Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Appelbes planten en verzorgen

Vruchten van de appelbes in onze winkel De appelbes is een hele leuke bessenstruik. Het is namelijk een zeer sterke plant die bijna overal groeit en weinig onderhoud nodig heeft. Ook is de plant zelfbestuivend en geeft deze makkelijk vrucht. De vruchten gebruik je voor verwerking, bijvoorbeeld door deze bij te mengen in sap. Een mix van appels en appelbessen geeft een heerlijke zoete maar smaakvolle sap. Desondanks is de appelbes vrij onbekend en wordt redelijk weinig aangeplant. Zonde, want dit is een ideale plant voor onderhoudsvrije en makkelijke fruittuin.

Nederlandse naam Appelbes, Vikingbes (naar de varieteit 'Viking'), Aroniabes
Latijnse naam Aronia xprunifolia / Aronia melanocarpa
Niveau verzorging Makkelijk, goed voor beginners.
Niveau produceren Een wat kleinere struik, maar alsnog een vrij goede productie.
Soort plant Compacte struik van ongeveer één meter hoog.
Plaats in tuin Groeit op bijna alle gronden, maar heeft liever een humusrijke lichtzure grond. In de zon of halfschaduw.
Ziektegevoeligheid Weinig tot niet ziektegevoelig.
Aanbevolen rassen 'Viking', 'Nero'

Op deze pagina:

De Appelbes

De appelbes is een mooie, compacte struik van ongeveer een meter hoog. De plant bloeit in het voorjaar met witte schermbloemen. De plant is dus ook een mooie sierheester die soms nog aangeplant wordt. De appelbes heeft weinig last van ziekten, en is dus een zeer gezonde plant.

Maar naast een mooie struik is de appelbes ook zeer geschikt voor de fruitproductie. Appelbessen stikken van de antioxidanten en worden daardoor ook wel onder de 'superfoods' gerekend. Dit is een leuke bijkomstigheid; aangezien superfoods vaak exotisch en duur zijn. Appelbessen kunnen gewoon in de Nederlandse achtertuin geteeld worden.

Naast een smakelijke fruitstruik is de appelbes ook een leuke sierstruik. De plant bloeit namelijk rijk met groepen van witte bloesem in Mei / Juni.

Witte bloemen van aroniabes

Witte bloesem van de appelbes.

Appelbessoorten

Wij verkopen rassen 'Viking' en 'Nero' aangezien deze rassen het beste geschikt is voor de teelt van appelbessen. Andere varieteiten zijn vaak voor de sier geselecteerd; en dit is voor ons minder belangrijk. Het ras 'Viking' blijft een compacte struik, en geeft een grote hoeveelheid vrij grote, dieppaarse tot zwarte bessen. Het ras 'Nero' is zeer sterk en heeft een hoog vitamine C gehalte. Meer informatie over dit ras vindt  u in de webwinkel.

Appelbessen bekijken in de webwinkel

Recepten met appelbessen

Appelbessen zijn heerlijk; maar niet direct vanaf de struik. Zoals zoveel fruitsoorten zijn ze veel lekkerder als ze ergens in verwerkt zijn. Er zijn natuurlijk wel mensen die ze direct van de struik eten, maar daar is de smaak voor mij te zuur en wrang voor. Gebruik appelbessen voor het maken van jam en sap; dit is vrij gemakkelijk en het resultaat is overheerlijk! Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept voor appelbessen jam door Mergenmetz.

Appelbes snoeien

De appelbes behoeft geen specifieke snoei. U mag de appelbes het hele jaar door snoeien om de vorm van de plant te verbeteren, maar dit hoeft niet voor de fruitproductie. Wel kan het na enkele jaren aan te bevelen zijn om de struik te verjongen door enkele oude takken te verwijderen.

Standplaats en bemesting voor een appelbes

De appelbes is een zeer gemakkelijke plant die groeit op drogere maar ook wat nattere ondergronden. Het liefst staat hij op een lichtzure ondergrond met een goede structuur. In tegenstelling tot veel andere bessenstruiken groeit de appelbes goed in verschillende lichtcondities: zon en halfschaduw zijn allebei geen probleem. Voor volledige schaduw is deze struik niet geschikt.

Geef uw appelbes niet teveel kalk, en bemest bij voorkeur met organische meststoffen (bijv. koemestkorrels) in maart. Hierdoor heeft de plant voldoende voeding voor het jaar. Appelbessen hebben niet veel meststoffen nodig.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie