Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Blauwe bessen op kleigrond, zandgrond en veengrond; de verschillen

Blauwe bessen op kleigrond, zandgrond en veengrond; de verschillen

Frank Houweling

Gepubliceerd op 21-02-2011
Geschreven door Frank Houweling

De amerikaanse blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is een zeer geliefde plant in de fruittuin. Deze vrij makkelijke plant geeft heerlijke, zoete vruchten en wordt niet te groot. Toch kan deze plant een enorme zeurpiet zijn. De amerikaanse bosbes, zoals hij ook vaak genoemd wordt, is erg kieskeurig in zijn grondkeuze. Terwijl u op een zure en zachte bosgrond een grote oogst met weinig onderhoud kunt verwachten, zal de blauwe bes het totaal niet naar zijn zin hebben op zware klei. De plant zal weinig groeien en bijna geen vruchten dragen. In dit artikel zal ik aangeven wat u kunt doen om problemen op kleigrond te voorkomen, afhankelijk van de grond die u bezit. De maatregelen op zware klei zijn anders dan op bijv. zandgrond of lichte klei.

De beste oplossing voor alle gronden behalve veen- of zandgrond.

Blauwe bes in pot Natuurlijk is het mogelijk om, zoals ik in de rest van dit artikel omschrijf, uw grond te verbeteren zodat de blauwe bes het beter naar zijn zin zal hebben. Toch is het erg moeilijk om de grond goed te verbeteren, en daarom zal het resultaat bij u in de tuin mogelijk nooit zo goed zijn als het resultaat bij een blauwe bes op veengrond. Hij zal altijd minder fris ogen en minder vrucht geven.

Blauwe bes in pot

Natuurlijk is er ook een andere oplossing dan de grond van uw tuin veranderen. Het is ook mogelijk om de blauwe bes in een pot te planten. Deze pot kunt u dan op een terras of op uw balkon plaatsen. De blauwe bes is een prachtige plant met mooi, frisgroen blad die in het voorjaar vrij rijk bloeit met witte klokjes. De plant wordt niet al te groot (maximaal 1.5 meter hoog en 1 meter breed), ongeveer even groot als een hortensia. Door hem in een pot te planten en de pot te vullen met grond voor zuurminnende planten kunt u perfect zijn plaats in de bosgrond nabootsen. U kunt de pot het beste plaatsen in de halfschaduw of zon. Hoe meer zon, hoe zoeter de vruchten uiteindelijk worden.

Verzorging van een blauwe bes in pot

Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen aan het plaatsen van de blauwe bes in een pot. Ten eerste moet u het water geven in de gaten houden. Vooral in de zomer, als de blauwe bessen aan de plant hangen is de amerikaanse blauwe bes een echte zuiplap. U kunt zeker één a twee keer per dag water geven, afhankelijk van de grootte van de pot. Ten tweede kan de plant nogal wat bijen aantrekken: sommige mensen vinden dit prachtig, andere mensen vinden het niets. Deze plant trekt minder insecten dan bijv. een lavendel.

Beste rassen

Sommige blauwe bessen zijn beter geschikt om in een pot te planten dan anderen. Over het algemeen zijn blauwe bessen die compacter groeien een geschiktere keuze. Deze planten blijven mooi compact en bossig, en hebben daardoor ook veel sierwaarde. Onze favoriete blauwe bessen voor in pot zijn de Sunshine BlueNorthsky en Hortblue Petite ®. Alle drie zijn dit compacte groeiers. De Sunshine Blue heeft als bijzondere eigenschap dat de struik groenblijvend is, en zijn blad in de winter behoud. Hier staat tegenover dat de struik iets minder winterhard is. Bij zware vorst overwinter je hem dus het beste in een (onverwarmde) schuur of kas.

Blauwe bessenstruik met vruchten in een pot Met een blauwe bes in pot kan je ook blauwe bessen plukken op het dakterras, zoals op de foto hierboven.

Heb ik lichte of zware klei?

Bij het volgende artikel zal ik de grondverbetering op kleigrond uitleggen. Of een methode werkt is afhankelijk of u zware of lichte klei heeft. Het verschil zit hem vooral in de doorlatendheid: hoe lang blijft een plas water liggen. Een blauwe bes heeft niet alleen een hekel aan neutrale grond, hij vind het nog erger om natte voeten te hebben. De amerikaanse bosbes staat graag licht vochtig, op een mooie, zachte bosgrond.

Als uw grond bestaat uit brokken met blauwe of donkerzwarte klei die moeilijk is te doorboren, en waar water lang op blijft staan, dan heeft u erg zware klei. Als u zwarte tot donkerbruine grond hebt, die goed gestructureerd is, en waar het water dus ook vrij snel weg loopt, dan heeft u lichte klei.

Bodemkaart van Nederland Weet u überhaupt niet welke grondsoort u heeft? Neem dan een kijkje bij de bodemkaart van Nederland, waar je precies de grondsoort van elke plaats in Nederland kan vinden.

Grondverbetering op klei

Er zijn natuurlijk vele manieren om de structuur en de zuurtegraad van de grond te verbeteren. In dit artikel worden er drie genoemd. Van de drie methoden is de bovenste het beste: deze zal altijd goed resultaat geven. De andere methoden zullen vaak ook een goed resultaat geven, maar op zware klei kan dit tegenvallen. Het beste is natuurlijk altijd om, als u geen veen of zandgrond heeft, de plant in een pot te houden.

Ingraven van een pot

Deze methode is natuurlijk vergelijkbaar met het oppotten van de plant, wat al eerder is uitgelegd. U kunt er ook voor kiezen om een grote kuip te vullen met zure grond (bijv. de grond voor zuurminnende planten die wij verkopen, of een eigen mengsel van o.a. potgrond en turf), en deze in de tuin in te graven. De randen kunt u max. enkele cm onder de grond houden, zodat de pot niet zichtbaar is. De grond in de pot kan in dat geval niet mengen met de (zware) klei in de rest van uw tuin. Let er wel op dat u genoeg gaten onderin de pot maakt, waardoor het water weg kan lopen.

Het vervangen van een deel grond

U kunt er ook voor kiezen om bij het planten een grotere kuil te graven dan uw plant nodig heeft, en die kuil dan te vullen met de bekende zuurminnende grond. Een goede kuil is bijv. één m2 groot, maar groter of kleiner is natuurlijk ook mogelijk. De grond zal later wel wat vermengen met de originele grond van uw tuin, maar met bijv. lichte klei is dit geen probleem, ook bij zware klei kan dit een goed resultaat geven.

Het vermengen van uw grond met zure grond

Bij lichte klei kunt u er ook voor kiezen om enkele liters tuinturf of zuurminnende grond te kopen, en deze door de grond te scheppen die u al heeft op de plek waar u de blauwe bes gaat planten. Maak het gebied waardoor u de zure grond schept niet te diep, maar wel goed breed. De blauwe bes is een oppervlakkige wortelaar.

Goldtraube

Als u een deel van de grond vervangt met veen houdt u dus een mix van lichte klei en veen over. Het is aan te bevelen om dan een blauwe bes aan te planten die iets beter kan tegen een neutrale grond (in plaats van een geheel zure grond). Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Sunshine Blue en Bluegold het beste kunnen groeien op een 'neutrale' grond van Ph 5.5 tot 6 (een grond die niet zuur en niet basisch is).  

Blauwe bessen en vacciniums op zandgrond

Bloemen van blauwe besZandgronden zijn over het algemeen zéér geschikt voor blueberry's, u hoeft dus ook niet veel aan te passen aan uw grond. Toch kan het aan te raden zijn om in het plantgat wat grond te vermengen: grond voor zuurminnende planten of potgrond om de plant van wat voeding en een goede start te voorzien. Goed bemesten is, net zoals op andere gronden, erg belangrijk.

Blauwe bessen op veengrond

Uw tuin is al een paradijsje voor blauwe bessen. De Ph waarde van veengrond is precies goed voor alle soorten blauwe bessen. Elk jaar bemesten is alles wat u nog hoeft te doen!

Verder lezen

Wilt u meer leren over blauwe bessen in de tuin? Leuk! Lees dan ook hier even verder:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie