Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Halfstam fruitbomen

Halfstam fruitboom De halfstam fruitboom is echt een ideale maat voor de particuliere tuin. Wil je bijvoorbeeld een fruitboom in je grasveld. Of ben je van plan kleinere (sier-)struiken onder de boom planten? In dat geval is de halfstam een perfecte maat. Deze boom vertakt hoog genoeg om dit mogelijk te maken. Ziet er uit als een echte boom (en niet als een struik, zoals de laagstam), maar wordt ook weer niet zo groot als een hoogstam. Je kunt bij een halfstam nog precies met de keukentrap plukken en snoeien. Halfstam wordt soms ook wel middelstam of middenstam genoemd.

Op deze pagina:

De hoogte van een volwassen halfstamboom

De uiteindelijke hoogte van een halfstam fruitboom hang af van de fruitsoort en het ras. De meeste halfstam fruitbomen worden zo'n 3 tot 4.5 meter hoog. Een appelboom blijft vaak wat lager dan bijvoorbeeld een pruim of kers. Dit klinkt erg hoog, maar valt vaak erg mee als je er naast staat. Mocht de boom nou echt te hoog worden, dan kan deze met de nodige snoei nog wat kleiner worden gehouden.

De boom wordt in totaal ongeveer 2.5 tot 3 meter breed. Appel, kersen en pruimenbomen worden vaak wat breder dan perenbomen. Dus die laatste zijn een goede optie voor wanneer de boom niet teveel horizontale ruimte in beslag mage nemen.

De grootte van een jonge halfstamfruitboom

Halfstam abrikozenboomOok de grootte van de boom bij aankoop verschilt een beetje per fruitsoort en ras. Gemiddeld zien tweejarige halfstamfruitbomen er zo uit: 

  • De boom is tussen de 2,3 en 2,5 meter hoog.
  • De stamhoogte, dat is dus de hoogte waarop de eerste zijtakken groeien, is tussen de 110 en 130cm.
  • De breedte is sterk afhankelijk van het fruitsoort maar is meestal tussen de 80cm. en 1.2 meter.

De takken van halfstam fruitbomen kunnen bij elkaar gebonden worden en zijn in grotere auto’s (gezinsauto’s, stationwagens) goed te vervoeren.

De plantafstand van halfstamfruitbomen

Wij raden altijd aan om voldoende afstand te houden tussen halfstamfruitbomen. Halfstam bomen zijn het mooiste als losstaande bomen, en voor een fruithaag zijn laagstammen beter geschikt.

Om te zorgen dat de bomen kunnen volgroeien zonder elkaar te raken adviseren wij een minimale plantafstand van 2.5 meter, stam-naar-stam. Zo heb je mooi losstaande bomen, en kunnen de bomen ook voldoende licht en warmte vangen. Iets meer ruimte is natuurlijk beter.

Hoeveelheid fruit van een halfstam fruitboom

De productie van de boom verschilt natuurlijk erg per fruitsoort en fruitras, in combinatie met de bodem en de verzorging. Maar er is wel een indicatie te geven: een kersenboom kan bijvoorbeeld meer dan 20kg. kersen produceren, en een appelboom 40-50kg appels. 

Het uitleiden van een halfstam fruitboom

Halfstam leiboom met appels Halfstam fruitbomen zijn ook geschikt als leibomen. Een voordeel van een lei-halfstam is dat deze de zijtakken precies op ooghoogte heeft. Zo kan een boom goed gebruikt worden om het zicht uit een tuin weg te nemen.

In onze winkel zijn kant-en-klare leivormen te koop in halfstam. Deze zijn in een driehoeksvorm geleid. Natuurlijk kunt u de bomen ook zelf zo uitleiden, of kiezen voor een waaiervorm en hem zelf uitleiden. De voorgeleide bomen zijn te koop voor alle eerder genoemde fruitsoorten en in bijna alle rassen. Geleide fruitbomen geven meer fruit aangezien het licht en warmte beter verspreid wordt over de takken. Ook nemen de bomen minder ruimte in (je zet er zo één tegen de schutting) en zijn ze erg makkelijk in onderhoud. 

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie