Bij pruimenbomen en vooral bij kersenbomen, komt aan het einde van de zomer een schimmelziekte voor: de bladvlekkenziekte. Deze ziekte laat zwarte stippen achter op het blad en maakt het blad geel. Uiteindelijk vallen de aangetaste bladeren vroegtijdig af. Vooral kersenbomen worden aangetast, maar ook andere bomen uit de Prunus-familie, zoals de pruim en perzik, kunnen worden besmet.
Op deze pagina:
- Bladvlekkenziekte herkennen
- Schade door de bladvlekkenziekte
- Bladvlekkenziekte voorkomen
- Bladvlekkenziekte behandelen
Bladvlekkenziekte herkennen
De bladvlekkenziekte komt vooral voor in het midden en het einde van de zomer, van eind juli tot eind van september. De eerste aantasting is zichtbaar als donkerbruine tot zwarte stipjes op het blad van de boom of struik.
Vooral bij kersen- en pruimenbomen
Er zijn heel veel verschillende soorten schimmels die de bladvlekkenziekte veroorzaken. Het schadebeeld kan daardoor net iets anders zijn. De meest voorkomende veroorzaker van bladvlekkenziekte is de Blumeriella jaapii. Deze schimmel richt zich vooral op planten uit de Prunus-familie, zoals de kersenboom en de pruimenboom. Hier kan je de ziekte dus het makkelijkste tegenkomen.
Hoge luchtvochtigheid
Vooral in vochtige zomers met veel regen kan de bladvlekkenziekte zich gemakkelijk verspreiden. Vooral als deze regenbuien regelmatig worden afgewisseld door veel zon, waardoor een hoge temperatuur en luchtvochtigheid ontstaan.
Schadebeeld
De aantasting is dus te herkennen door de kenmerkende donkerbruine tot zwarte stipjes op het blad. Ook de onderkant van het blad wordt aangetast, met kenmerkende wit-bruine stipjes die een patroon vormen onder het blad.
Bij initiële aantasting zijn alleen de bruine stipjes zichtbaar, maar in een later stadium zijn ook een gele bladkleur en zwarte vlekken een duidelijk schadebeeld.
Eerst bestaat de aantasting door bladvlekkenziekte alleen door donkerbruine stipjes op het blad.
Later verkleurt het blad naar geel en worden ook zwarte vlekken zichtbaar.
Ook de achterkant van het blad wordt aangetast.
Schade door de bladvlekkenziekte
Gelukkig valt de initiële schade door bladvlekkenziekte erg mee. Een boom die besmet wordt met bladvlekkenziekte zal niet direct in de groei geremd worden en ook het fruit wordt niet snel aangetast.
Wel schade bij langdurige infectie
Alleen als de schimmelziekte jaren onbehandeld in de boom blijft kan er ernstige schade ontstaan. Denk daarbij aan vertraagde groei, een verslechterde boomvorm of zelfs klein en onsmakelijk fruit.
Om te voorkomen dat de boom schade oploopt is behandeling aanbevolen. Meer daarover lees je hieronder onder 'Bladvlekkenziekte behandelen'.
Bladvlekkenziekte voorkomen
Bladvlekkenziekte is moeilijk te voorkomen. Er zijn geen rassen op de markt die resistent zijn tegen deze ziekte. Vooral in een erg vochtig seizoen gaat de bladvlekkenziekte rond onder kersenbomen, zonder dat dat te voorkomen is.
De enige belangrijke preventieve maatregel tegen bladvlekkenziekte is goede snoeien. Een kersenboom die goed gesnoeid is, met veel horizontale takken heeft "lucht, licht en warmte". Hierdoor ontstaan er geen vochtige plekken in de boom waar de schimmel zich kan nestelen.
Blad weghalen
Bij bladvlekkenziekte is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat na de bladval in de herfst al het blad wordt verwijderd rondom de boom. Deze schimmel overwintert in het blad dat op de grond rondom de boom ligt. Door het blad te laten liggen kunnen de schimmelsporen in de buurt blijven, en de boom het volgende seizoen weer besmetten.
Gooi de gevallen bladeren dus het liefst in de groenbak, of op een composthoop ver weg van andere prunus-bomen.
Bladvlekkenziekte behandelen
Het is belangrijk om de bladvlekkenziekte te behandelen. Zo kan worden voorkomen dat de schimmel zich verspreid. Er zijn verschillende methoden beschikbaar.
Handmatig verwijderen
In de particuliere tuin is het handmatig verwijderen van aangetast blad vaak de beste behandelen. De aangetaste bladeren zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Door deze geheel te verwijderen en in de groenbak te gooien kan verdere verspreiding in de boom worden voorkomen. Doe die het liefst zodra je een aantasting in de boom ziet! Hoe sneller je dit doet, hoe minder bladeren verwijderd hoeven te worden.
Fungicide
Het is in principe niet nodig om fungiciden te gebruiken. Naar onze ervaring is het handmatig verwijderen van bladeren meer dan voldoende om deze ziekte te behandelen.
Toch kan bij een ernstige aantasting een (biologisch) fungicide worden gebruikt. Verwijder daarbij eerst zoveel mogelijk de ernstig aangetaste bladeren. Hierna wordt een behandeling toegepast met een fungicide zoals spuitzwavel. Een bekend merk spuitzwavel dat in tuincentra te vinden is, is Microsulfo. Dit product is toegestaan in de biologische teelt, maar nog steeds schadelijk voor de natuur
In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder. |