Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Snoeien van fruitbomen en bessenstruiken

Een appelboom snoeien

Heeft u net uw eerste fruitboom- of struik gekocht? Of heeft u een nieuwe tuin met daarin een bestaande boom? Beide goede redenen om u te verdiepen in hoe u deze planten moet snoeien. En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom u op deze pagina verzeilt bent geraakt! U vindt hier algemene informatie over het snoeien van fruitbomen- en struiken, en links naar pagina's met alle informatie die u maar nodig kunt hebben. Veel plezier!

Op deze pagina:

Fruitbomen snoeien is belangrijk

Api noir appels Het is belangrijk voor de gezondheid van uw fruitboom om deze goed te snoeien. Hoewel een fruitboom in de natuur natuurlijk niet echt gesnoeid wordt, zijn de fruitsoorten die we inmiddels al duizenden jaren in onze tuin zetten om van te eten wel ingesteld om regelmatig gesnoeid te worden.

Snoei je een fruitboom niet dan brengt dat meerdere risico's met zich mee:

  • Een ongesnoeide fruitboom wordt sneller ziek. Vooral schimmelziekten en insecten voelen zich meer aangetrokken door een ongesnoeide boom. Dit komt doordat een ongesnoeide boom compacter is, en de binnekant van de boom vochtige en warme plekken bevat die een ideale plaats vormen voor schimmels en insecten om zich te verstoppen en vermeerderen.
  • Een ongesnoeide fruitboom geeft minder fruit. Vooral als de boom ouder wordt, groeit de boom ook voller. Door de volle bos takken komt er aan de binnenkant van de boom geen licht. Zonder licht kunnen vruchten niet groeien. Het resultaat is dat u alleen vruchten van de buitenste takken van de boom plukt.
  • Een ongesnoeide fruitboom is vatbaarder voor stormschade. Bij een ongesnoeide boom kunnen de takken boven de grond en de wortels onder de grond buiten balans raken. Hierdoor kunnen bij een storm de takken sneller afbreken, of de boom zelfs geheel omvallen. Dit met alle gevolgen van dien.

Wanneer moet je een fruitboom voor het eerst snoeien?

Snoei een fruitboom elk jaar, ook als de boom jong is. Hoe jonger je begint met snoeien, he makkelijker het is om een fruitboom in vorm te houden. Wees ook niet bang om de boom te snoeien: snoeien doet groeien, en de takken die u weghaalt groeien gewoon weer terug.

Als u uw fruitboom enkele jaren niet gesnoeid heeft is het moeilijk om de boom weer in vorm te krijgen. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Algemene informatie

Frambozenstruik snoeien Hier vindt u algemene informatie over het snoeien van fruitbomen- en struiken.

Snoei informatie per fruitsoort

Instructies voor het snoeien van verschillende fruitbomen en fruitstruiken vind je hier:

Referenties

Foto van het snoeien en uitleiden van een appelboom (bovenaan de pagina) door Apple and Pear Australia Ltd. CC BY 2.0 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie