Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Krulziekte bij perzikbomen

Bladeren aangetast door de perzikkrulziekte De krulziekte is een veelvoorkomende ziekte bij perzikbomen en nectarinebomen. Het is een schimmelziekte die zich verspreid door de regen, en zich nestelt in de bladeren van deze bomen. Ook amandelbomen kunnen krulziekte krijgen, maar zijn vele malen minder gevoelig. Andere fruitbomen (denk aan abrikozenbomen, maar ook bijv. appels- en peren) zijn niet gevoelig voor de krulziekte. De krulziekte treed vooral in het voorjaar op, bij jonge- en zachte bladeren. Het ziektebeeld bestaat uit blaren op de bladeren, en verkleuringen naar roze-rood. De blaren worden uiteindelijk dermate heftig dat ze resulteren in gekruld blad.

Op deze pagina:

Schade van krulziekte

De krulziekte kan, vooral bij zware aantastingen, de groei van de perzikboom sterk vertragen. Deze vertraagde groei uit zich niet alleen in minder groei van de boom, maar ook door een verminderde groei van de vruchten. Een deel van de vruchten valt mogelijk uit, en de vruchten die in de boom aanwezig zijn rijpen mogelijk niet goed af.

 

Blad van perzik met krulziekte

Rode gezwellen en het 'krullen' van het blad van een perzikenboom met krulziekte.

Krulziekte bij roodbladige perzik Rubira

Ook de roodbladige perzik 'Rubira' kan last krijgen van krulziekte.

 

KrulziekteBladeren die zijn aangetast door de krulziekte zwellen niet alleen op, maar verkleuren ook vaak naar dieprood.

Bijna onoverkomelijk

Platte perziken in boom De afgelopen jaren is de aantasting door krulziekte op perzik- en nectarinebomen enorm. In het voorjaar zijn tientallen berichten te lezen op het internet van mensen die last hebben van krulziekte in hun perzikboom, en ook via e-mail en telefoon ontvangen wij veel vragen.

Daarom raden wij tegenwoordig af om een perzik- of nectarineboom van een niet-resistent ras aan te planten in de buitenlucht. En zelfs een resistent ras kan nog ziek worden, en wordt bij voorkeurd toch onder een afdak aangeplant. Perziken die in een kas of onder een afdak zijn aangeplant worden niet aangetast door krulziekte.

Voorkomen van krulziekte

Omdat de bestrijding van krulziekte moeilijk is, is voorkomen de beste optie. Er zijn twee succesvolle strategieën om krulziekte te voorkomen. Deze strategieën kunnen aantasting door krulziekte tot een minimum beperken. Mocht er toch wat krulziekte optreden, dan is het snel verwijderen van aangetaste bladeren voldoende om verdere aantasting te voorkomen.

Een perzikenboom overdekt aanplanten

Zoals in de introductie werd beschreven verspreid de schimmel die verantwoordelijk is voor de krulziekte zich door de regen. Door ervoor te zorgen dat er geen regenwater op het blad kan komen kan de ziekte zich ook niet goed op de boom nestelen. Onze ervaringen hiermee zijn zeer positief. De perzikboom kan op verschillende manieren overdekt worden. Bijvoorbeeld in een kas of serra, maar ook met een simpel afdak. Hiernaast wordt er ook wel eens voor gekozen om de perzik als kuipplant te behandelen. Hierbij wordt de perzikboom in een pot in een serre bewaard totdat het blad voldoende is afgehard, om deze daarna tegen de zomer aan tóch naar buiten te plaatsen. Het afgeharde blad is op dat moment minder vatbaar geworden voor de krulziekte.

Krulziekteresitent ras aanplanten

Nectarine aan boom Er zijn tegenwoordig ook enkele krulziekteresistente perziken op de markt. Dit zijn rassen die minder snel last hebben van krulziekte, en daarmee ook geschikt zijn om niet overdekt aan te planten.

Vaak genoemd als goed krulziekteresistent zijn Avalon PrideBenedicte. Dit zijn de rassen die wij adviseren voor de teelt in de buitenlucht, aangezien ze vaak voldoende resistentie bieden om met minimaal ingrijpen toch perziken te kunnen telen. 

Ook de rassen Amsden, Revita, Dixired en Redhaven worden genoemd als krulziekteresistent. Bij die rassen hebben wij zelf de ervaring dat krulziekte toch wél voorkomt. Ondanks dat het dus prima rassen zijn voor in de kas zouden wij ze minder snel in de tuin aanplanten.

Behandeling van een aantasting

Geplukte bladeren van perzik met krulziekte Het is belangrijk om een perzikboom met krulziekte zo kort mogelijk na aantasting te behandelen, wanneer nog weinig bladeren zijn aangetast. Bij een kleine aantasting is het verstandig om de beschadigde bladeren direct te verwijderen. Waarschijnlijk is dit voldoende om verdere aantasting te voorkomen.

Bij een grotere aantasting kan er ook gebruik gemaakt worden van bestrijdingsmiddelen als Finesse, welke de krulziekte bestrijden. Aangezien effectieve middelen in Nederland niet meer verkocht mogen worden, is het niet ons advies om naar middelen te grijpen. Vaak worden er bladversterkers (bijv. Ecostyle Vital) aangeraden als bestrijding tegen krulziekte, maar deze zijn alleen preventief enigszins nuttig.

In het buitenland wordt vaak teruggegrepen naar Bordeauxse pap, een middel wat daar toegestaan is in de biologische teelt. Dit product bevat koper, en kan daarmee serieuze schade aanrichten aan het grondleven. Het gebruik hiervan raden wij om die reden ook af, ondanks het feit dat het wel een effectief middel is.

 

Krulziekte op witte achtergrond

Referenties

Foto krulziekte (heelmaal bovenaan) CC BY-SA 3.0 Giancarlo Dessì

Foto krulziekte op witte achtergrond (helemaal onderaan) CC BY-SA 4.0 Eiku

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie