Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een vijgenboom planten en verzorgen

Nederlandse naam Vijgenboom
Latijnse naam Ficus carica
Niveau verzorging Gemiddeld
Niveau produceren Gemiddeld
Soort plant Struik of boom (afhankelijk van ras en snoei)
Plaats in de tuin Zon
Ziektegevoeligheid Gemiddeld
Aanbevolen rassen Brown Turkey, Kadota, Ice Crystal, Bornholms Diamond

Een vijg van het ras Brown Turkey in de tuin van Fruitbomen.net In tegenstelling tot veel mediterrane planten geeft de vijg in Nederland vaak goede resultaten. Een goed winterhard ras kan hier niet alleen prachtig groeien, maar ook veel lekkere vruchten produceren. Wel zijn er enkele zaken waar u op moet letten. Niet alleen bij de verzorging, maar ook bij de aanplant van de boom.

Op deze pagina:

De juiste standplaats voor een vijgenboom

Een vijgenboom staat het liefst op een warme of beschutte plaats zodat de vruchten goed afrijpen en de vijg in de winter niet het gure weer meemaakt. Een binnentuin in de stad of een hoekje omringt door muren op het zuiden is bijvoorbeeld een ideale plek om een vijg te planten. Heeft u geen beschutte plaats, maar wilt u wel een vijgenboom? Dan kunt u het beste kiezen voor één van de winterharde rassen uit deze lijst.

Liever droog dan nat

Een vijgenboom komt natuurlijk uit het warme zuiden, en dat zie je terug aan de waterbehoefte. Een vijgenboom staat liever wat droger dan te nat. Vooral in de winter is het belangrijk dat het water goed afloopt, en er geen plassen blijven staan. Heeft u een natte tuin? Plant de boom op een wat hoger gedeelte in de tuin, of nog beter in een pot.

Een vijgenboom in pot

Vijgenbomen worden in de tuin vaak grote bomen. Uitzondering is de Rouge de Bordeaux, deze blijft een beetje kleiner. Dit pas niet in elke tuin, en dan is het planten van een vijg in een pot ideaal. Vijgenbomen blijven in een pot namelijk klein, en geven sneller en meer fruit. Vooral vijgenbomen op stam kunnen in een pot ook nog een geweldige mediteranne sfeer geven aan uw terras.

Plant de vijgenboom een pot, gevuld met verse potgrond. Mediteranne potgrond gebruiken mag, maar naar onze ervaring kan een vijg ook prima in gewone universele of veenvrije potgrond worden aangeplant.

Vijgenbomen in pot zijn niet goed winterhard. Zorg er dus voor dat u de plant goed overwinterd.

Vijgenboom planten in de tuin

Rijpe vijgen van het ras Brown Turkey Een vijgenboom kan ook heel goed op een beschutte plaats in uw tuin worden aangeplant. Een vijgenboom staat bij voorkeur op een niet al te voedingsrijke maar kalkrijke grond. Zandgrond is bijvoorbeeld perfect. Heeft u geen zandgrond, maar bijvoorbeeld klei of veengrond? Zorg er dan bij het planten voor dat u onderin het plantgat wat stenen of potscherven legt. Zo kan de vijg moeilijk wortelen wat ervoor zorgt dat hij langzaam groei en meer vijgen produceerd. Op een te voedingsrijke grond zal de vijgenboom alleen groeien en geen vijgen produceren. Een vijgenboom plant u het liefst vroeg in het voorjaar (februari tot maart) als het niet vriest.

Aanbevolen rassen

Aanbevolen rassen in Nederland zijn: Brown Turkey, Brogiotto nero, Ice Crystal, Bornholm, Jordan en Kadota. Toch is de Brown Turkey verweg de beste vijg voor het Nederlandse klimaat en dus zeker aan te bevelen voor de beginner.

Een vijgenboom snoeien

Een vijgenboom snoeien is belangrijk om de boom gezond en productief te houden. Ook kan het erg praktisch zijn om te voorkomen dat de vijgenboom te groot wordt voor de tuin. Deze fruitsoort heeft namelijk een opmerkelijk sterke groeikracht!

Meer informatie over de juiste tijd en manier om een vijgenboom of struik te snoeien vindt u in het volgende artikel:

Een vijgenboom snoeien

Vijgenboom, of vijgenstruik?

Het feit dat de term vijgenboom en vijgenstruik nogal eens afwisselend gebruikt wordt, ook vaak door ons, wekt bij sommige mensen verwarring op. Want groeit een vijg nou als een boom, of als een struik? Het antwoord: dat hangt er maar net vanaf.

Gele vijg Briogotto BiancoDe groeivorm van een vijgenboom is afhankelijk van twee dingen: het ras, en de snoei. Het ras vijgenboom bepaald de groeikracht. Sterk groeiende vijgen, zoals bijv. 'Signora' of 'Kadota' groeien significant harder dan rassen met een lage groeikracht, zoals 'Rouge de Bordeaux'. Deze laatste zal bijvoorbeeld van nature meer als struik groeien, waar de eerst genoemde rassen van nature als een boom groeien.

Naast de eigenschappen van het ras heeft ook de manier waarop u de vijgen snoeit invloed op de vorm van de plant. Vijgen kunnen goed gesnoeid worden, en met de juiste snoei houdt u de vijg als een mooie struik. Heeft u liever een boom? Dan kiest u een mooie verticale tak uit, en snoeit u de andere takken weg. Deze overgebleven tak zal de stam worden. Door elk jaar de onderste takken vanaf de stam weg te snoeien kunt u de stam hoger laten worden.

Ook planten waarbij deze methode is toegepast, en waar al een stam van bijv. 1 meter, 1.6 meter, of hoger op gevormt is, zijn bij ons te koop.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie