Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Een appelboom snoeien

Golden Delicious appelsHet is erg belangrijk om een appelboom elk jaar goed te snoeien. Op deze manier blijft de boom vitaal en gezond, en blijft de appelboom fruit dragen. In dit artikel vertellen we je over een makkelijker manier om thuis in 5 stappen je fruitboom te snoeien. Ook vertellen we je wat meer over hoe je je appelboom kunt snoeien als je er iets meer tijd in stopt.

Op deze pagina:

Voorbereiding

Er zijn meerdere wegen naar Rome

Een appelboom vol appels Informatie zoeken over het snoeien van appelbomen is best een uitdaging. Veel verschillende bronnen geven namelijk afwijkende snoeimethoden. En dat is logisch, want zolang de snoeimethode toewerken naar de basisdoelen van snoeien, werken ze. En alle fruittelers hebben een eigen methode, waar ze natuurlijk heilig in geloven.

In dit artikel vertellen we je meer over onze methode. Een methode die vooral uitgaat van de natuurlijke groeivorm, maar wel zorgt voor een gezonde en productieve boom. Na het lezen laten we het aan jou over om je eigen snoeimethode te ontdekken!

Wanneer snoei je een appelboom?

De grote snoei bij een appelboom is in de winter als het blad gevallen is. Daarom noemen we dit ook wel wintersnoei. Naar voorkeur snoei je op een droge dag waarop het niet vriest, om vorstschade en besmetting met schimmelziekten te voorkomen. Meestal snoeien wij onze bomen in december of januari. Maar elke maand in de rustperiode van de appelboom is goed.

Naast deze 'hoofdsnoei' in de winter is het mogelijk nodig om nog wat lichte snoei toe te passen tijdens het groeiseizoen. Dit noemen we zomersnoei en kan je uitvoeren tussen juni en augustus.

Grote takken wegsnoeien in de verkeerde tijd, met grote snoeiwonden tot gevolg, kan een besmetting met vruchtboomkanker veroorzaken.

Vruchtboomkanker Deze snoeiwond is geïnfecteerd met vruchtboomkanker en zal behandeld moeten worden om verspreiding te voorkomen.

Jonge boom snoeien

Als je een jonge appelboom in de winter plant mag je hem direct snoeien, om hem zo in de juiste groeivorm te krijgen. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om de eerste snoei over te slaan, en de boom gewoon verder te laten groeien. Dit is prima, maar vergeet niet de volgende winter te snoeien.

Als je de snoei van een appelboom een paar jaar over slaat is het heel moeilijk om de boom weer in 'topvorm' te krijgen, en dat terwijl een jaarlijkse snoei helemaal niet lastig is.

Afbuigen of snoeien

Horizontale takken, die goed licht en warmte vangen, geven meer fruit. Daarom wordt er bij het snoeien ook geprobeerd om zoveel mogelijk horizontale takken te vormen.

Vooral bij jonge bomen is het populair om naast snoeien ook takken uit te buigen. Door de takken horizontaal te buigen is de boom sneller vruchtbaar en rijpen de vruchten ook beter af. Daarnaast remt het afbuigen van de takken de groei. Meer informatie over het uitbuigen van een boom lees je in het volgende artikel:

Takken uitbuigen bij een jonge fruitboom

Er zijn ook fruitliefhebbers die, vooral bij hoogstam fruitbomen, de voorkeur geven aan het niet uitbuigen van takken. Zo'n grote boom heeft nu eenmaal meer groeikracht, en door de boom in zijn natuurlijke vorm te laten groeien kan, met de juiste snoei, gewoon een gezonde en goede boomvorm worden behaald.

Wintersnoei voor appelbomen in 5 stappen

Een appelboom snoeien is heel makkelijk met deze snoeimethode met maar 5 stappen.

Jonge boom bij aanplant

Net aangeplante fruitbomen Snoei de boom als volgt in het jaar dat je deze aanplant. We gaan hierbij uit van een tweejarige boom (dat is de leeftijd waarop een boom meestal wordt aangeschaft).

  • Verwijder beschadigde of zieke takken. Dit zijn dus takken met grote snoeiwonden, schimmels in het hout of breuken. Hoewel de breuk kan genezen zal de tak altijd instabiel blijven, en kan je deze waarschijnlijk beter wegsnoeien. Ook dood hout moet verwijderd worden: hier hebben we nu niets meer aan! Je mag deze takken helemaal tot aan de stam of hoofdtak wegsnoeien.
    Haal je een tak weg met een schimmelinfectie? Maak dan goed je snoeischaar schoon voordat je verder snoeit.
  • Kies één opgaande tak als stam. Deze tak snoei je af op 50cm boven de bovenste zijtakken, om nieuwe vertakkingen te stimuleren. Haal andere opgaande takken (concurrenten) weg, of buig deze af.
  • Kort zijtakken van de stam af op 50cm na de laatste vertakking. Voor een jonge boom betekend dit dus meestal 50cm vanaf de stam. Zorg met snoei of uitbuigen dat de zijtakken mooi rondom de stam verdeelt zijn, en dus allemaal goed licht en warmte vangen. Deze zijtakken zullen gaan doorgroeien tot hoofdtakken. Je mag deze hoofdtakken door middel van uitbuigen horizontaler maken.
  • Verwijder waterloten. Zo'n jonge boom heeft meestal geen waterloten (lange, opgaande takken vanaf de hoofdtakken), maar als deze er wel zijn mogen ze verwijderd worden. Sporen (korte, sterk vertakte en beknopte takken die vrucht dragen) mag je gewoon laten zitten. Hoe je het verschil tussen waterloten kunt herkennen lees je hier: het verschil tussen waterloten en sporen herkennen.

Hierop volgende jaren

De jaren hierop kan je de boom hetzelfde blijven snoeien. Volg de volgende stappen:

  • Verwijder beschadigde of zieke takken. Net zoals vorig jaar verwijderen we takken met beschadigingen, breuken of schimmelaantasting.
  • Verwijder nieuwe opgaande takken die verticaal naast de stam groeien (concurrenten). Kort te stam in tot 50cm. boven de laatste hoofdtakken.
  • Kruisende tak wegsnoeien Haal overtollige hoofdtakken weg. Nieuwe zijtakken vanaf de stam zijn welkom, maar alleen als ze geen licht wegnemen van een andere hoofdtak. Bij kruisende takken wordt één van de twee takken verwijderd. Als dit het geval is haal je de nieuw gegroeide tak geheel weg (snoei af tot de stam). Natuurlijk is afbuigen ook mogelijk!
  • Kort hoofdtakken in. Kort hoofdtakken in tot 50cm. na de laatste vertakking, of tot ze ver genoeg gegroeid zijn vanaf de stam (1.5m voor laagstam, 2m voor halfstam, 2.5m voor hoogstam). Breder dan dit willen we de boom niet hebben.
  • Verwijder waterloten van de hoofdtakken.  Appelbomen vormen vaak waterloten (lange, opgaande takken vanaf de hoofdtakken), vooral als de boom veel stikstof tot zijn beschikking heeft of sterk is gesnoeid. Als deze er wel zijn moeten ze verwijderd worden. Sporen (korte, sterk vertakte en beknopte takken die vrucht dragen) mag je gewoon laten zitten. Hoe je het verschil tussen waterloten kunt herkennen lees je hier: het verschil tussen waterloten en sporen herkennen.

Door deze stappen uit te voeren hou je de boom gezond en vitaal, en kun je dus nog jaren heerlijk fruit plukken. Geniet ervan!

Snoeiwonden

Bent u genoodzaakt om dikke en oude zijtakken weg te snoeien? Dan is aan te bevelen om wondbalsem te gebruiken om de grote snoeiwonden sneller te laten genezen. Zo kan aantasting door schimmelziekten in de wonden worden voorkomen.

Zomersnoei

Appels aan een zijtak De zomersnoei is vooral van belang bij appelbomen die teveel groeikracht hebben. Dit is vaak het geval bij jonge, pas aangeplante appelbomen.

Haal tijdens de zomersnoei de volgende takken helemaal weg:

  • Waterloten. Dit zijn opgaande takken die binnen enkele weken groeien, weinig tot geen zijtakken hebben en licht wegnemen van de hoofdtakken.
  • Beschadigde, dode of zieke takken. Deze takken kan je beter verwijderen. Ze groeien vanzelf weer weg.

Hoofdtakken, dus zijtakken die direct van de stam groeie, mag je inkorten tot 50cm. na de laatste vertakking, om meer vertakkingen te stimuleren.

Snoei tijdens de zomersnoei alleen jonge en nieuw groeiende takken weg. Het wegsnoeien van grotere en zwaardere takken kan tijdens de wintersnoei.

Goede verzorging is belangrijk

Het goed snoeien van een appelboom is belangrijk, net zoals bemesten en andere verzorging. Meer informatie over een appelboom in de tuin vindt je hier:

En ben je op zoek naar een nieuwe appelboom? Neem dan eens een kijkje naar appelbomen in onze webwinkel.

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie