Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Bloesem en bloeitijden van appelbomen

Appelbloesem is niet voor niets het ultieme symbool van het voorjaar. De dieproze knoppen en daarna lichtroze tot witte bloembladeren maken appelbomen ongelovelijk sierlijk.

Bloesem in een oude hoogstam appelboom De appelboom bloeit ook redelijk vroeg in het seizoen: April tot Mei. De exacte bloeitijd is afhankelijk van zonlicht in de tuin, en natuurlijk het seizoen. Appelbomen kunnen zeer rijk bloesemen. Hoewel een (consumptie) appelboom een respectable 2 tot 3 weken kan bloeien, bloeit een sierappelboom gemakkelijk 2 tot 3 keer zo lang. Ook de hoeveelheid bloesem van een sierappel is hoger: soms zijn alle takken zo goed als geheel met bloesem bedekt! BIj een consumptieappelboom is dit zeldzaam. De bloesem van een appelboom is er niet alleen voor de sier. Bloesem is belangrijk voor de bestuiving, en zonder bloesem krijgt u dus ook geen appels!

Op deze pagina:

Bloesem van consumptieappelbomen

De bloesem van alle consumptieappelbomen heeft dezelfde kleur. Ook is de bloesem grofweg even rijk. Er is wel enkel verschil tussen de exacte bloeitijd, maar dit is een verschil van enkele dagen tot maximaal weken. Niet iets om de boom op uit te zoeken.

Bekijk assortiment consumptieappelbomen

 

Onderstaande bloemen zijn chronologisch: van eerste bloesemknoppen tot bijna uitgebloeit.

Volledige bloei van een appelboom Appelboom bijna uitgebloeit

Foto 1: De bloesemknoppen kunnen elk moment openen.

Foto 2: Volledige bloei. De bloemen zijn lichtroze tot wit gekleurd, met duidelijk zichtbare gele stampers en meeldraden.

Foto 3: Einde van de bloei enkele weken later. De bloemen kleuren verder door naar wit en de eerste bloembladeren vallen.

Consumptieappelbomen met bijzondere bloesem

Er zijn ook enkele (roodvlezig) appelrassen die wel eetbare appels geven, maar een iets andere bloesemkleur hebben. De bloesem van deze bomen is niet wit maar felroze. De bloemknoppen hebben dezelfde kleur. De bloeitijd lijkt verder gelijk te zijn als van de andere appelbomen (april-mei), maar mogelijk enkele dagen tot een week eerder. Voorbeelden hiervan zijn de Maypole, Sweet Love en Baya Marisa.

 Dieproze bloesem van de roodvlezige zuilappel Maypole

Dieproze bloesem van de appel 'Maypole'.

Bloesem van sierappelbomen

De bloesem van sierappelboom is divers. Hoewel de bloeitijd van sierappelbomen ongeveer gelijk is: van eind April tot eind Mei, blijft de bloesem langer aan de boom hangen. Ook zijn er meer en fellere kleuren, en is de bloei intenser.

Bekijk assortiment sierappelbomen

 

Appel 'Red Sentinel' met witte bloesem

Bloesem van de appel "Red Sentinel" is opvallend wit. Dit ras staat vooral bekend om haar dieprode appeltjes die zeer lang blijven hangen.

Appel 'Evereste' met rijke witroze bloesem

Bloesem van de appel "Evereste" is rijk, met lichtroze tot witte bloemen. Dit ras staat naast haar rijke bloei ook bekend om de vele oranjerode appeltjes.

Bloesem van appel 'Liset'.

Bloesem van de sierappel 'Liset' is prachtig dieproze en zeer bijzonder. Dit ras staat bekend om haar dieprode blad in de zomer.

Referenties

Foto van appel 'Red Sentinel' door Rasbak. CC BY-SA 3.0

Foto van appel 'Evereste' door Wouter Hagens. Publiek domein.

Foto van appel 'Liset' door Raita Futo (https://www.flickr.com/photos/raita/18168192025). CC BY 2.0

Foto van hoogstam appelboom met bloesem door inkknife_2000CC BY-SA 2.0

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie