Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Rode bes (en andere aalbessen) snoeien

Rode bessen aan struik Rode bessen zijn een heerlijke traktatie. Jammer genoeg zijn ze bij de groenteboer vaak best prijzig. Dit komt natuurlijk vanwege het handwerk wat nodig is om de bessen te plukken en veilig te transporteren. Als je weet dat rode bessen erg makkelijk groeien, spreekt het voor zich om ze in je eigen tuin te kweken. Maar om elk jaar rode bessen te kunnen plukken is het correct snoeien wel erg belangrijk. In dit artikel vertellen we je stap-voor-stap hoe je een rode bes snoeit.

Op deze pagina:

Rode, roze en witte (aal)bes

Gele aalbessen in een struik De rode bes is een aalbes. Aalbessen zijn er ook in het wit (geel) en roze. Aalbessen, die aan trosjes groeien, worden ook wel eens trosbes genoemd. Omdat dit allemaal dezelfde struik is, maar dan in een andere kleur, snoei je ze allemaal hetzelfde.

De informatie in dit artikel is dus geldig voor zowel rode bessen, als andere kleuren aalbessen.

Het juiste moment om een rode bes te snoeien

Je kunt de aalbes twee keer per jaar snoeien: één keer in de zomer, en één keer in de winter.

De wintersnoei is bedoelt voor het 'zware werk'. Hier verwijder je grote takken en verander je de vorm van de struik. Je snoeit een rode bes elk jaar in de winter.

De zomersnoei is er meer om de puntjes op de i te zetten. Het zal niet elk jaar nodig zijn om een rode bes in de zomer te snoeien.

SnoeimomentPeriodeDoel
Wintersnoei  december - februari Het verjongen van de takken, zorgen van voldoende licht en warmte in de struik 
Zomersnoei half mei - juli Verbeteren afrijpen van huidige bessen, ontwikkelen vruchthout voor volgend jaar.

Basisprincipes

Tros van een rode besAalbessen geven fruit op alle soorten hout. Dit moet wel op gang komen, het eerste jaar geeft de struik maar weinig bessen. De meeste bessen groeien op takken die twee of drie jaar oud zijn. Daarna gaat de productiviteit ook weer omlaag. Het doel is daarom om de struik te verjongen, zodat je vooral takken hebt met een leeftijd van twee tot drie jaar oud.

Stap voor stap snoei instructies

Het snoeien van een rode bes is gelukkig helemaal niet moeilijk. Hieronder geven we je stap-voor-stap instructies van hoe je de snoei goed aanpakt.

Wintersnoei

Gebruik een schone en scherpe snoeischaar. Goed gereedschap is het halve werk. Verwijder daarna de volgende takken:

  1. Verwijder eerst beschadigde of zieke takken. Denk aan takken met zwarte plekken, schimmels of scheuren.
  2. Verwijder daarna de dikste takken, die al langer dan 3-4 jaar fruit hebben gedragen. De productiviteit van die takken loopt terug.
  3. Verwijder nu bij kruisende takken één van de twee takken. Behoudt de sterkste, mooiste tak.
  4. Verwijder nu jonge takken, totdat je 5 tot 6 hoofdtakken overhoudt. Door de takken mooi te verspreiden over de struik krijgen alle takken goed licht en warmte.

Een rode bessenstruik geeft het meeste fruit aan takken die twee of drie jaar oud zijn. Je wilt daarom oudere takken verwijderen, en genoeg jonge takken laten groeien om deze oude takken te vervangen.

Bij een jonge struik zal waarschijnlijk maar weinig snoei nodig zijn, maar als de struik enkele jaren in de tuin staat is steeds meer snoei nodig.

Zomersnoei

Rode bessen in bakjes De zomersnoei is een stuk gemakkelijker. Het doel van deze snoei is ervoor zorgen dat de bessen goed afrijpen, en ook dat we genoeg nieuwe takken voor het volgende jaar vormen.

Ook bij de zomersnoei is schoon en scherp gereedschap belangrijk! Snoei tijdens de zomer niet te drastisch, want dan is er een risico dat de struik in shock raakt en stopt met groeien.

Tijdens de zomersnoei snoei je de volgende takken weg:

  1. Verwijder takken zonder vruchten die licht wegnemen van takken met bessen.
  2. Verwijder eerst jonge uitlopers en bladeren die voor de trossen hangen. Om onze rode bessen goed te laten afrijpen willen we ze zoveel mogelijk in de zon laten hangen. Verwijder niet meer dan 20% van de bladeren, want de struik heeft ze natuurlijk hard nodig.
  3. Top de jonge groeischeuten bovenop oude gesteltakken in, tot 15cm. boven het oude hout van vorig jaar. Hiermee stimuleren we een groeireactie, om ervoor te zorgen dat de struik ook nieuwe gesteltakken gaat aanmaken.

Plant vervangen

Roze aalbessenOver het algemeen geeft een rode bessenstruik zo'n 10 tot 15 jaar fruit. Hierna begint de struik minder te produceren. Goede snoei en verzorging kan ervoor zorgen dat een bessenstruik langer meegaat.

Na deze 10 tot 15 jaar is het waarschijnlijk een goed idee om de struik te gaan vervangen. Je kunt dan een nieuwe plant opkweken door de rode bes te stekken, of een nieuwe rode bessenstruik kopen.

Ben je op zoek naar een nieuwe rode bes? Neem dan een kijkje in onze webwinkel:

Rode bes kopen Witte (gele) bes kopen Roze bes kopen

Rode bes verzorgen

Naast het snoeien van een rode bes is ook het correct bemesten en het bestrijden van ziekten van belang. En voordat je een bessenstruik plant is het verstandig om na te denken over de juiste standplaats en het juiste ras. 

Meer informatie daarover vindt je op de volgende pagina:

Een aalbes planten en verzorgen

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie