Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Maandag gesloten Wij zijn maandag 24 juni gesloten. Op dinsdag zijn we weer open volgens onze normale openingstijden.

Openingstijden

Hoogstam fruitbomen

Hoogstam kwets pruimenboomEr gaat niets boven een hoogstam fruitboom. Hoewel hoogstam doet vermoeden dat hoogstam fruitbomen enorm groot zijn, valt dat vergeleken met bomen in een park of langs de weg heel erg mee. Toch zijn dit prachtige bomen die veel karakter en diepte aan een tuin geven, en ook een heerlijke plek met schaduw kunnen creëren. En er is niets zo rustiek als appels plukken met de ladder. Een ander voordeel van een hoogstam is dat dieren geen kans krijgen om het fruit te grijpen: een must als je een fruitboom in een weiland wilt planten.

Op deze pagina:

De grootte van een hoogstam fruitboom

De uiteindelijke grootte van een hoogstam is afhankelijk van de fruitsoort, het ras, en hoe de boom gesnoeid is. De meeste hoogstam fruitbomen worden zo'n 5 tot 7 meter hoog, en 3 tot 5 meter breed. Een perenboom blijft smaller, en wordt dus wat hoger. Een appelboom wordt juist iets breder, maar blijft lager. De eerste zijtakken van een hoogstam fruitboom beginnen op zo'n 180cm. Je kunt dus net onder een hoogstam fruitboom doorlopen.

Gieser Wildeman hoogstam

Deze hoogstam stoofperenboom Gieser Wildeman groeit wat meer de hoogte in dan de breedte.

Hoogstam boomgaardHoogstammen zijn perfect voor het landelijk gevoel van een hoogstam boomgaard.

Bloesemde hoogstam bomenHet is helemaal niet moeilijk om een mooie foto te maken van een bloeiende hoogstam boom.

De grootte van een hoogstam bij aankoop

Jonge hoogstam appelboom De grootte van hoogstambomen bij aankoop verschilt een beetje per fruitsoort en per ras. De gemiddelde hoogstam fruitboom ziet er zo uit bij aankoop:

  • De boom is tussen de 3 en 3.3 meter hoog.
  • De stam (dus de hoogte van de eerste tak) is tussen de 40 en 60cm.
  • De breedte is sterk afhankelijk van het fruitsoort maar is meestal tussen de 80cm. en 1.2 meter.

Hoogstam fruitbomen kunnen het best worden vervoerd in een aanhanger. In een heel ruime stationwagon past een hoogstam vaak ook.

Plantafstand voor hoogstam fruitbomen

Hoogstam fruitbomen hebben genoeg ruimte nodig om uit te kunnen groeien. Omdat ze meer groeikracht hebben dan halfstam- of laagstam fruitbomen moet je dus ook meer ruimte aanhouden. Wij adviseren om minimaal 3 meter stam-tot-stam vrij te houden bij hoogstam fruitbomen. Vooral bij appel- en pruimenbomen kan het aan te bevelen zijn om nog iets meer ruimte vrij te houden, omdat deze van nature wat breder worden.

Oogst van een hoogstam fruitboom

Kist met Santana appels De hoeveelheid fruit die van een hoogstam fruitboom afkomt verschilt per fruitsoort en fruitras, de bodem en de verzorging. Een hoogstam appelboom bijv., kan wel 80kg aan appels dragen. Hoewel dit significant meer is dan een laagstam, zijn dat minder appels per m2. Belangrijk voor in de professioneel boomgaard, maar thuis dragen beide bomen meer dan genoeg fruit.

BIjzondere fruitbomen als hoogstam

Veel mensen denken dat alleen een appelboom en perenboom als hoogstam boom worden aangeplant. Maar dit is niet waar! Ook kweepeerbomenabrikozen en nashiperen kunnen als hoogstam worden aangeplant.

Hoogstam kweepeerbomen zijn onderdeel van ons basisassortiment. Deze kan je gewoon vinden in onze webwinkel. Abrikozen- en nashiperen hebben we incidenteel als hoogstam op voorraad. Neem gerust contact met ons op voor beschikbaarheid en/of levertijd van deze bijzondere bomen.

Kweepeer vruchten Kweepeerbomen zijn zeer sierlijk en erg goed geschikt als hoogstam fruitboom.

Hoogstam fruitboom als leiboom

Ook hoogstam fruitbomen kunnen gebruikt worden voor een leiboom. Doordat de eerste zijtakken op 180cm boven de grond groeien kan je onder de leiboom heen kijken. Het neemt dus ook niet het uitzicht weg uit de tuin.

Wel kan een hoogstam fruitboom wat meer privacy geven op de eerste verdieping. Daarnaast geeft de boom ook meer diepte in de tuin, zonder al teveel ruimte in beslag te nemen.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie