Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Wanneer moet je een fruitboom snoeien

Framboos snoeien in de winter Niet alle fruitbomen worden in hetzelfde seizoen gesnoeid. Voor verschillende fruitsoorten gelden verschillende richtlijnen. Direct hieronder vindt u een kalender met daarin de ideale snoeitijd voor iedere boom of plant.

Op deze pagina:

Kalender met snoeitijden van fruitbomen

De 'zware snoei' (wintersnoei) is de belangrijkste snoei voor een fruitboom. Het houdt de boom vitaal en productief. De lichte snoei (zomersnoei) is optioneel, maar kan voor een beter resultaat zorgen.

FruitsoortZware snoei (wintersnoei)Lichte snoei (zomersnoei)Snoei informatie
Appel December - Maart Juni  
Peer December - Maart Juni  
Kers Na de oogst (Augustus) April  
Pruim Na de oogst (Augustus) April  
Perzik en Nectarine Na de oogst (Augustus) April  
Bessen algemeen December – April -  
Framboos Herfstframboos: februari
Zomerframboos: na oogst (Augustus)
(ℹ️ het verschil tussen zomerframboos en herfstframboos)
-  
Druif November – Februari Juli  
Hazelnoot Februari -  
Kastanje - -  
Walnoot Juni - September -  
Vijgen Juli - Augustus -  
Kiwi en kiwibes December -  
Mispel Februari    
Moerbei December-Januari Juni  

Zomer- en wintersnoei voor fruitbomen: hoe zit het precies?

Vaak worden onder professionals de termen 'zomersnoei' en 'wintersnoei' gebruikt. Voor de meeste fruitbomen zijn deze correct, maar het wordt al snel verwarrend bij steenvruchten zoals pruimen, kersen en perziken waar de 'wintersnoei' al in augustus valt. Daarom dat wij in dit artikel de termen 'zware snoei' en 'lichte snoei' toepassen. Het is belangrijk om elk jaar zware snoei toe te passen om uw fruitboom of fruitbomen gezond te houden. Lichte snoei kan het resultaat verbeteren, maar is zeker niet verplicht.

Lichte snoei (zomersnoei)

De zomersnoei voert men uit bij droog, warm weer, en is bedoeld om eventuele snoei fouten die tijdens de wintersnoei gemaakt zijn te herstellen, of de boom juist alvast voor te bereiden op de wintersnoei. Het maakt de boom gezonder, en minder vatbaar voor schimmelziekten.

Een goede zomersnoei remt de groei van de boom af, waardoor deze méér energie kan steken in de takken die vrucht geven. De kwaliteit van het fruit neemt daardoor toe. U kunt de zomersnoei toepassen bij zowel steenfruit (kersen en pruimen) als pitfruit (appels en peren). Voor druiven en bessen gelden andere snoeirichtlijnen, die u hier en hier kunt vinden. (link naar snoei bij druiven en bessen)

Zomersnoei bestaat uit de volgende stappen:

  • Verwijder de scheuten die uit de onderstam groeien (de zogeheten ‘wildopslag’).
  • Verwijder waterloten: dit zijn rechte, lange scheuten waar geen knoppen aanzitten.
  • Verwijder scheuten, die op de rug van gesteltakken groeien en dus naar binnen groeien.
  • Pluk, bij een groot aantal vruchten, hooguit een derde van de vruchten van de boom. Hierdoor kunnen de overblijvende vruchten beter groeien, en is de kwaliteit beter. Dit wordt ook wel vruchtdunning genoemd.

Zware snoei (wintersnoei)

De wintersnoei vindt in december plaats bij pitfruit. Deze snoei is meestal rigoureuzer dan de zomersnoei: u kunt echt vorm aanbrengen in de boom. Buig de takken horizontaal en bind ze gedurende de winter vast, zodat de bomen in een open vorm gaan groeien. Snoei daarna overbodige takken weg. Lees voor meer informatie over hoe te snoeien hier verder:

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie