Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Een kiwibessenstruik planten en verzorgen

Kiwibes IssaiDe kiwibes is een familielid van de kiwi die van origine uit het noorden van China en Rusland komt. Deze klimplant geeft kleine, kale vruchten die met schil en al gegeten kunnen worden (een kiwi'besje'). De vruchten zijn sappig en zoet, en hebben de herkenbare smaak van kiwi. Hoewel deze kiwibes commercieel nog niet gigantisch succesvol is geworden, heeft het wel een paar zeer interessante eigenschappen voor de hobbytuin vergeleken met de 'gewone' kiwi. Bijvoorbeeld een fantastische winterhardheid en minder groeikracht.

Kiwibes kopen? Kijk in onze webwinkel

Kiwibes in de tuin

Kiwibes plant met vruchtenDe kiwibes heeft behoefte aan een goed doorlatende, vruchtbare grond met een neutrale tot licht zure pH. Veengrond is voor deze plant bijvoorbeeld ideaal.

Deze bodem moet vochtig, maar niet drassig zijn. Als er na een regenbui lang plassen blijven staan is de grond waarschijnlijk niet geschikt.

Een zonnige locatie met minimaal zes uur direct zonlicht per dag is het beste, ook al heeft deze plant minder zon en warmte nodig dan een ehcte kiwi. Zorg voor voldoende ruimte voor groei en klimondersteuning, wan de kiwibes is wel een klimplant.

Kiwibes verzorgen

Een kiwibes heeft gelukkig niet heel veel onderhoud nodig. Toch is het wel belangrijk om het beetje onderhoud wat met een kiwibes komt goed uit te voeren. Zo hou je de kiwibes struik gezond en productief.

Het is belangrijk om een kiwibes jaarlijks goed te snoeien. Daarnaast geef je ook elk jaar voeding (mest) en als er ziekten zijn dan bestrijd je die. Gelukkig zijn ziektes bij kiwibessen zeldzaam.

Kiwibes snoeien

...

Kiwibes bemesten

...

Ziekten en plagen bij kiwibessen

...

Referenties

Foto van een kiwibes in de dendrologische tuin in Praag (onder 'Kiwibes in de tuin') door Jan Helebrant. CC0 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie