De nashipeer, ook wel Aziatische appelpeer genoemd, is een familielid van de (bekendere) europeese peer met ronde vruchten. De vruchten zijn opvallend sappig en aromatisch en hebben een groen-bruine 'zandkleur'. De boom groeit wat zuilvormig, dus meer verticaal dan horizontaal, en heeft mooi roze gekleurde uitlopers. Het is een boom die goed groeit en afrijpt in Nederland, en daarom ook in populariteit toeneemt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een nashiperenboom in de tuin.
Nederlandse naam | Nashiperenboom, Aziatische perenboom |
Latijnse naam | Pyrus pyrifolia |
Niveau verzorging | Gemiddeld |
Niveau produceren | Vrij Hoog |
Soort plant | Boom |
Plaats in de tuin | Zon |
Ziektegevoeligheid | Gemiddeld |
Aanbevolen rassen | Nijiseiki (zelfbestuivend), Hosui, Kosui |
Op deze pagina:
Nashiperenboom
De nashiperenboom is een opvallende verscheining. De boom lijkt erg op een perenboom, maar heeft toch wat andere kenmerken. Zo heeft de boom een bijzondere groeivorm, een iets andere bloei en roze uitlopers.
Verticaal groeiende kleine boom
De nashiperenboom heeft een verticale, wat zuilvormige groeivorm. De maximale grootte hangt erg af van de onderstam: een laagstam kan op maximaal 2 meter gehouden worden met enige lichte snoei. Een hoogstam daarintegen wil gerust 6 meter hoog worden.
Sierlijk blad en bloesem
De bladeren van deze boom zijn glanzend groen, en de jonge scheuten kunnen in het voorjaar een roze tint hebben. Tijdens het voorjaar pronkt de nashiperenboom met prachtige witte bloesems. De bloeitijd is net enkele weken eerder dan bij europeese perenbomen.
Witte bloesem en groen-roze bladeren van de nashiperenboom.
Smakelijke vruchten in september
De vruchten van de nashiperenboom kunnen geoogst worden in het late najaar, meestal van september tot oktober, afhankelijk van het ras en de weersomstandigheden. De peren hebben een sappige en zoete smaak, waardoor ze ideaal zijn voor vers gebruik, salades, conserven en zelfs wijnen en likeuren. Ze kunnen over het algemeen niet zo lang bewaard worden als europeese peren.
Eetbare schil
De schil van een nashipeer is eetbaar en ook minder dik dan de peer van een europeese peer. Daarom laten sommige mensen de schil zitten en eten ze de nashipeer met schil en al.
In Azie wordt de schil eigenlijk altijd verwijderd. Niet omdat deze giftig is, maar omdat men deze niet lekker vind smaken.
Gezond
De nashipeer is een gezonde vrucht die zeker onderdeel mag uitmaken van je voedingspatroon.
Nashiperen zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vezels en antioxidanten. Deze helpen het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te bevorderen en de huidgezondheid te ondersteunen. Een nashipeer bevat tussen de 50 en 60 kcal.
Een nashiperenboom kiezen
Bij het uitkiezen van een nashipeer zijn er twee zaken om uit te kiezen: de maat en het ras. De maat kies je uit voor een boom die past in de tuin en de plaats die je voor ogen hebt. Het ras kies je uit aan de hand van gebruik, pluktijd en bestuiving.
Kleine of grote nashiperenboom
Een nashiperenboom groeit meer verticaal dan horizontaal. Dit is in de meeste Nederlandse tuinen een voordeel, aangezien de boom dus niet zoveel ruimte in beslag neemt.
Hier kan je het beste ook de maat oot uitzoeken. Een laagstam boom wordt 2 tot 3 meter hoog, en ongeveer 1.5 meter breed. Deze boom is ideaal voor een kleinere tuin en heeft ook de hoogste productiviteit.
Een halfstam nashiperenboom wordt maximaal 3 tot 4 meter hoog, en zo'n twee meter breed. Het voordeel van een halfstam boom is dat hier nog wat bodembedekkers onder geplant kunnen worden. Ook ontneemt deze boom beter het zicht. Voor onderhoud en plukken zal wel een keukentrap nodig zijn.
De hoogstam nashiperenboom is zeldzaam: deze boom wordt maar beperkt op hoogstam geent. Deze boom past met zijn 6 tot 7 meter hoogte alleen in een grotere tuin, maar is wel zeer sierlijk. Als je de ruimte hebt is deze dus zeker de moeite waard.
Bij deze rij laagstam nashiperen is het duidelijk te zien dat de bomen zuilvormig groeien.
Nashipeer Benita
De nashipeer Benita is een bijzondere uitzondering op de maten zoals ze hierboven staan beschreven. Deze boom is een kruising tussen een Europeese en een Nashipeer, en heeft een extreem langzame groeivorm met een zeer sterke groeivorm.
Dit ras vormt nauwelijks zijtakken, en is daarom perfect om als haag aan te planten, óf voor in de zeer kleine tuin. Ook kan een Benita in een ruimte pot geplant worden.
De vruchten zijn zoet en sappig, en licht langwerpig. Duidelijk een combinatie van de europeese en nashipeer wat smaak en uiterlijk betreft.
Bestuiving
Er zijn maar enkele zelfbestuivende nashiperenbomen. Hieronder vallen Benita, Nijiseiki, Tama en Shinko. Van deze bomen is Nijiseiki het beste zelfbestuivend. De overige bomen geven opvallend meer fruit als er kruisbestuiving is.
Kruisbestuiving tussen een europeese en een nashipeer komt (zo goed als) niet voor. Voor een goede bestuiving is het aanplanten van twee nashiperenbomen van belang. Deze mogen maximaal 50 meter bij elkaar vandaan staan, zodat de bijen goed hun werk kunnen doen.
Voor het uitkiezen van twee nashiperen met de gewenste bestuiving kan je gebruik maken van onze bestuivingstabel.
Bestuivingstabel voor nashiperen
Smaak en gebruik
De meeste nashiperen zijn vooral geschikt voor directe consumptie. Deze peren snoep je dus lekker weg. Rassen die worden geprezen voor hun smaak zijn o.a. Shinseiki en Kosui.
Een uitzondering hierop is de nashipeer Niitaka. Deze peer is beter geschikt voor verwerking, en is ook een zeer smakelijke stoofpeer.
De nashiperen van het ras Chojuro staan erom bekend dat ze langer houdbaar zijn dan andere nashiperen.
Bekijk alle verschillende rassen nashiperen en hun eigenschappen in onze webwinkel:
Onze collectie nashiperenbomen
Nashiperenboom planten
Een nashipeer is een prachtige boom die echt een plekje verdient in jouw tuin. Als je daar nu ook van overtuigd bent kan je hier vinden hoe je zo'n boom het beste plant.
Standplaats
De nashiperenboom gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Voldoende zonlicht bevordert de vruchtvorming en verbetert de smaak van de peren.
Op een te natte ondergrond heeft de nashiperenboom meer last van schimmelziekten. Een goede drainage van de ondergrond is dus van groot belang.
Planttijd
Een nashiperenboom plant je het beste als de boom geheel in rust is, tussen november en maart. Plant je de boom wat later, behalve in het voorjaar? Dat is geen probleem, maar het is wel van belang om de maanden na het aanplanten goed water te blijven geven.
En een nashipeer boom kopen? Dat doe je natuurlijk bij ons: ons assortiment nashiperenbomen.
Correct aanplanten
Aanplanten op de juiste manier met de juiste materialen is van belang. Voor het aanplanten van een nashiperenboom kan je de algemene instructies voor fruitbomen aanhouden:
Plantinstructies voor frutibomen
Nashipeer verzorgen
Om succesvol nashiperen te kunnen plukken is een juiste verzorging van belang. Een nashiperenboom moet elk jaar worden bemest, bekalkt en gesnoeid. Soms kan ook water geven of ziekten- of plagen bestrijden van belang. De nashipeer heeft een wat lagere groeikracht, dus het weghouden van onkruid wat de groei belemmerd is ook van belang. En je zou het bijna vergeten, maar natuurlijk moeten de nashiperen ook nog geplukt worden.
Bemesten en bekalken
Een nashiperenboom heeft behoefte aan voldoende kalk voor een juiste vorming en afrijping van de vruchten. Voeg dus zeker elk jaar in februari kalk toe. Hierna mag in maart worden bemest. Een normale organische meststof, zoals koemestkorrels, is hiervoor prima.
Als de boom veel vruchten draagt, de bladeren vergelen of als de boom is aangeplant op een zandgrond, kan een tweede bemesting aan te bevelen zijn. Deze mag ook weer uit organische meststoffen bestaan en in augustus worden toegedient.
Vruchtdunning
Een nashiperenboom vormt nogal eens meer vruchten dan de boom kan laten afrijpen. In juni laat de boom meestal een deel van de vruchten zelf al vallen in de junirui. Maar in juli kan het nog steeds zo zijn dat er teveel vruchten aan de boom hangen.
BIj een jonge nashiperenboom wil je dat er maximaal 3 tot 5 vruchten aan een hoofdtak hangen. Hangen er meer? Dan rijpen de vruchten niet goed af, of kan de tak zelfs afbreken onder het gewicht. Zonde en schadelijk voor de boom. Ook kan de overbelasting ervoor zorgen dat de boom volgend jaar geen fruit draagt: een beurtjaar.
Verwijder daarom in juli genoeg vruchten om bij een jonge boom 3 tot 5 vruchten per tak over te houden. Bij een oudere boom mogen er meer vruchten blijven hangen, maar zorg wel dat elke vrucht voldoende ruimte heeft om groot te worden. Bij 'trosjes' van vruchten die dicht bij elkaar hangen mogen er enkele vruchten verwijderd worden, om andere vruchten meer ruimte te geven.
Snoeien
Een nashiperenboom snoei je in de winter als het blad gevallen is, maar het niet zwaar vriest. Meestal is januari een mooie maand om de nashiperenboom te snoeien.
Bij het snoeien is het van belang om horizontale groei te stimuleren, en beschadigde of kruisende takken te verwijderen.
Plukken en oogsten
Afhankelijk van het seizoen en het ras worden nashiperen meestal in september of oktober geplukt. Als de nashiperen beginnen te geuren of zonder al te veel kracht loslaten kunnen ze geplukt worden. Als de pitten in de peren bruin zijn geworden is de vrucht volledig rijp. Als de nashiperen iets onderrijp worden geplukt kunnen ze thuis op de fruitschaal nog wat verder afrijpen.
Pluk nashiperen wel op tijd. Als de vruchten overrijp worden trekken ze wespen aan die de vruchten graag uithollen voor het zoete sap. Heerlijk voor de wespen, maar zonde voor de oogst.
Onder ideale omstandigheden kunnen nashiperen in de koeling twee maanden worden bewaard. Meestal is het beter voor de smaak om de vruchten zo snel mogelijk na het plukken op te eten.
Referenties
Foto van een rij laagstam nashiperenbomen (bij 'Kleine of grote nashiperenboom') door National Institute of Korean Language. CC BY-SA 2.0 KR licentie.
Foto van opengesneden nashipeer (bij 'Smaak en gebruik') door MOs810. CC BY-SA 4.0 licentie.
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |