Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Een abrikozenboom planten en verzorgen

AbrikozenDe abrikozenboom is één van de meer ondergewaardeerde fruitbomen in ons assortiment. De populariteit van de boom komt namelijk niet overeen met het potentiele plezier wat er aan een abrikozenboom te beleven is. Het is namelijk een heel mooie boom, met lekker fruit, die ook nog eens relatief makkelijk groeit. Waarom de boom dan toch achterblijft in populariteit? Mogelijk is dat omdat het fruit toch iets minder snel in de supermarkt te vinden is, óf doordat het (verkeerde) beeld leeft dat de abrikoos alleen in warmere oorden geplant kan worden. Mensen die van plan zijn om een perzik aan te planten moeten toch echt een abrikoos overwegen. Deze boom heeft het zelfde mediteranne karakter en zoete vruchten, maar is een stuk onderhoudsvriendelijker en sterker. In dit artikel vertellen wij u meer over de abrikoos, en hoe deze boom in Nederland gehouden kan worden.

Nederlandse naam Abrikozenboom
Latijnse naam Prunus armeniaca
Niveau verzorging Vrij gemakkelijk tot gemiddeld
Niveau produceren Vrij hoog
Soort plant Boom
Plaats in de tuin Zonnig, beschut
Ziektegevoeligheid Vrij Resistent
Aanbevolen rassen Tomcot, Bergeron, Moorpark

Op deze pagina:

Een abrikozenboom uitzoeken

Jonge top van abrikoosOp zoek naar een abrikozenboom? Hier lees je alles waar je op moet letten om de ideale boom uit te zoeken. Kijk daarna gerust even in onze webwinkel voor ons assortiment abrikozenbomen.

Een bijzonder mooie boom

In de inleiding hebben we het al verklapt: de abrikoos is een bijzonder mooie boom. 

Met zijn elegante boomvorm en gematigde hoogte van ongeveer 3-4 meter (voor een laagstam), voegt deze boom een vleugje schoonheid en charme toe aan de omgeving. Het blad van de abrikoosboom is frisgroen en creëert een weelderig bladerdak dat in de zomer voor aangename schaduw zorgt. In het voorjaar sieren de roze toppen van de abrikoosboom de takken en kondigen ze het begin van een nieuw seizoen aan.

De abrikoos bloeit in een prachtige lichtroze kleur in het vroege voorjaar. Al in maart brengt de abrikozenboom kleur in de tuin. Je zou bijna de sierlijke gele abrikozen vergeten die de hele zomer door sierwaarde geven aan de boom, en tegen augustus ook nog een smakelijke en zoete oogst verzorgen.

De abrikoosboom is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bron van smaakvolle beloning.

Bloesem van de abrikozenboomDe abrikozenboom bloeit prachtig met lichtroze bloesem in maart.

In verschillende vormen

Abrikozenbomen worden geent op een onderstam. Hierdoor is het mogelijk om een boom te kiezen die minder groot of juist groter wordt, en daarom beter in jouw tuin past. Wij bieden abrikozenbomen aan in al de onderstaande maten.

FotoNaamAfmetingen*Omschrijving
Dwergboom  Dwergabrikoos

Eerste zijtakken op +/- 20cm
Bij aankoop: 100cm x 30cm
Volwassen: 170cm x 120cm (met snoei)
De dwergabrikozenboom vertakt laag en is geent op een langzaam groeiende onderstam. Dit maakt de boom zeer goed geschikt om aan te planten in een pot, of aan te planten in een kleinere tuin.

Wanneer aangeplant in de tuin is jaarlijkste snoei wel belangrijk, omdat deze abrikozenboom ondanks de onderstam toch behoorlijk kan groeien. Hierdoor is de abrikozenboom dus anders dan een dwergpeer of dwergappel, welke wel zonder groei compact en klein blijft.
 Struik (laagstam) Laagstam

Eerste zijtakken op +/- 50cm
Bij aankoop: 160cm x 30cm
Volwassen: 350cm x 250cm
De laagstam abrikozenboom is de meest aangeplante maat. Dit is logisch, want een abrikozenboom heeft een warme en beschutte plaats nodig, en een laagstam fruitboom past vaak beter op zo'n plaats.

Hiernaast is een laagstam boom ook makkelijk in onderhoud, en praktisch om van te plukken, omdat je door de beperkte hoogte zonder ladder nog (bijna) overal bij kan.
 Halfstam Halfstam

Eerste zijtakken op +/- 120cm
Bij aankoop: 180cm x 50cm
Volwassen: 400cm x 300cm
Een halfstam abrikozenboom is ideaal voor een middelgrote tuin. Doordat de boom op een kleine stam staat krijg je wat meer diepte in de tuin, en kan je ook wat lage struiken onder de boom aanplanten.

Omdat de boom op een stam staat is er wel enkele schaduw (maar niet teveel) en is er een keukentrap nodig voor plukken en snoeien.

Het voordeel van de halfstam tegenover de laagstam is dat de laagstam meer op een grote struik lijkt, en de halfstam echt op een kleine 'boom'. 
  Hoogstam

Eerste zijtakken op +/- 180cm
Bij aankoop: 250cm x 50cm
Volwassen: 600cm x 300cm
 
 Laagstam-lei Laagstam-lei (Leistruik)

Eerste zijtakken op +/- 50cm
Bij aankoop: 160cm x 120cm
Volwassen: 200cm x 200cm
 

* de genoemde afmetingen zijn indicaties, en kunnen verschillen per boom, grondsoort en snoei. Ook is niet elke boom bij aankoop even groot.

Een abrikozenboom planten

Het begin is het halve werk, en dat is zeker het geval bij een abrikozenboom. Door de boom op de juiste tijd, op de juiste manier op de juiste plaats in de tuin te planten kan je de boom de juiste start geven.

Beschutte plek in de tuin

Slangenmuur De abrikozenboom staat toch altijd het liefste op een beschutte plaats in de tuin. Een beschutte plaats krijgt weinig vind en veel zon.

Een stadstuin of achtertuin met veel schuttingen en muren is perfect. Vroeger werd deze boom vaak bij een 'slangenmuur' geplant om ideaal de warmte vast te houden. BIj Slot Zuylen is nog zo'n prachtige slangenmuur te zien. Doordat de vorm van de muur de wind stopt en warmte vasthoudt worden de abrikozen die tegen deze muur groeien ook in een minder warm seizoen rijp.

Een tuin in de polder of op een dijk, met veel wind en weinig warmte, is een slechte plaats voor een abrikoos. Op zo'n plaats in de tuin zullen de abrikozen minder goed afrijpen, de boom kan sneller ziek worden en in de winter is kans op vorstschade zoals ingevroren takken groter.

Bestuiving

De bestuiving van een abrikozenboom is heel simpel, je hoeft hier dus ook niet lang bij stil te staan. In principe zijn alle in Nederland verkrijgbare abrikozenbomen geheel zelfbestuivend, en ook met één boom in de tuin kan je dus abrikozen plukken.

Uit wetenschappelijk onderzoek is daarnaast gebleken dat er, voor de meeste abrikozenrassen, geen verschil in opbrengst is tussen zelfbestuiving (met één boom) en kruisbestuiving (met twee bomen).

Mocht je toch graag twee abrikozenbomen aanplanten, die elkaar kunnen bestuiven? Dan zijn alle abrikozenbomen met elkaar te combineren.

Abrikoos verzorgen

De abrikozenboom is misschien wel de makkelijkste van de verschillende mediterrane fruitbomen in de tuin. Dit komt doordat de vruchten vaak goed afrijpen, vooral bij de rassen Moorpark en Tros Oranje. Hiernaast wordt een abrikozenboom minder snel ziek. Ook is de boom redelijk goed winterhard.

Wel is het belangrijk om de abrikozenboom goed te verzorgen. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Abrikozen telen in het nederlandse klimaat - de winterhardheid

Tros oranje abrikozen Veel mensen denken dat een abrikozenboom niet geschikt is voor het nederlandse klimaat. Dit is gelukkig niet waar. Een abrikozenboom komt al eeuwen voor in Nederland, en werd vroeger zelfs al in kasteeltuinen aangeplant. Het ergste wat kan gebeuren bij een abrikozenboom met strenge nachtvorst is het invriezen van jonge takken - een abrikozenboom die dood is gegaan door vorst heb ik nog nooit gezien.

Wat wel gevaarlijk is, is nachtvorst in het voorjaar. De abrikozenboom bloeit erg vroeg, soms al half maart. Dit is natuurlijk heel fleurig en een fijne aankondiging van het voorjaar, maar het is ook gevaarlijk. Als de boom namenlijk in bloesem staat, en er is nachtvorst, dan is er het risico dat u dat jaar geen fruit kunt plukken. De bloesem bevriest en kan niet meer uitgroeien tot een vrucht.

Om schade aan uw abrikozenboom door nachtvorst te voorkomen kunt u twee dingen doen:

  1. Preventief de boom op een beschutte plaats planten, zoals in een hoek bij een warme muur. Dit zorgt ook voor meer warmte in de zomer waardoor het fruit beter afrijpt. Nog beter is natuurlijk om de boom in een kas of serre te planten - hier heeft nachtvorst in het voorjaar eigenlijk nooit effect op de bloesem. De kas hoeft hiervoor niet verwarmd te worden.
  2. Correctief de boom inpakken met vliesdoek of juten zakken tijdens de koude nachten. Let er in dit geval wel op dat u de doeken weer verwijderd als de temperatuur boven de 5 graden komt, om schade aan de boom te voorkomen.
    Veel professionele fruittelers gebruiken sproeiinstallaties met water om de bloesem te beschermen. Dit is zeer effectief, maar doordat het water constant gesproeid moet worden totdat de vorst is afgelopen, is dit geen effectieve methode om uw boom te beschermen in uw eigen tuin.

De opwarming van de aarde draagt er aan bij dat u steeds minder last heeft van nachtvorst in het vroege voorjaar en schade daardoor.

Een abrikozenboom snoeien

Een abrikozenboom snoeit u het beste in de herfst, nadat u het fruit heeft geplukt. Wij houden meestal september of oktober aan. Het is belangrijk dat u de boom niet snoeit als het daarna vriest, want dit kan schade aan de boom opleveren. In die zin is een abrikozenboom dus niet hetzelfde als bijvoorbeeld een appel- of perenboom, die wel graag midden in de winter gesnoeid willen worden.

Abrikoos bemesten

Abrikozen op schaal. Om een abrikoos gezond te houden is het belangrijk om deze jaarlijks te bemesten. Het eerste jaar na aanplanten is beperkte of geen voeding prima, maar als de boom al even in de tuin staat en/of al fruit draagt is een jaarlijkse bemesting van belang. Zo blijft de boom gezond en geeft deze mooie, grote en zoete vruchten.

Geef een abrikozenboom in februari een kleine hoeveelheid kalk. Enkele weken later, in maart, mag bemest worden met organische meststoffen zoals gedroogde koemestkorrels. Bemesting met speciale fruitmest is niet nodig.

Op gronden die slecht voeding vasthouden, zoals zandgronden, is een tweede bemesting in augustus aan te bevelen. Op die manier heeft de abrikozenboom het hele jaar door voldoende voeding.

Voor zowel het toedienen van kalk als meststoffen is het verstandig om de doseringen van de verpakking van de meststof aan te houden, aangezien dit per meststof en leverancier kan verschillen.

Referenties

Foto van slangenmuur bij Beeckestijn door R&@E. CC BY-SA 2.0 licentie.

Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie