Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Een aardbeienplant planten en verzorgen

Zelf geplukte aardbeien Aardbeienplanten zijn voor de meeste tuinliefhebbers de eerste fruitstruik waar ze mee begonnen. Logisch, want aardbeienplanten geven zeer snel fruit (eigenlijk altijd het eerste jaar al), hebben relatief weinig ruimte nodig en worden ook niet snel ziek. Toch vraagt het kweken van de allerlekkerste aardbeien zeker wel wat onderhoud, en in dit artikel lees je alles over je het beste voor aardbeienplanten kunt zorgen. 

Nederlandse naam Aardbei, Aardbeienplant
Latijnse naam Fragaria x ananassa
Niveau verzorging Makkelijk, goed voor beginners. 
Niveau produceren Produceert jong en snel. Zelfbestuivend.
Soort plant Bodembedekker of hangende plant.
Plaats in tuin Zon tot lichte halfschaduw. Het liefst lichte, lichtzure maar vooral doorlatende grond. Twijfelt je over uw grond? Plant de aardbei dan tenminste in wat potgrond; dan heeft hij een makkelijke start.
Ziektegevoeligheid Ras afhankelijk. Op de juiste plaats is een aardbei een gezonde plant.
Aanbevolen rassen o.a. Ostara, Evie 2, Darselect, KoronaVima Xima

Op deze pagina:

Hoe kies ik een aardbeienplant uit?

Ostara is een doordragende aardbei. Je plukt over een langer seizoen elke week wat rijpe aardbeien. Misschien krijgt je een aardbeienplant of een stekje cadeau, en dan valt er niet veel te kiezen. Maar ga je zelf aardbeienplanten kopen? Dan is het verstandig om een goed ras uit te kiezen. Jammer genoeg zijn niet alle aardbeien die verkocht worden ook echt geselecteerd op hun goede vruchteigenschappen. Er zijn ook aardbeien die mooi groot blad of een rijke bloei hebben. De vruchten daarintegen zijn niet zoet, klein en vallen gewoon een beetje tegen.

Een echte productie-aardbei is vaak een wat minder mooie plant, maar de aardbeien zijn o zo lekker!

Een aardbeienplant kunt je het beste eerst uitkiezen op de pluktijd: vroeg (eerste pluk mei-juni), midden (eerste pluk juni), laat (eerste pluk juni/juli) of doordrager. Ook smaak (aromatisch of zoet), ziekteresistentie en houdbaarheid zijn belangrijke eigenschappen om op te letten.

Het meest populaire ras in ons assortiment voor beginners is de Ostara. Deze doordragende aardbei geeft over een langere periode, zoete en sappige aardbeien af om van te snoepen. Ook is het een sterk en gezond ras die weinig onderhoud nodig heeft.

Wat is het verschil tussen vroege, midden en late aardbeien?

Bijzondere aardbeien

Vruchten van de witte ananasaardbei Niet alle aardbeien zijn de grote, rode en zoete aardbeien zoals je ze kent uit de supermarkt. Er zijn ook bijzondere aardbeien die er heel anders uitzien of anders smaken dan je gewend bent. Vaak zijn deze niet meer in de winkel te krijgen omdat de productiviteit niet hoog genoeg is. De kiloprijs zou voor in de winkel te duur zijn.

Wil je een hoge productie, de grootste en zoetse aardbeien? Dan zijn deze bijzondere rassen waarschijnlijk geen goede keus. Maar verlang je terug naar de kleine, aromatische aardbeien van vroeger? Of wil je gewoon een bijzondere aardbei die je gasten verassen? Dan zijn deze bijzondere aardbeien een must-have.

Enkele bijzondere aardbeien zijn de ananasaardbei (witte vruchten), frambozenaardbei (aardbei lijkt op een framboos), mara des bois (bosaardbei), gariguette (langwerpige bosaardbei), Mrak (klimaardbei) en Cherryberry ('zwarte' aardbei).

Lees verder over bijzondere aardbeien 

Hoe plant ik een aardbeienplant?

Er zijn op de markt twee soorten aardbeienplanten verkrijgbaar: gekoelde aardbeienplanten (ook wel frigoaardbeien genoemd) en aardbeien in pot. Wij verkopen zelf alleen aardbeien in pot.

Gekoelde aardbeienplanten ontvangt u met blote wortels. U kunt deze van maart tot en met juni planten. Buiten deze tijd zullen de planten minder goed aanslaan. Het is belangrijk om de aardbeien te planten met de bladkroon nét boven de grond. Plant u de planten te diep of niet diep genoeg, dan is er een risico dat de planten gaan schimmelen.

Aardbeienplanten in pot kunnen in principe jaarrond geplant te worden (mits het niet vriest), maar wij adviseren om de aardbeien danwel in het voorjaar (maart-juni) of in het najaar (september-oktober) te planten voor het beste resultaat. Het planten zelf is makkelijk: u verwijderd de pot en plant de plant net zo diep als dat hij in de pot stond. Niet dieper of ondieper.
Geef pas geplante aardbeienplanten nog geen meststoffen. Meststoffen mogen pas enkele weken later, als de aardbeien nieuwe wortels hebben ontwikkeld, in een kleine hoeveelheid worden toegedient. Volg voor aardbeienplanten die al enkele maanden of zelfs langer staan de instructies onder Aardbeienplanten bemesten op.

Hoe onderhoud ik een aardbeienplant?

Een aardbeienplant vraagt niet veel onderhoud. Toch is het belangrijk om wel wat onderhoud te plegen. Als u niet naar de aardbeienplant omkijkt zult u wellicht wel aardbeien plukken, maar u haalt zeker niet de beste kwaliteit aardbeien en de hoogste productie. Ook neemt de kans op ziekten toe zonder goed onderhoud.

Aardbeienplanten bemesten

Het is bij oudere aardbeienplanten belangrijk om mest te geven. U kunt voor een eerste bemesting in april - mei gewoon organische meststoffen zoals koemestkorrels gebruiken. Hierbij is maar een kleine hoeveelheid per plant nodig,  Het is belangrijk om later in het seizoen een tweede bemesting te geven, voor optimaal resultaat. Geef bijvoorbeeld half juni nog een bemesting met vloeibare meststoffen, en herhaal deze elke 2-3 weken totdat de aardbei stopt met produceren.

Vooral als u de aardbeienplanten in een pot of bak wilt houden is vloeibare bemesting ideaal. Vaak spoelt vaste mest zoals koemestkorrels snel weg met de hoeveelheid water die op de pot wordt gegeven. Vloeibare mest spoelt ook weg, maar deze meststoffen werken snel en daardoor wordt de voeding ook snel door de planten opgenomen. Vaker herhalen van de bemesting is dan wel van belang.

Er is ook speciale aardbeienmest verkrijgbaar. Hoewel de verhoudingen van voedingsstoffen beter is aangesneden voor aardbeienplanten is het gebruik hiervan zeker niet verplicht. U zult een hogere productie en misschien grotere vruchten krijgen, maar voor minder geld heeft u met organische meststoffen een prima basisbemesting voor uw aardbeienplanten.

Aardbeienplanten dieven

Bloemen van jonge aardbeienplanten Het 'dieven' van aardbeienplanten is niet zo spannend als het klinkt. Bij het dieven worden de eerste bloemen die de plant aangemaakt verwijderd. Door dit te doen heeft de aardbeienplant meer tijd om bladeren en takken te ontwikkelen, die de plant later nodig heeft om de aardbeien af te laten rijpen.

Wij adviseren bij onze doordragende aardbeien Ostara en Evie 2 om de eerste bloemen te verwijderen tot ongeveer half mei, om zo het beste resultaat te behalen. Na half mei heeft de aardbeienplant genoeg blad ontwikkeld en kunnen de aardbeien uitgroeien tot heerlijke aardbeien.

Het verwijderen van bloemen bij andere aardbeienplanten, die niet doordragend zijn, is niet nodig.

Stimuleren van bijen voor bestuiving

Dit is niet zozeer onderhoud als planning van uw tuin. Hoewel de meeste aardbeienplanten zelfbestuivend zijn (met als beroemde uitzondering de Frau Mieze Schindler, waarbij een andere aardbei in de buurt benodigd is) zijn er wel insecten nodig voor de bestuiving. Vooral in een kas kan het moeilijk zijn om voldoende insecten te krijgen.

Hoewel het mogelijk is om aardbeien met de hand (met een penseel) te bestuiven, is het beter om het de insecten in uw tuin naar het gemak te maken. Vooral bijen zijn enorm belangrijk voor de bestuiving van aardbeien. Plant dus in de buurt van uw aardbeienplanten voorjaars- en zomerbloeiers aan die bijen aantrekken.

Blad uitdunnen

In het voorjaar hebben we bloemen verwijderd om de plant meer blad te kunnen laten vormen, maar soms heeft een aardbeienplant (en dan vooral de doordragers) later in het jaar weer te veel blad. Nieuwe stengels die uit de grond komen kunnen hierdoor geen blad meer vangen, en groeien niet goed door.

Door de oudere, grotere bladeren te verwijderen stimuleren we nieuwe takken en daarmee nieuwe aardbeien.

Pas het uitdunnen van de oudere bladeren niet meer toe na het einde van augustus. Hierna zijn de bladeren van belang voor de aardbeienplant om zichzelf te beschermen tegen de wintervorst. Voor dezelfde reden is het ook belangrijk om in de winter herfstbladeren van de aardbei niet te verwijderen. Deze bladeren vormen een natuurlijke bescherming tegen de vorst.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

 

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie