Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Kruisbessenstruiken

Kruisbes kopen

Klapbessen zoals kruisbessen ook wel genoemd worden, kennen veel mensen van 'vroeger' toen ze rijkelijk verkrijgbaar waren bij de groenteboer of supermarkt. Voor de liefhebbers is zelf kweken een uitkomst, makkelijke planten met een rijke opbrengst.

Meer weten? Kijk eens op de Encyclopedie!

Er zijn 15 producten in deze categorie

Tips voor het kopen van een kruisbessenstruik

Rode kruisbessen in een struik Wil je heerlijk kruisbessen kunnen plukken uit je eigen kruisbessenstruik? Dan is het kopen van een kruisbessenstruik een goede start! Maar welke struik moet je nu kopen? Hieronder geven we je wat tips voor het uitzoeken

Waar op letten?

Er zijn drie zaken waar je echt op moet letten als je een kruisbes uitzoekt.

‘Stekel’bes

Allereerst de doornen. De kruisbes wordt niet voor niets ook wel stekelbes genoemd. Deze struiken kunnen vol met stekels zitten. Niet alleen vervelend bij het onderhoud, maar ook tijdens het plukken kan je zomaar een doorn in je hand krijgen.

Gelukkig zijn er ook doornloze rassen, zoals Tatjana en Captivator. Deze rassen zijn een goede keuze als je liever geen last hebt van de stekels van deze bessensoort.

Meeldauw

Gele kruisbessen in een struik Daarnaast is het ook belangrijk om een kruisbes uit te kiezen die weinig last heeft van meeldauw. Dit is een schimmelziekte bij kruisbessen die witte vlekken achterlaat op het blad en vruchten aantast. Gelukkig zijn de meeste rassen in ons assortiment modern en resistent tegen meeldauw. Maar we hebben ook enige klassieke rassen die wel last kunnen krijgen van meeldauw. Deze zijn, vooral voor beginners, minder geschikt.

De kleur!

Na deze praktische zaken is er ook iets leuks om naar te kijken: de kleur! Kruisbessen zijn er in het rood, groen en geel. Hoewel alle drie goed smaken worden rode kruisbessen vaak als het lekkerste gezien. De felle kleur maakt de vruchten erg decoratief. Toch verdienen de groene en gele kruisbes, die wat ouderwets zijn, ook zeker een kans.

Groene en gele kruisbessen worden minder snel gegeten door vogels dan rode bessen.

De beste kruisbes voor beginners

Kruisbes Tatjana Weet je nog steeds niet wat je moet kiezen?  Plant dan één van onze favorieten aan! Deze vier kruisbessen zijn wat ons betreft de beste rassen:

  • Tatjana, een groene, meeldauwresistente kruisbes met een heerlijke smaak
  • Hinnonmäki gul, een klassieke gele meeldauwresistente stekels (jammer genoeg met stekels)
  • Hinnonmäki rod, net zoals de gul een klassieker, maar dan in het rood
  • Pax, een lichter bedoornde meeldauwresistente kruisbes met grote, smakelijke vruchten

Struik of op stam

Een kruisbes groeien normaal als een middelgrote struik van één tot anderhalve meter hoog. Het is ook mogelijk om een kruisbes te kopen die op een stam staat. Door de kruisbes op een stam te enten groeit de struik dus op een kleine stam.

Doordat je niet hoeft te bukken is het plukken wat gemakkelijker. Ook bij het onderhoud is bukken niet nodig. En daarnaast is er natuurlijk ook wat extra sierlijks aan zo’n kruisbes op stam, die er een beetje als een bolboompje uit ziet.

De juiste verzorging

Nadat je een kruisbes hebt gekocht is het belangrijk om de struik goed te planten en daarna te verzorgen. Een goede verzorging bij een kruisbes bestaat uit snoeien, bemesten en het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen.

Meer over de juiste verzorging van een kruisbessenstruik lees je hier: een kruisbes planten en verzorgen

Producten Filteren

Alleen producten tonen die voldoen aan het volgende:

Eigenschappen

Doornen: Open
Pluktijd: Open
Vruchtkleur: Open
Ziekteresistentie: Open
Opbrengst: Open
Vruchtgrootte: Open

Bestuiving

Zelfbestuivend: Open
Stuifmeelkwaliteit: Open