Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Consumptieappelbomen

Appelboom kopen

Een appelboom in de tuin; wie wil dat nou niet? Appels zijn heerlijk uit het vuistje te eten, maar kunnen ook gebruikt worden voor het maken van appeltaart, sappen of cider. Zeker voor beginners, die nog geen ervaring hebben met het aanplanten van fruitbomen, is de appel een gemakkelijke boom met weinig onderhoud. (lees verder) Maar ook voor de gevorderde tuinier geeft de appelboom veel plezier: er zijn tal van oudere rassen als de Sterappel, Dubbele Bellefleur of Rode Dijkmanszoet die het verdienen om voort te zetten. In het voorjaar genieten van de bloesem, en in het najaar heerlijk fruit plukken. Door een aanbevolen ras te planten weet u zeker dat de boom weinig onderhoud nodig heeft.

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 90 producten in deze categorie

Appelboom kopen: zo maak je de juiste keuze

Een appelboom is een ideale keuze voor de beginnende fruittuinier. Deze bomen zijn gemakkelijk in onderhoud en er is ook nog eens heel veel om uit te kiezen. Verschillende soorten met hun eigen mogelijkheden en smaak. En ook wat afmetingen betreft is er volop te kiezen. Maar welke boom past bij jou?

Gebruik: consumptie, moes of stoof?

Rode Boskoop appel Met een appel is van alles mogelijk. Sommige appels kan je ook voor meerdere dingen gebruiken, zoals de Notarisappel die een geweldige handappel én goede moesappel is. Andere appels zijn eigenlijk vooral geschikt voor één ding, zoals de Zoete Ermgaard, die je gebruikt om stoofappels te maken.

Gebaseerd op je gebruik kunnen wij je wat van onze eigen favorieten voorstellen, namelijk:

Laagstam, halfstam of hoogstam appelboom?

Al onze appelbomen staan geënt op een onderstam. Op die manier kunnen we de stamhoogte (hoe hoog de eerste zijtakken groeien) en totale hoogte en breedte vooraf bepalen. Afhankelijk van de plaats in de tuin kan je dus een laagstam (dat is hetzelfde als struik), halfstam of hoogstam appelboom aanplanten. Zo weet je zeker dat de appelboom nooit te groot wordt.

Mini appelboom en leifruit

Als de uiteindelijke hoogte van een laagstam appelboom, zo'n 2 meter, al te hoog is voor jouw tuin, is er nog een ander alternatief: een mini appelboom. Dit zijn speciale appelbomen die door een natuurlijke, genetische afwijking veel langzamer groeien. Ze passen daardoor perfect in een heel kleine stadstuin, of zelfs in pot op terras of balkon. Een zuilappelboom wordt wel 2 meter hoog, maar wordt door een andere genetische afwijking niet breder dan 20cm. De appels groeien direct aan de stam. Ook deze boom is perfect voor de kleine stadstuin.

Naast mini appelbomen zijn er ook lei appelbomen. Deze uitgeleide bomen nemen minder ruimte in maar geven wel volop fruit. Ze zijn ideaal om langs een schutting of muur te planten, en kunnen ook helpen om inkijk uit je tuin weg te nemen. Wij bieden laagstam, halfstam en hoogstam appelbomen aan in een leivorm.

Let op de bestuiving

Appelbloesem Bijen brengen stuifmeel over van bloem tot bloem om de appelboom te bestuiven. Zo kan je later in het jaar appels van de boom plukken. Bij sommige appelbomen werkt bestuiving tussen bloemen van dezelfde appelboom. Deze bomen noemen we zelfbestuivend. Veel appelbomen zijn zelfbestuivend, en dat staat ook aangegeven in de omschrijvingen van de rassen hierboven.

Andere appelbomen zijn niet zelfbestuivend. Hier moet dus een andere appelboom in de buurt staan, zodat de bloemen van de twee bomen elkaar kunnen bestuiven. Er zit dan niets anders op dan twee appelbomen te kopen! Welke appelbomen met elkaar 'matchen' kan je heel gemakkelijk vinden in onze bestuivingstabel.

Beste appelboom voor een beginner

Ben je echt een beginner? Overweeg dan een Ecolette, Notarisappel, Elstar, BenoniGloster of Jonagold appelboom te kopen. Dit zijn allemaal zelfbestuivende appelbomen met een goede smaak en goede ziekteresistentie. Ook geven al deze rassen makkelijk fruit. Hierdoor zijn deze appelbomen dus makkelijk in onderhoud en perfect voor de beginner.

Welke appelbomen passen in een kleine tuin?

In een kleine tuin plant je het beste een laagstam appelboom. Zo'n boom wordt maar twee tot drie meter hoog, en geeft veel appels. Zo past hij zelfs in een kleine tuin. Omdat een laagstam appelboom zo'n kleine stam heeft, noemen we het ook wel een struik.

Is zelfs zo'n laagstam appelboom nog te groot voor jouw tuin? Overweeg dan een mini appelboom. Deze blijft nog kleiner, en kan je ook in een pot houden.

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Pluktijd: Open
Vruchtkleur: Open
Smaak: Open
Gebruik: Open
Bewaren: Open
Ziekteresistentie: Open
Vruchtgrootte: Open
Bijzonderheden: Open
Vruchtvlees: Open
Vruchtvorm: Open
Vruchtvlees kleur: Open
Opbrengst: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open