Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Bessen snoeien

Bessenstruiken snoeit u in het voorjaar. Snoei, als het niet vriest, de scheuten terug tot ongeveer 25 cm. hoogte. De scheuten zullen gedurende het jaar terug groeien. Het jaar daarop kunt u de scheuten op dezelfde manier terugsnoeien, of langer houden.

Aalbessen snoeien

Aalbessen geven vrucht op eenjarig hout, maar op tweejarig hout nog beter. Daarom is het het beste om takken nadat ze 2 of 3 jaar vrucht hebben gedragen weg te snoeien. Ook wil de plant "lopers" gaan vormen aan de wortels, haal deze zo veel mogelijk weg. De plant moet zoveel mogelijk energie stoppen in het produceren van bessen. In de zomer kan het handig zijn om te snel groeiende takken af te toppen. Dit houd in dat de bovenkant van de tak word weggesnoeid. Hiermee stimuleer je het vormen van zijtakken, en zijtakken zijn vrucht-takken!

Zwarte bessen snoeien

Zwarte bessen geven vruchten op eenjarig hout. Snoei de grondscheuten weg tenzij het nodig is voor een gestel tak. Zwarte bessen kun je direct na de oogst snoeien de een jarige takken hebben dan langer de tijd om zich te ontwikkelen. Snoei daarom de struik helemaal tot aan de eenjarige takken terug.

Blauwe bessen snoeien

Blauwe bessen kunnen 1.5 tot 2 meter hoog worden, en ongeveer 1.5 meter breed. Snoeien is niet nodig omdat deze plant vrucht geeft op oud houd; hoe ouder, hoe beter. Wel is het belangrijk om beschadigde of zieke takken te verwijderen. Ook kan het nodig zijn om sommige takken weg te halen, zodat andere takken meer licht krijgen en dus beter hun vruchten kunnen ontwikkelen.
Cranberry's (veenbessen), hoeven niet gesnoeid te worden. Wel kunnen de lange ranken worden ingekort.

Kruisbessen snoeien

De snoei van kruisbessen is vrij eenvoudig. De vruchten groeien namelijk op een jarig hout. Overtallige scheuten die uit de grond komen kunt u beter verwijderen dit kost de plant alleen maar energie. Voor de rest is het belangrijk dat er veel een jarig hout wordt gevormd. Hierop draagt de struik zijn meeste vruchten op. Dit kan bereikt worden door de struik goed uit te dunnen, het oude vruchthout te verwijderen. In de eerste winter wordt de struik voor een gedeelte terug gesnoeid, zodat de struik een meer vertakte structuur krijgt.

Jostabessen snoeien

Jostabessen worden vrij hoge struiken 2 tot 2,5 meter hoog . Veel snoei is niet noodzakelijk , alleen licht uitdunnen van de zijtakken is raadzaam. Lange (gestel) takken mogen ingekort worden tot op een gezonde zijscheut.

Frambozen en bramen snoeien

Frambozen kunnen worden onderverdeeld in zomer- en herfstrassen. Het grote verschil tussen de twee zit in de snoei. Zomerframbozen dragen vrucht op twee-jarig hout; snoei daarom na de oogst de takken die in dat jaar géén vrucht hebben gedragen, niet weg. Deze zullen een jaar later vrucht dragen. Herfstframbozen geven vrucht op éénjarig hout en kunnen dus in het voorjaar volledig worden teruggesnoeid. Bramen snoeit u zoals zomerframbozen. Bind de jonge scheuten aan, en snoei alleen de takken weg die in dat jaar vrucht hebben gedragen (de twee-jarige takken). De snoei vindt plaats na de oogst.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie