Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

4 vragen over het late plantseizoen beantwoord

4 vragen over het late plantseizoen beantwoord

Frank Houweling

Gepubliceerd op 24-11-2023
Geschreven door Frank Houweling

Na aanleiding van het late plantseizoen van bomen uit de volle grond van dit jaar krijgen we veel vragen van klanten. Heel begrijpelijk, en die beantwoorden we dan ook graag. Voor alle andere klanten die ook nog vragen hebben, en voor mensen die toevallig dit artikel tegenkomen, hebben we een artikel geschreven waar we de 4 belangrijkste vragen beantwoorden. Veel leesplezier!

Fruitbomen plant je toch altijd in oktober?

Pruimen aan pruimenboom Veel boeken en websites geven oktober aan als planttijd voor fruitbomen. Heel logisch dus dat mensen in oktober op zoek gaan naar een fruitboom.

Die maand oktober komt niet uit de lucht vallen. Natuurlijk kijken bomen en planten niet naar de kalender, maar ze houden zich wel aan de seizoenen. En een fruitboom plant je in de winter, als het blad van de boom gevallen is. En dat was altijd zo rond oktober.

Wij hebben zelf al enige jaren de informatie op onze site aangepast. Wij geven tegenwoordig aan dat de planttijd in november begint. Want het laatste jaar dat er op 1 oktober geplant kon worden, is ver weg. Tegenwoordig is 1 november een beter uitgangspunt, aangezien op die datum de meeste bomen en planten hun bladeren hebben verloren.

Eind november is de planttijd ook niet afgelopen, deze loopt de rest van de winter door.

Waarom is het plantseizoen dit jaar zo laat?

Appelboom in de winkel Wij hebben de informatie op onze website dus al aangepast, waardoor bij ons het plantseizoen niet langer in oktober maar in november begint. Toch waren zeker niet alle fruitbomen op 1 november beschikbaar. Pas op het moment van schrijven van dit artikel, 19 november, zijn zo goed als alle fruitbomen in alle maten beschikbaar.

Dit heeft twee redenen: de uitzonderlijk warme 'indian summer' in september, en de ongelovelijke natte herfst in oktober en november.

Door de extreem warme temperaturen in september hebben de bomen en planten nog heel erg lang hun blad gehouden. Sterker nog, sommige fruitbomen dachten dat het voorjaar was en begonnen opnieuw te bloeien! Omdat de warmte nog lang aanhielt zijn de bomen pas begin november echt hun blad gaan verliezen.

Toen de bomen eindelijk hun bladl ieten vallen, kwam er een tweede probleem aan het licht. Na de natste oktober ooit gemeten, en nog meer regen in november, zijn de perselen letterlijk doorweekt. Gelukkig kan al dat water, mede door moderne drainage systemen, geen kwaad voor de fruitbomen. Maar dat is anders voor de machines die nodig zijn op het land om de fruitbomen te rooien (uit de grond te halen). Die komen regelmatig vast te zitten in de modder, wat het werk moeilijker maakt en vertragingen oplost.

Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat de bomen dit jaar erg lang hebben moeten wachten voordat ze verplant konden worden. Gelukkig staan ze nu wel voor u klaar in onze winkel.

Maar kan ik dan nog wel fruitbomen planten?

Zeker! Het plantseizoen start dus normaal in november, maar loopt helemaal tot februari of maart door. Je kunt fruitbomen planten zolang het blad gevallen is, en het niet zwaar vriest. Op een vorstvrije dag in december of januari kan je dus ook nog erg goed een fruitboom planten. Sterker nog: zo'n dag is eigenlijk ideaal!

Zijn de fruitbomen straks niet op?

Pinova appels De beschikbaarheid van fruitbomen is dit jaar goed. Het is duidelijk dat de corona tijd is afgelopen, en mensen minder tuinieren. Hierom kunnnen we dit jaar vrij fruitbomen leveren in alle maten, in vrijwel alle rassen. Natuurlijk zijn er ook dit jaar enige producten niet leverbaar, of alleen in enkele maten, maar dat is normaal bij de verkoop van speciale fruitbomen zoals wij dat doen.

Je hoeft je, zolang je binnen het plantseizoen plant, er geen zorgen over te maken dat alle fruitbomen straks op zijn. Wij verwachten tot eind van het komend voorjaar een prachtig en ruim assortiment fruitbomen aan te kunnen bieden waar voor iedereen een passende boom tussen zit.

Kan ik dus na 1 maart geen fruitbomen meer planten?

Hoogstam boom in pot Het is inderdaad zo dat het, naarmate we dichter bij het voorjaar komen, een minder goed idee is om te gaan planten. Vooral als de eerste bomen beginnen uit te lopen en blad gaan vormen is het van belang om geen nieuwe bomen meer uit de grond te halen.

Gelukkig kunnen bomen die wel eerder uit de grond gehaald zijn, en in een pot zijn gezet, wel gewoon geplant worden. Sterker nog: deze kan je het hele seizoen door planten. De ideale planttijd is wel altijd als de bomen hun blad hebben laten vallen en in rust zijn, meestal tussen november en maart.

Wij hebben tegenwoordig vrijwel het gehele assortiment als bomen in pot. Deze kunt u dus jaarrond aanplanten. Van sommige maten en bijzondere rassen houden wij een kleinere voorraad aan, en die kunnen opraken. Kijk voor de actuele voorraad in onze winkel, en mogelijke levertijden, in onze webwinkel.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan natuurlijk voor u klaar.

Ben je geintereseerd geraakt in onze kwekerij? Neem dan gerust een kijkje op één van deze pagina's:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie