Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Bessenbladwesp

Larde van bessenbladwesp De bessenbladwesp is een veelvoorkomend insect. De larven van deze wesp zien er uit als groene rupsen en eten het blad van aalbes- en kruisbesstruiken op. In grote hoeveelheden kunnen deze larven een echte plaag zijn. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je de bessenbladwesp kunt herkennen, hoe je een aantasting kunt voorkomen en bestrijden.

Op deze pagina:

Veel namen

De bessenbladwesp wordt ook wel aalbesbladwesp, kruisbessbladwesp of gewoon bladwesp genoemd. Het gaat hier allemaal om hetzelfde dier, de Nematus ribesii.

Levenswijze en herkennen

De volwassen wespen zijn ongeveer 5 tot 8 millimeter lang en hebben een zwarte kop en borststuk met een opvallend geel tot oranje achterlijf. Ze zijn onopvallend en laten de bessenstruik ook met rust.

De larven daarentegen zijn dol op de bladeren van de bessenstruik. Ze zijn groenachtig tot geel van kleur en hebben een langwerpig, slank lichaam met een karakteristieke zwarte kop. Ze lijken erg op rupsen. Ze kunnen tot 20 millimeter lang worden en leven op de bladeren van gastplant.

Als kleine larve eten ze vaak ronde 'gaten' in het blad, waar ze zichzelf in verstoppen. Omdat de larven dan nog zo klein zijn, zijn ze moeilijk te zien. Later, als de larven flink zijn gegroeid, eten ze vaker aan de bladranden.

 

Bessenbladwesp

Een volwassen bessenbladwesp is zo'n 8mm lang en heeft een zwarte kop met oranje-geel achterlijf.

Larve van bessenbladwesp op bladrand van rode bes

De larve van een bessenbladwesp is erg klein en onopvallend, maar groeit naarmate hij meer en meer blad opeet.

Aalbes, kruisbes en zwarte bes

De larven van de bessenbladwesp kan je vinden op de aalbes (geel, rood of roze - de larven hebben geen voorkeur), kruisbes of zwarte bes. Deze bladwespen zijn nauw verbonden met hun gastheerplant en voeden zich uitsluitend met de bladeren van deze planten. De vrouwtjes leggen hun eieren op de onderzijde van de bladeren. Zodra de eieren uitkomen, beginnen de larven te foerageren op de bladeren, wat vaak resulteert in de typische gaten en vraatsporen op de bladeren. De larven ondergaan verschillende larvale stadia voordat ze zich verpoppen tot volwassen wespen.

Actief in de zomer

De bessenbladwesp is vooral actief in het voorjaar en de vroege zomer, wanneer de rode besplanten vol in het blad staan en de bladeren voldoende voedsel bieden voor de larven. Hoewel hun vraatzucht schade kan toebrengen aan de planten, blijft hun invloed over het algemeen beperkt en in balans met de natuurlijke ecosystemen waarin ze voorkomen.

Referenties

Foto van larven van bessenbladwesp (inleiding) door Karon ind, CC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van volwassen bessenbladwesp door NotaflyCC BY-SA 3.0 licentie.

Foto van larven van bessenbladwesp (Levenswijze en herkennen) door Daniel MietchenCC0 1.0 licentie.

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

 

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie