Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Blauwe bes snoeien

Blauwe bessen Blauwe bessen zijn heerlijke zoete bessen die bij velen de favoriete zomersnack zijn. En naast heel erg lekker, zijn deze bessen ook erg gezond. Om jaar op jaar weer smakelijke blauwe bessen te kunnen plukken uit eigen tuin is de juiste snoei van belang. Deze struiken gaan namelijk, als je ze niet snoeit, elk jaar minder fruit dragen.

Op deze pagina:

Wanneer snoei je een blauwe bes?

Blauwe bessen snoei je in de winter als de struik zijn blad heeft laten vallen en in rust is. Snoei de blauwe bes bij voorkeur in februari. Dit is een ideale maand, omdat de strengste vorst meestal voorbij is en het voorjaar nog niet is begonnen.

Omdat de struik in rust is, kan deze geen schade oplopen door de snoei. Ook is het verschil tussen jongere en oudere takken in deze tidj van het jaar gemakkelijk te zien. Dit is straks bij het snoeien weer van belang.

Algemene tips

Pink Lemonade blauwe bes Een blauwe bes geeft bessen op takken die één tot drie jaar oud zijn. Takken die in het voorjaar groeien geven in de zomer nog geen fruit, daarvoor moet je tot het volgende seizoen wachten. Takken die al enige jaren bessen hebben gedragen zullen steeds minder fruit gaan geven.

Een blauwe bes verjongen is dus belangrijk om de struik productief en gezond te houden.

Je snoeit alle soorten blauwe bessen op dezelfde manier. Ook dwergrassen of bijzondere rassen zoals de Pink Lemonade.

Snoeien van een jonge blauwe bes

Een jonge blauwe bes, die je net hebt aangeplant, hoef je nog niet te snoeien.

Wacht tot de struik een eerste of zelfs tweede oogst heeft gedragen, en begin daarna de struik te snoeien om deze gezond en productief te houden.

Stap-voor-stap instructies

Bloemen van een blauwe bes Om een blauwe bes goed te snoeien volg je de volgende stappen:

  1. Verwijder zieke of beschadigde takken. Bijvoorbeeld takken die zijn ingevroren, takken met schimmelaantastingen of takken die gescheurd zijn. Takken met groene korstmossen mag je laten zitten, dit is een natuurlijk fenomeen en geen probleem voor de struik. Ook dood hout moet worden weggehaald.
    Heb je een tak gesnoeid waarvan je verwacht had dat deze besmet was met een schimmelziekte? Zorg er dan voor dat je de snoeischaar goed schoonmaakt voordat je andere takken snoeit, zo voorkom je verspreiding.
  2. Haal kruisende takken weg. Als takken elkaar kruisen, nemen ze licht en warmte van elkaar weg. Haal in dat geval één van de twee takken weg. Hier moet je wat strategisch zijn. Als één van de takken bijvoorbeeld oud is, en minder fruit begint te dragen, is het tijd om hem te verwijderen.
    Als je juist een prachtige productieve tak hebt, en nieuwe aangroei die nog niets heeft gedragen, kan het voordelig zijn om de oudere tak te behouden.
    Snoei de tak die je niet wilt behouden helemaal tot de grond of stam weg.
  3. Verwijder laag hangende takken. Als takken direct vanaf de grond horizontaal groeien, kunnen deze slecht licht vangen. Je mag deze takken geheel verwijderen.
  4. Verwijder oude takken. Deze stap mag je de eerste 3 jaar dat de blauwe bes in de tuin staat overslaan.
    Blauwe bessen geven de meeste vruchten op takken van 2 tot 4 jaar oud. Deze takken mogen verwijderd worden om ruimte te maken voor jongere takken.
    De oudste takken zijn knoestig, grijs van kleur en hebben veel kleine zijtakjes.
    Weet je niet precies hoe oud de takken zijn? Verwijder dan ongeveer één op de vijf takken uit de struik. Je snoeit bij een struik met 15 takken dus de 3 oudste takken weg.
  5. Verwijder overbodige takken. Als een struik te veel takken heeft, kunnen niet alle takken goed licht en warmte vangen. Verwijder daarom genoeg takken om de struik in vorm te houden. Een gezonde, volwassen blauwe bessenstruik heeft 10 tot 15 takken.
    Je verwijdert bij voorkeur de jongste takken. Deze zijn relatief recht van vorm en hebben een lichtbruine kleur. Ook hebben ze weinig zijtakjes.

Veel gemaakte fouten

Blauwe bessen aan tak Het snoeien van een blauwe bes gaat nog wel eens fout. Hieronder staan enkele fouten die vaak gemaakt worden. Doe er je voordeel van, en maak deze fouten niet zelf!

  • Snoei je de blauwe bes niet als bolboom. Je wilt juist geen compacte struik, maar een mooie open struik waar alle taken goed licht en warmte vangen. Op die manier behaal je een optimale productie.
    Als je de blauwe bes ook een beetje als sierstruik hebt aangeplant, is ook een compromis tussen een bolvorm en een open vorm mogelijk. Maar je zult dan wel minder fruit plukken.
  • Snoei niet alle takken weg. Je moet een blauwe bes niet tot aan de grond afsnoeien. Een blauwe bes geeft fruit op takken die het vorige jaar of zelfs al eerder zijn gegroeid. Als je alle takken tot aan de grond afsnoeit, heb je zeker een jaar geen fruit.
  • Stop niet met snoeien omdat de struik goed fruit draagt. Dat de struik nu veel fruit draagt, betekent niet dat hij dit altijd zal doen. Productieve takken zullen over enkele jaren steeds minder fruit gaan dragen. Het is belangrijk dat er dan nieuwe takken zijn gegroeid om deze te vervangen.
  • Groei een verwaarloosde struik niet te sterk. Als je een blauwe bes enkele jaren niet hebt gesnoeid, is het niet verstandig om deze in één keer sterk terug te snoeien. Snoei de struik liever over enkele jaren weer terug in vorm.

Blauwe bes in de tuin

Wil je graag meer te weten komen over het kweken van blauwe bessen in de tuin? Neem dan ook een kijkje op de volgende pagina's:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie