Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Een japanse wijnbes planten en verzorgen

Nederlandse naam Japanse Wijnbes
Latijnse naam Rubus phoenicolasius
Niveau verzorging Makkelijk, goed voor beginners.
Niveau produceren Produceert jong en snel. Zelfbestuivend.
Soort plant Struik of geleide klimplant.
Plaats in tuin Halfschaduw. Het liefst lichte, lichtzure maar vooral doorlatende grond. Twijfelt u over uw grond? Plant de japanse wijnbes dan tenminste in wat potgrond; dan heeft hij een makkelijke start.
Ziektegevoeligheid Weinig ziektegevoelig.
Aanbevolen rassen Zie Japanse Wijnbes in de webwinkel.

De japanse wijnbes is onbekend bij het brede publiek. Dit is logisch, want je kunt deze bessen niet bij de groenteboer vinden. Dit ligt heel anders bij de meer ervaren moestuinier. Hier is de japanse wijnbes een populaire fruitsoort. Het is een sterke plant die in veel tuinen goed groeit en weinig onderhoud nodig heeft. De vruchten zijn zoet en heerlijk aromatisch. Het enige nadeel? Je moet deze bessen snel opsmullen, want lang bewaren lukt niet.

Op deze pagina:

Waar plaats je een Japanse Wijnbes?

Rijpe japanse wijnbessen van een wijnbessenstruik Een japanse wijnbes is van nature een grote struik die onder bomen groeit in de bossen. Dit is niet erg praktisch in de meeste tuinen, en daarom wordt er vaak voor gekozen om de plant op te binden tegen een muur of schutting en hem zo als klimplant te gebruiken. Het opbinden van de plant is niet erg moeilijk en zorgt ervoor dat hij niet teveel ruimte in beslag neemt. De Japanse Wijnbes kan ook goed tegen een plek met weinig zon, en de kleine vruchtjes worden daar ook goed rijp. De japanse wijnbes kan, net zoals de framboos en braam, wel gaan "lopen" met ondergrondse takken en planten die een stuk verder weer opkomen mogen gewoon worden weggesnoeid. De wijnbes is niet erg kieskeurig en groeit op vrijwel alle gronden, maar houd erg van humusrijke vruchbare plekjes.
Gewone planten kunnen op één tot twee meter uit elkaar. Als u planten gaat uitleiden om bijvoorbeeld een laag hek te vullen, kunt u een kortere afstand van ongeveer 1m. aanhouden. Dit laatste raden wij aan.

Verzorging van de Japanse Wijnbes en een Japanse Wijnbes snoeien.

De wijnbes mag ieder najaar na het plukken goed gesnoeid worden. Hou op de plant 8 a 10 takken die teruggesnoeid worden tot ongeveer 1,8 meter. Het is belangrijk om te zorgen dat er tussen die 8 a 10 takken ook jonge takken zitten die nog geen fruit hebben gedragen om te zorgen dat de plant blijft verjongen.

Verder mogen nieuwe takken jaarrond worden aangebonden om de plant een nette klimplant te laten zijn. Dit klinkt als heel veel werk maar valt erg mee.

Bemesten mag door vroeg in het voorjaar (Februari) te bekalken (optioneel), en daarna in Maart/April te bemesten met organische meststoffen.

Japanse Wijnbes planten

Haal de plant uit de pot en verwijder de stokjes die wij gebruikt hebben om de plant aan te binden. Maak het plantgat goed ruim en vul hem aan met wat verse potgrond. Plant de wijnbes nu even diep als hij bij ons in de pot heeft gestaan. De bovenkant van de kluit die uit de pot komt moet dus ook de bovenkant van de kluit zijn wanneer u hem geplant heeft. Vul het plantgat op met grond, duw de aarde zachtjes aan en geef nu een keer goed water. Als u in het voorjaar of in de zomer plant moet u de weken daarna de plant in de gaten houden, en indien nodig vaker water geven.

Wijnbessen oogsten

U kunt de wijnbessen voorzichtig oogsten van eind Juni tot Augustus. De bessen zijn in de koelkast enige dagen houdbaar.

 

Vruchten van de japanse wijnbes

 

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie