Bessenstruiken snoeit u in het voorjaar. Snoei, als het niet vriest, de scheuten terug tot ongeveer 25 cm. hoogte. De scheuten zullen gedurende het jaar terug groeien. Het jaar daarop kunt u de scheuten op dezelfde manier terugsnoeien, of langer houden.
Aalbessen snoeien
Aalbessen geven het meeste fruit op takken van enkele jaren oud. Daarom is het langzaam maar zeker verjongen van de struik van belang. Instructies om dit te bewerkstelligen vindt u hier:
Rode bes (en andere aalbessen) snoeien
Zwarte bessen snoeien
Zwarte bessen geven de meeste bessen op tweejarige takken. Daarom is het belangrijk om de struik goed te blijven verjongen.
Blauwe bessen snoeien
Blauwe bessen geven fruit op takken van 2 tot 4 jaar oud. Het is dus belangrijk om een blauwe bes niet teveel te snoeien, omdat deze anders geen fruit zal dragen. Na enkele jaren oogsten moet je de struik wel snoeien. Door elk jaar enkele takken te verwijderen blijft de struik jong, en blijft deze heerlijke blauwe bessen dragen. Lees op de volgende pagina een stap-voor-stap beschrijving van het snoeien van een blauwe bes:
Cranberry's (veenbessen), hoeven niet gesnoeid te worden. Wel kunnen de lange ranken worden ingekort.
Kruisbessen snoeien
De snoei van kruisbessen is vrij eenvoudig. De vruchten groeien namelijk op een jarig hout. Overtallige scheuten die uit de grond komen kunt u beter verwijderen dit kost de plant alleen maar energie. Voor de rest is het belangrijk dat er veel een jarig hout wordt gevormd. Hierop draagt de struik zijn meeste vruchten op. Dit kan bereikt worden door de struik goed uit te dunnen, het oude vruchthout te verwijderen. In de eerste winter wordt de struik voor een gedeelte terug gesnoeid, zodat de struik een meer vertakte structuur krijgt.
Jostabessen snoeien
Jostabessen worden vrij hoge struiken 2 tot 2,5 meter hoog . Veel snoei is niet noodzakelijk , alleen licht uitdunnen van de zijtakken is raadzaam. Lange (gestel) takken mogen ingekort worden tot op een gezonde zijscheut.
Frambozen en bramen snoeien
Frambozen kunnen worden onderverdeeld in zomer- en herfstrassen. Het grote verschil tussen de twee zit in de snoei. Zomerframbozen dragen vrucht op twee-jarig hout; snoei daarom na de oogst de takken die in dat jaar géén vrucht hebben gedragen, niet weg. Deze zullen een jaar later vrucht dragen. Herfstframbozen geven vrucht op éénjarig hout en kunnen dus in het voorjaar volledig worden teruggesnoeid. Bramen snoeit u zoals zomerframbozen. Bind de jonge scheuten aan, en snoei alleen de takken weg die in dat jaar vrucht hebben gedragen (de twee-jarige takken). De snoei vindt plaats na de oogst.
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |