De peer is één van de meest geliefde fruitsoorten in Nederland. Door de grote hoeveelheden peren die in Nederland worden geteelt wordt het vaak als een oerhollands product gezien. Maar eigenlijk is de perenboom pas door de romeinen naar Nederland gehaalt: de perenboom komt hier van nature helemaal niet voor! De perenbomen die waren meegenomen groeiden en groeien hier wel opvallend goed, en dat is waarom we nog steeds massaal Nederlandse peren eten. Een groot voordeel van de peer is dat veel rassen ook goed in de halfschaduw rijp worden. Daarnaast zijn perenbomen ook relatief gemakkelijk in onderhoud. Dit maakt ze ook goed geschikt voor de Nedelrandse tuin. Wil je daar meer over weten? Lees dan verder, want in dit artikel lees je alles over het planten en verzorgen van een perenboom.
Ben je op zoek naar een perenboom voor in de tuin? Kijk dan even naar ons assortiment in de webwinkel:
Nederlandse naam | Perenboom |
Latijnse naam | Pyrus Communis |
Niveau verzorging | Gemddeld |
Niveau produceren | Hoge opbrengst |
Soort plant | Boom |
Plaats in de tuin | Zon, Halfschaduw |
Ziektegevoeligheid | Vrij Resistent |
Aanbevolen rassen | Conference, Gieser Wildeman (stoof), Concorde |
Op deze pagina:
Een perenboom in de tuin
De perenboom heeft een prachtige en kenmerkende zuilvormige groeiwijze, met veel opgaande takken. Ideaal voor de toch vaak wat kleinere tuinen die wij in Nederland kennen. De rechte stam wordt bekroond met weelderige takken die uitmonden in een prachtige kruin, wat een sierlijk visueel contrast creëert.
Elk seizoen mooi
Er is in elk seizoen wel iets om van te genieten. In de lente (april/mei) transformeert de perenboom in een prachtig sierboom bedekt met spierwitte bloesems.
Later in de zomer worden de vruchten zichtbaar. Dit kunnen ronde, volle peren of slankere, peervormige vruchten zijn. De kleur van de schil varieert van frisgroen tot diep goudgeel, bruin of zelfs rood. In de herfst, meestal na september, kan je ze plukken.
De bladeren van de peer zijn diepgroen en glanzend. Ovaalvormig en fijn getand aan de randen.
Perenbomen bloeien rijk met prachtige witte bloesem.
In verschillende vormen en maten
Perenbomen zijn van nature middelgrote bomen. Doordat perenbomen geent worden op een onderstam is de uiteindelijke grootte van de boom en de groeivorm goed te beinvloeden.
- Een laagstam is de kleinste maat. Een laagstam perenboom wordt maximaal 3 meter hoog, maar kan met snoeien nog kleiner gehouden worden tot zo'n 2 meter. De eerste zijtakken beginnen op 50cm boven de grond.
- Een halfstam perenboom is een stukje groter. De eerste takken van deze boom beginnen op zo'n 120cm, en de totale boomhoogte van een volwassen boom is zo'n 4.5 meter.
- De hoogstam perenboom is de grootse maat. Deze boom kan volwassen gerust 6 meter hoog worden, en wordt ook behoorlijk breed. De eerste zijtakken van zo'n boom beginnen op zo'n 180cm, waardoor je dus precies onder een hoogstam perenboom door kunt lopen.
Heb je voor deze drie maten allemaal geen ruimte, en ben je op zoek naar een perenboom die klein genoeg is voor de allerkleinste tuin? Of misschien zelfs in pot? In dat geval kan je een dwergperenboom of zuilperenboom overwegen.
Meer informatie over de maten laagstam, halfstam en hoogstam
De dwergpeer Luisa geeft grote en zoete vruchten en past ook in de allerkleinste tuin.
Ook als leiperenboom
Van een perenboom is ook een leiboom te maken. Zowel een laagstam, halfstam en hoogstam perenboom zijn uit te leiden als solitaire leiboom, of natuurlijk als leiboom tegen een muur of schutting. Doordat de takken horizontaal gebogen worden geeft de boom veel fruit en rijpen de vruchten goed af. De takken van de perenboom zijn goed buigzaam waardoor het maken en onderhouden van een leiboom met peren relatief gemakkelijk is.
Wil je liever niet zelf een boom uitleiden? Dan kan je natuurlijk bij ons in de webwinkel een voorgeleide perenboom kopen; wij hebben deze bomen in een breed assortiment perenrassen als laagstam, halfstam en hoogstam.
Een perenboom is ook perfect geschikt als leiboom tegen een muur of schutting.
Lekker en gezond
Peren zijn heerlijk! Een goede peer is zoet en sappig. Voor verwerkingperen wil je misschien liever een peer die licht zuur is, maar vol heerlijk perenaroma. Ze kunnen vers worden genoten, toegevoegd aan salades voor een verfrissend contrast, of verwerkt in heerlijke gerechten zoals taarten en jams.
Naast hun verrukkelijke smaak bevatten peren ook een schat aan voedingsstoffen. Ze zijn een bron van vitamine C, vezels en kalium, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een gebalanceerde bloeddruk. Deze voedingsstoffen, gecombineerd met antioxidanten, maken peren tot een heerlijke en voedzame keuze voor een gezonde levensstijl.
Stoofperen, kweeperen, nashiperen en yaperen
Naast de bekende europeese peer zijn er ook andere bomen in de perenfamilie. Er is een sierpeer die in Nederland redelijk vaak wordt aangeplant (Pyrus calleryana), maar ook andere bomen met eetbaar fruit.
Steeds bekender wordt de nashipeer. Deze boom heeft ronde peren met zoet en opvallend knapperig vruchtvlees. Deze peren zijn ook goed in Nederland te telen.
Naast de nashipeer is er ook de yapeer. Ook deze peer komt uit Azie maar is in Nederland veel minder bekend. Deze bijna witte peer staat bekend om haar bijzondere en smakelijker aroma.
Ook de kweepeer en stoofpeer worden nogal eens verward als 'familieleden' van de peer, maar dat is niet correct. De stoofpeer ten eerste, is geen apart soort van de 'gewone' perenboom. Een stoofpeer is gewoon een ras peer waarvan de vruchten tijdens het stoven rood kleuren en mooi heel blijven. De rassen Gieser Wildeman en Saint Remy zijn bijvoorbeeld perfect om te stoven, en worden daarom ook stoofperen genoemd. Maar er zijn ook peren die gewoon als handpeer gegeten kunnen worden, maar ook als stoofpeer geschikt zijn, zoals de Jut.
De kweepeer is een geheel andere boom, die eigenlijk niet zo gek veel met een perenboom te maken heeft. Hoewel de vruchten (vaak) een vorm hebben die doen denken aan een peer, is de smaak en gebruikswijze geheel anders. Door de sterke worteling wordt een kweepeerboom dan wel weer vaak als onderstam gebruikt voor de peer.
Nashiperen zijn ronde vruchten met een knapperige en zoete smaak. De nashipeer is direct familie van de europeese peer.
Een perenboom planten
Voor een perenboom moet er dus bij iedereen wel een plekje te vinden zijn. Toch is het vinden van de juiste plaats en het planten van de boom op de juiste manier belangrijk om succesvol en perenboom in de tuin te planten. Hier lees je dus precies hoe je dit goed aanpakt!
Ben je nog op zoek naar een boom om aan te planten? Neem dan ook even een kijkje naar de perenbomen in onze webwinkel!
Een goede standplaats
Omdat een perenboom bekend staat als een gemakkelijke plant wordt deze nogal eens op een suboptimale plaats aangeplant. En dat is wat onverstandig. Een perenboom is natuurlijk een gemakkelijke boom, mits de boom op de juiste plaats is aangeplant. Maar als de ondergrond en standplaats niet goed aansluiten bij wat een perenboom wenst, kan het juist een boom zijn die vrij moeilijk aanslaat!
Goed gedraineerd en licht kalkrijk
Maar wat zoekt een perenboom dan in een nieuwe standplaats? De perenboom zoekt vooral goed gedraineerde grond waar na een natte week geen plassen blijven staan. Maar de plaats mag ook niet te droog zijn, maar liever matig vochtig. Het liefst is de ondergrond licht kalkrijk, zoals lichte kleigrond.
Beschut en zonnig
Ook heeft een perenboom graag wat beschutting tegen sterke wind. Wat zonbehoefte betreft is een perenboom geschikt voor volle zon of halfschaduw. Bij beide opties is er genoeg zonlicht voor de peren om af te rijpen.
Wanneer plant je een perenboom?
Een perenboom plant je het beste als de boom haar blad heeft laten vallen en geheel in rust is. Dit is dus in de winter tussen november en maart. Plant een perenboom het liefste als het niet zwaar vriest.
Een boom in pot kan je het hele jaar door planten, maar het is dan wel belangrijk om in de zomer bij droogte goed water te geven.
Volg bij het aanplanten van de perenboom onze plantinstructies voor fruitbomen en vergeet ook zeker geen boompalen te plaatsen: zo voorkom je dat de boom bij een storm omwaait of beschadigd raakt!
Referenties
Foto van leiperenboom van het ras Beth in Myddelton House, Enfield, London (onder 'Ook als leiperenboom') door Acabashi. CC BY-SA 4.0 licentie. (Image © Acabashi; Creative Commons CC-BY-SA 4.0; Source: Wikimedia Commons)
Dit artikel is een beginnetje. We zijn hard aan het werk om de encyclopedie af te krijgen, en dit artikel staat op de nominatie om te worden uitgebreid. Kunt u nu al meer informatie gebruiken? Neem dan contact met ons op. |