Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een duindoornstruik kopen, planten en verzorgen

Duindoornstruik met vruchten De bessen van de duindoorn worden vaak onder de 'superfoods' gerekend. Niet gek, want deze bessen zitten daadwerkelijk boordevol gezonde dingen. Daarnaast is het ook een super sterke en gemakkelijke plant, want het dus echt een aanwinst maakt voor een onderhoudsvrije tuin. Meer over de bessen, de duindoornstruik en de verzorging hiervan lees je op deze pagina.

Nederlandse naam Duindoorn
Latijnse naam Hippophae rhamnoides
Niveau verzorging Zeer gemakkelijk.
Niveau produceren Produceert jong en snel. Mannelijke en vrouwelijke planten nodig.
Soort plant Grote struik
Plaats in tuin Zon
Ziektegevoeligheid Zeer resistent
Aanbevolen rassen Leikora en Polmix

Op deze pagina:

Duindoorn vruchten

Producten die van duindoorn worden gemaakt. De vruchten van de duindoorn, ook wel duindoornbessen genoemd, zijn kleine, feloranje besjes die aan de struiken groeien. De bessen hebben een wat ovale vorm. Hun felle oranje kleur maakt ze ook zeer sierlijk.

De duindoornbessen zijn rijp en klaar om te plukken in de late zomer tot vroege herfst, meestal van augustus tot oktober. Het is belangrijk om ze met zorg te oogsten om de struiken niet te beschadigen. Naast de mens eten ook vogels graag wat duindoorns mee.

Bij het proeven van duindoornbessen word je verrast door hun unieke smaak, die een harmonieuze combinatie van zoet, zuur en lichtelijk bitter biedt. Deze smaakexplosie maakt ze interessant voor culinair gebruik, maar veel mensen vinden ze wat te heftig om direct op te eten.

In de keuken bieden duindoornbessen gelukkig talloze toepassingen. Ze kunnen worden verwerkt tot heerlijke jams, gelei en sauzen. Ook kunnen ze worden gebruikt in gebak en desserts, waardoor ze een natuurlijke en gezonde smaakmaker zijn. Sommigen mengen de bessen met yoghurt of smoothies om hun voeding een boost te geven. Daarnaast worden duindoornbessen gebruikt voor het maken van sappen en oliën, vanwege hun hoge gehalte aan vitamines en antioxidanten die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Wat betreft voedingsstoffen zijn duindoornbessen echt superfood. Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine E, carotenoïden, omega-vetzuren, flavonoïden en mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn gunstig voor het immuunsysteem, de huid, het gezichtsvermogen en het hart- en vaatstelsel. Bovendien hebben duindoornbessen sterke antioxiderende eigenschappen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en het bevorderen van een algehele gezondheid. Kortom, de duindoornbessen zijn niet alleen een culinaire verrukking, maar ook een voedzaam en heilzaam geschenk van de natuur. 

Duindoorn in de tuin

Duindoorn aan de kust in Zeeland. De duindoorn is een ideale plant om aan te planten in een tuin aan de kust, of op een ondergrond met weinig voedingsstoffen, zoals een schrale zandgrond. Het is een sterke plant die weinig onderhoud nodig heeft, en ook goed tegen het zout in de lucht van een kustgebied kan.

Grote struik

De duindoorn groeit uit tot een redelijk grote struik, van maximaal 2,5-3 meter hoog en ongeveer even breed. Het is dus belangrijk om deze struik voldoende ruimte te geven.

Wat betreft de standplaats geeft de duindoorn de voorkeur aan zonnige locaties met goed doorlatende grond. Het is een taai en veerkrachtig plantje dat vaak wordt aangetroffen in zanderige en rotsachtige kustgebieden, duinen, heidevelden en andere droge, zonnige omgevingen. 

Bloei

De duindoorn bloeit rijk in mei of juni. Hoewel de bloei rijk is zijn de bloemen klein en hebben ze een redelijk onopvallende oranje-bruine kleur. Vooral de mannelijke bloemen zijn weinig opvallend.

Bloemen van de duindoornBloemen van de duindoorn.

Bestuiving

Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten, en om vruchten te kunnen plukken moet er minimaal één mannelijke plant in de tuin staan. Deze kan dan andere vrouwelijke struiken op een afstand van maximaal 50 meter rondom bestuiven (met de hulp van bijen natuurlijk). Alleen als de vrouwelijke struiken bestoven worden geven ze fruit. De mannelijke struiken geven alleen bloemen.

Oranje duindoornbessen

Referenties

Foto van een duindoornstruik (inleiding) door Oleg Kosterin. CC BY 4.0 licentie

Foto van producten die met duindoorn gemaakt worden door Argousieralpin. CC BY-SA 3.0 licentie

Foto met close-up van duindoorn bessen door © Hans Hillewaert. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van duindoorn aan de kust van Zeeland door Heiko Houweling.

Foto van bloemen van de duindoorn door Agnieszka Kwiecień, Nova. CC BY-SA 4.0 licentie.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie