Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Druiven galmijt

Druivengalmijt, druivenviltmijt of gewoonweg druivenmijt (Colomerus vitis) is een veel voorkomende plaag bij druivenplanten. De ziekte is duidelijk te herkennen aan de ronde verdikkingen die bovenaan het blad zichtbaar worden. De druivengalmijt kan de groei van een druivenstruik sterk vertragen, en ook de bloemen aantasten waardoor de plant geen vruchten meer produceert. Omdat de plaag makkelijker te bestrijden is bij een kleine aantasting, is het verstandig om direct in te grijpen als u een aantasting ziet.

Op deze pagina:

Druivengalmijt herkennen

Druivengalmijt is makkelijk te herkennen aan de groene tot roodbruine bobbels die bovenaan het blad zichtbaar worden.

Wanneer je het blad omdraait zijn er witte viltplekken te zien onder de bulten. In deze witte viltplekken verstoppen zich de miniscuul kleine insecten. Hier komt ook de naam 'druiven viltmijt' vandaan. Druiven viltmijt en galmijt zijn dus hetzelfde.

Blad met druivenviltmijt op witte achtergrond

Aan de bovenkant van het blad zijn bobbels zichtbaar, vaak met een gele of rode kleur.

Vilt onderkant druivenblad galmijt

Als je het blad van een druif met galmijt omdraait zijn witte viltplekken zichtbaar.

Druivengalmijt wordt meestal zichtbaar in het voorjaar, waar op jonge bladeren al enkele groene bobbels zichtbaar zijn. Naarmate het voorjaar- en de zomer vordert worden er steeds meer bobbels zichtbaar, die van kleur veranderen tot geel- en soms zelfs een rood-bruine kleur.

Geen schimmel

Door de kleine witte 'viltplekken' wordt druivengalmijt vaak verkeerd ingeschat als een schimmelziekte. Dit is het dus niet: het is een aantasting door een insect.

Ander schadebeeld in knoppen of krullende bladeren

Er zijn ook andere ziektebeelden veroorzaakt door de galmijt. Deze komen in Nederland niet vaak voor. Hierbij worden danwel de jonge trossen en knoppen aangetast door de witte viltachtige insecten, of de bladeren worden aangetast zodat ze gaan omkrullen. Foto's van dit ziektebeeld zijn te vinden in deze presentatie.

Schade door druivengalmijt

De meningen verschillen over de schadelijkheid van de druivenmijt. Sommige mensen laten deze mijten gewoon in hun druivenstruik leven: de remming van de groei nemen ze voor lief. Andere mensen geven aan dat deze remming van de groei een negatief effect zal hebben op de oogst en ook de kwaliteit van de druiven die van de druivenstruik komen. Ook kan de druivenmijt andere ziekten verspreiden, zoals virussen of schimmels, die dan weer wel grote schade kunnen aanrichten aan de druivenstruik/

Hoe dan ook is het natuurlijk geen fraai gezicht om het blad van de druivenstruik zo te zien verschrompelen. Ook maakt het de bladeren ongeschikt om te gebruiken als ingrediënt, bijvoorbeeld voor dolma's.

Druivengalmijt voorkomen

Een gezonde druivenstruik zonder galmijt. Druivengalmijt verspreid vaak van druif- op druif, maar spontane besmetting komt voor. Hoewel vooral jonge planten worden aangetast kunnen ook oudere druivenstruiken soms worden 'gevonden' door galmijten. Er is jammer genoeg niet veel mogelijk om aantasting te voorkomen.

Bestrijden van druivengalmijt

De schade die wordt aangericht door druivengalmijt is meestal beperkt, en het is dus meestal niet de moeite waard om een zware aantasting te bestrijden.

Een milde aantasting kan makkelijk worden bestreden door aangetaste bladeren direct te verwijderen en te composteren (hou ze uit de buurt van de druivenstruik om herbesmetting te voorkomen).

Het simpelweg verwijderen van bladeren in de herfst is jammer genoeg niet voldoende: de mijt overwinterd in de takken van de druivenstruik. Soms wordt aanbevolen om deze takken 'open te leggen' door het schors te verwijderen, maar wij raden dit af omdat het nevenschade kan veroorzaken.

Mocht u een zware aantasting toch graag willen bestrijden, dan kunt u de zwaarst aangetaste bladeren verwijderen, en overige bladeren behandelen met zwavel (zoals Microsulfo spuitzwavel), die ondanks dat het een anti-schimmel middel is, bewezen actief is tegen de galmijt. Zwavel is een biologisch middel en wordt in de wijnteelt erg veel toegepast, maar is in grote hoeveelheden wel slecht voor het milieu.

Referenties

Foto van druivengalmijt (bovenaan pagina) door Khelen. CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van een blad met viltmijt op witte achtergrond door BramWo. CC BY-SA 4.0 licentie.

Foto van vilt door galmijt door Olivier Lemoine (https://Photo-Terroir.fr). CC BY-SA 4.0 licentie

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

 

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie