: de vruchten zijn wat slap en bewaren slecht. Je kunt deze frambozen dus het beste direct na het plukken opeten of verwerken in jam of sap.
Framboos 'Golden Everest'

Fruitboom van de week van 2024 week 8: Gojibes

De gojibes is al lang bekend in China vanwege de positieve invloed op de gezondheid, vanwege de hoge concentratie vitamines en antioxidanten. Dit heeft bijgedragen aan de populariteit van de vrucht in recente jaren, vooral in de gedroogde vorm. Helaas is de verse variant niet makkelijk verkrijgbaar in de winkel, dus het beste alternatief is om ze zelf te kweken in de eigen tuin.
Gojibes

Fruitboom van de week van 2024 week 7: Vlierbes 'Haschberg'

Wil je de allerlekkerste vlierbessensap maken uit je eigen tuin? Dan is de vlierbes 'Haschberg' de vlierbes die je moet hebben. Deze vlierbes is zeer productief en geeft sappige, smaakvolle vlierbessen.
Vlierbes ‘Haschberg’

Fruitboom van de week van 2024 week 6: Pruim 'Aprimira'

Sommige mensen zeggen dat de Aprima een kruising is tussen een pruim en een abrikoos. Anderen houden het gewoon op een zeer smakelijke pruim. Wij weten het niet: maar wel dat het een heerlijk smakende vrucht is die een plekje verdient in je tuin.
Aprimira

Fruitboom van de week van 2024 week 5: Vijg 'Brown Turkey'

De Brown Turkey heeft een beetje een slechte naam. Nogal eens horen wij: "ik heb wel eens een brown turkey gekocht, maar die rijpt nooit af!". Erg jammer, want een Brown Turkey hoort juist heel makkelijk af te rijpen. Het probleem is dat deze vijg al zo lang, zo populair is, dat er ook nogal wat andere vijgen tegenwoordig onder deze naam verkocht worden. Vooral geimporteerde bomen van een 'onbekend' ras worden vaak geetiketeerd als Brown Turkey.
Vijg ‘Brown Turkey’

Fruitboom van de week van 2024 week 4: Platte perzik 'Saturne'

Wat zijn ze lekker he, die platte perziken? De platte perzik, ook wel wilde perzik genoemd, is een soort platte en onregelmatige perzik. Opvallend aan dit soort is dat de steen mooi loslaat, en dat het vruchtvlees zeer zoet, sappig en smaakvol is. Het ras 'Saturne' is ook het ras platte perzik die je bij de groenteboer vindt. De platte perzik kan op een warme plaats ook in Nederland worden gekweekt. Bijvoorbeeld tegen een warme zuidermuur of schutting, op een beschutte plaats. Of helemaal goed in een (koude) kas. In de kas heb je dan ook nog het voordeel dat er geen krulziekte voorkomt.
Platte perzik ‘Saturne’

Fruitboom van de week van 2024 week 3: Framboos 'Himbo top'

Deze rode herfstframboos is echt een topper. De vruchten zijn groot, stevig, zoet en hebben een heerlijk aroma. De struik is ook productief en zeer gezond. De framboos Himbo Top is dus een zeer goede keus voor in de tuin.
Framboos ‘Himbo Top’ ®

Fruitboom van de week van 2024 week 2: Kiwi 'Solissimo' ®

Het was vroeger altijd een keuze: wil je grote kiwi's, of een zelfbestuivende kiwistruik? Tegenwoordig hoeft het geen keuze meer te zijn! De kiwi Solissimo geeft kiwi's zonder dat er een mannelijke plant in de buurt geplant hoeft te worden. De vruchten zijn groot en smakelijk. Wel is het een groene kiwi. Wil je liever een 'Golden Kiwi'? Dan ben je toegewezen aan de kiwi Goldy, en deze heeft een mannelijke vriend nodig!
Kiwi 'Solissimo ®'

Fruitboom van de week van 2024 week 1: Witte bes 'Werdavia'

De Werdavia is één van de meest verkopende witte bessen in ons assortiment. Logisch, want dit ras geeft grote trossen met smakelijke zachtzure bessen. Hoewel veel mensen denken dat de rode aalbessen beter smaken dan de witte, is er geen werkelijk smaakverschil. Dit zijn gewoon je ogen die je voorliegen! Als je blind proeft smaken deze net zo lekker. Voordeel van witte aalbessen is dat de vogels ze wat minder snel pakken, waardoor je ook zonder net er zelf van kan snoepen.
Aalbes 'Werdavia'

Fruitboom van de week van 2023 week 52: Appel 'Api Noir'

De zwarte appel lijkt een attribuut uit een duitser sprookje, maar het is gewoon een oude franse fruitsoort. Deze appel, de Api Noir, wordt ook vaak als sierplant aangeplant vanwege de bijzonder een decoratieve vruchten. Dit betekend niet dat je de appels niet kunt eten, ze zijn namelijk zachtzuur en smakelijk. Hun afmeting is middelgroot tot redelijk klein, een beetje zoals een Elstar. Het fijne aan de Api Noir is dat het ras ook heel makkelijk fruit geeft. Je hebt bij een Api Noir appelboom zo takken vol met vruchten: wat vruchtdunning kan dan geen kwaad!
Appel 'Api Noir'

Fruitboom van de week van 2023 week 51: Honingbes 'Duet'

Zo zoet als honing? Misschien niet helemaal. Ook al is deze bes, die ook wel de haskap genoemd wordt, wel erg lekker. Laat hem wel goed afrijpen, want onrijp is hij best wel een beetje bitter. Wanneer rijp kan je deze honingbessen direct opsmullen van de boom of verwerken in jam of sap. Bijzonder aan de honingbes is dat hij extreem vroeg bloeit en fruit geeft. Al in begin Maart kan je de onopvallende bloesem van deze plant zien, en met een beetje geluk zijn de vruchten al in mei rijp!
Honingbes 'Duet'

Fruitboom van de week van 2023 week 50: Feijoa

De Feijoa is een zuidvrucht die we in Nederland niet zo goed kennen. Want de vruchten, ook wel eens 'ananasguaves' genoemd, zijn heel erg smakelijk. Daarnaast is de bloesem ook prachtig en zeer tropisch. Hoewel deze plant niet winterhard is, en dus als kuipplant of serreplant gehouden moet worden, is hij zeker wel aan te bevelen.
Feijoa

Fruitboom van de week van 2023 week 49: Abrikoos 'Tros Oranje'

De Tros Oranje is een klassieke Nederlandse abrikoos. Doordat de vruchten wat minder groot zijn dan van andere rassen, rijpt deze abrikoos goed af in ons klimaat.
Abrikoos ‘Tros Oranje’

Fruitboom van de week van 2023 week 48: Appel 'Santana'

Oh nee, en appelallergie. Dan maar geen appels eten! Of toch wel...? De appel 'Santana' is namelijk heel bijzonder. Deze appel is anti-allergeen, wat betekend dat deze door een groep mensen met een lichte appelallergie toch gegeten kan worden. Hiernaast is de Santana uberhaupt al een fijne appel: prachtig gekleurd, en met een goede smaak van een gezonde, ziekteresistente boom.
Appel 'Santana' ®

Fruitboom van de week van 2023 week 47: Vijg 'Sultane'

Een grote, wat platte vijg met een paarse kleur en dieprood en zoet vruchtvlees. Geef deze vijgenboom een warm plekje in de tuin, en geniet van de ultieme verse vijg geplukt in je eigen fruittuin.
Vijg 'Sultane'

Fruitboom van de week van 2023 week 46: Streepjesvijg 'Panachee'

He? Wat is dat nou? Ja, dit is waarschijnlijk iets wat je nog nooit gezien hebt. De vijg Panachee is een vijg met een zeer bijzonder uiterlijk. Zo bijzonder, dat hij voor sommige mensen niet eens meer op een vijg lijkt. De vruchten zijn namelijk opvallend geel/bruin gestreept. Hoewel deze vijg ook rijk vruchten draagt en ziekteresistent is heeft het ras ook wat nadelen. De vruchten zijn niet de meest sappige en zoete, en deze vijg is niet winterhard. Je zult dus een plekje in een (onverwarmde) kas moeten vinden om hem te overwinteren. Het bijzondere uiterlijk maakt deze vijg hoe dan ook een verzamelobject.
Vijg ‘Panachee’

Fruitboom van de week van 2023 week 45: Blauwe bes 'Chandler'

Veel blauwe bessen lijken heel erg op elkaar, maar sommige rassen zijn wel echt uniek. Eén van die unieke rassen is de Chandler. Dit ras heeft namelijk opvallend grote vruchten. Een stuk groter dan de blauwe bessen die van andere rassen komen.
Blauwe bes 'Chandler'

Fruitboom van de week van 2023 week 44: Gele kiwi 'Goldy'

Ben jij ook zo'n fan van die heerlijk zoete en sappige gele kiwi's? Waarom zou je ze dan niet uit de eigen tuin plukken? Met deze gele kiwi 'Goldy' is dat gewoon mogelijk. Plant wel een bestuiver aan, zoals de mannelijke kiwi Atlas.
Gele kiwi 'Goldy'

Fruitboom van de week van 2023 week 43: Kiwibes 'Fresh Jumbo' ®

Kiwibessen zijn natuurlijk een stuk kleiner dan 'gewone' kiwis, en worden met schil en al als bessen gegeten. Het ras 'Fresh Jumbo' heeft grotere en sappigere vruchten dan andere rassen kiwibessen. Het ras wordt vaak genoemd als één van de beter smakende rassen op de markt. Let op: de kiwibes Jumbo heeft wel een mannelijke vriend nodig, zoals de kiwibes weikii.
Kiwibes 'Fresh Jumbo' ®

Fruitboom van de week van 2023 week 42: Appelboom 'Gloster'

Vraag jij je wel eens af wat voor appel er nou de 'rode appel' uit sneeuwwitje is? Als ik zou moeten raden, denk ik dat het de Gloster is. Deze appel is namelijk opvallend groot en mooi gevormd, en heeft een dieprode, knallende kleur. Wat ook knalt is de smaak: zacht- tot friszuur en heerlijk sappig en knapperig.
Appel 'Gloster'

Fruitboom van de week van 2023 week 41: Kruipend Kornoelje

Kornoelje, dat is toch zo'n enorme boom? Ja, dat zou je inderdaad denken. Maar de kornoelje is een enorme plantenfamilie. En naast alle bomen en grote struiken in deze familie zijn er ook een paar opvallende planten. Zoals deze canadeese 'kruipende kornoelje' die eigenlijk meer een bodembedekkende vaste plant is, van maximaal 20cm hoogte. Opvallend genoeg heeft deze vaste plant hetzelfde blad, bloemen en vruchten als de chinese kornoelje. Omdat dit zo'n onbekende en zeldzame plant is staan juist de tuinliefhebbers hier vaak van te kijken: ze herkennen het blad, bloesem en vruchten van de chinese kornoelje. Maar hoe kan het dat deze zo klein blijft?
Kruipend Kornoelje

Fruitboom van de week van 2023 week 40: Doornloze kruisbes 'Captivator'

Captivator is de best verkochte doornloze kruisbes met goede eigenschappen voor beginnende fruittuiniers. Het ras is productief, makkelijk in onderhoud en ziekteresistent, bijna doornloos en perfect voor mensen die geen doornen willen. De bessen zijn felrood en sierlijk. Het enige nadeel is de smaak, de vruchten zijn klein en missen wat aroma. Als je op zoek bent naar een betere smakende rode kruisbes, probeer dan 'Pax'. Als kleur niet uitmaakt, maar je wilt wel een doornloze kruisbes, is Tatjana een betere optie.
Kruisbes 'Captivator'

Fruitboom van de week van 2023 week 39: Zuilappel 'Maypole'

Deze appel is met haar rode blad, dieprode bloesem en kleine dieprode vruchten eigenlijk bijna een sierplant. Door de compacte groeivorm zonder zijtakken past de boom ook heel goed in een superkleine tuin, of in een bak of pot op een terras of balkon. De appels zijn bijna een bijkomend voordeel, maar de appels zijn eetbaar en hebben bijzonder dieprood vruchtvlees. De smaak is niet de beste, en de appels zijn redelijk klein, maar de appels zijn wel erg geschikt om een verassende rode appelmoes van te maken.
Appel 'Maypole'

Fruitboom van de week van 2023 week 38: Gele kers 'Donissens Gold'

Een gele kers, waarom niet? En niet alleen is het een leuk verzamelitem om aan je vrienden te laten zien, maar gele kersen hebben ook een praktisch voordeel. Deze kersen worden namelijk minder snel door vogels gepakt, waardoor je er zelf wat meer van kunt smullen. Ideaal!
Gele kers ‘Donissens Gold’

Fruitboom van de week van 2023 week 37: Chocobes

De Chocobes is een prachtige plant met bijzondere paars-witte bloemen. Omdat de bloemen zo mooi zijn wordt de struik vaak als sierplant aangeplant. Maar wist je dat de donkere bessen die na de bloemen groeien gewoon eetbaar zijn? De vruchten smaken zoet, met een aroma van chocolade en caramel. En daar komt dan weer de naam vandaan.
Chocobes

Fruitboom van de week van 2023 week 36: Morellenboom

Zure kersen krijgen niet de eer die ze verdienen. Misschien komt dat doordat we in Nederland vooral verwerkte zure kersen eten. Als in een gebakje of verpakt product 'kersen' verwerkt zitten zijn het namelijk vaak zure kersen, ook wel 'morellen' genoemd. Deze vruchten hebben namelijk veel meer aroma dan de zoete kers. En dat is niet het enige voordeel, want de Morel geeft ook veel gemakkelijker fruit, is zelfbestuivend en beter ziekteresistent dan de zoete kers. Het enige nadeel is dus dat je deze kers niet zo goed direct van de boom kunt eten, daar is een morel echt te zuur voor.
Kers ‘Morel P2’

Fruitboom van de week van 2023 week 35: Sierappel 'Red Sentinel'

Het is hoog tijd om twee dingen recht te zetten over de sierappel. (1) Veel mensen zeggen dat deze 'sier'boom niet geschikt is als bestuiver voor een appelboom. Niets is minder waar! Een sierkers of sierpeer is inderdaad geen goede bestuiver voor kersen- en perenbomen. Maar de sierappel is juist een uitstekende bestuiver voor een consumptie-appelboom. Heeft u een boom in de tuin staan die niet bestoven wordt, maar weet u het ras niet meer? Dan is het aan te bevelen om een sierappel zoals de Red Sentinel aan te planten, want dat is een zeer sterke bestuiver. (2) Een sierappel is niet eetbaar. Natuurlijk is het woord 'sier' niet voor niets. De appels die aan een sierappelboom komen zijn niet smakelijk. Ze zijn zo klein dat de appel vooral uit klokhuis bestaat. Maar een sierappel is zeker niet giftig, en door het hoge pictine-gehalte kunnen ze super goed gebruikt worden in jam, sap of cider.
Sierappel 'Red Sentinel'

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie