Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Een kweepeerboom snoeien

Kweeperen in een boom De kweepeer is een prachtige boom die bij velen herinneringen aan mediterrane gebieden opwekt. Toch groeit deze boom, op de juiste standplaats, ook goed in Nederland. De gele vruchten hebben een heerlijke geur en kunnen verwerkt worden in smakelijke gerechten. Hoewel de kweepeerboom vooral op latere leeftijd weinig snoei nodig heeft, is de juiste snoei in de eerste jaren wel belangrijk om de boom in een goede vorm te krijgen. In dit artikel vertellen we je precies hoe.

Op deze pagina:

De juiste tijd om een kweepeer te snoeien

De kweepeer snoei je het beste in de winter, als de boom zijn blad heeft laten vallen en geheel in rust is. In de meeste seizoenen is dit dus ergens tussen november en begin maart.

Kies bij voorkeur een droge dag waarop het niet (hard) vriest.

In de zomer mag een kweepeerboom (optioneel) licht worden bijgesnoeid. Meer informatie over deze optionele zomersnoei kunt u onderaan dit artikel vinden.

Uitgangspunten

Peervormige kweeperen in een boom In tegenstelling tot veel andere fruitbomen geeft een kweepeer fruit aan éénjarig hout. De nieuwe zijtakken die in het vroege voorjaar aan de boom groeien geven direct hetzelfde jaar nog fruit.

De uitgangspunten bij het snoeien van een kweepeerboom sluiten hierbij aan:

  • We proberen ervoor te zorgen dat alle takken van een kweepeerboom goed licht en warmte ontvangen. Op die manier kunnen vruchten zich ontwikkelen en goed afrijpen. Als er veel schaduw instaat aan de binnenkant van de kweepeerboom, groeien hier geen vruchten.
  • We proberen de groei van jonge, korte takken in het voorjaar te stimuleren. Aan deze takken groeien later in het jaar de kweeperen.

De kweepeerboom leent zich vooral goed voor het vormen van een vaasvorm.

Snoei in het eerste jaar

In het eerste winter na het planten wordt de algemene vorm van de boom ontwikkeld. Snoei de boom volgens de volgende stappen:

  1. Eerst is het belangrijk om de gewenste stamhoogte voor de kweepeerboom te kiezen. Bij een laagstam is dit zo'n 50cm. Bij een halfstam 120, en bij een hoogstam zo'n 180cm. De stam (meest centrale opgaande tak) wordt ingekort tot deze hoogte.
  2. Er worden drie tot vijf sterke, wat horizontaler groeiende takken vanaf de stam uitgekozen. Bij voorkeur groeien deze takken in verschillende richtingen weg van de stam. Samen zijn dit de hoofdtakken, en deze hoofdtakken gaan samen de 'vaas' van onze boom vormen.
    Alle overgebleven takken vanaf de stam worden geheel verwijderd, zodat alleen deze hoofdtakken over blijven.
  3. Kort de uitgekozen hoofdtakken nu in tot zo'n 50cm na de laatste vertakking. Snoei net voor een naar buiten gerichte knop af. Door ze hier af te snoeien stimuleren we dat ze op die plaats nogmaals gaan vertakken, met een naar buiten gerichte zijtak.

Tweede en derde jaar

Peervormige kweepeer in een jonge boom In het tweede en derde jaar wordt deze vaasvorm verder uitgewerkt. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. In het geval dat er een nieuwe stam aan het vormen is, wordt deze weer teruggesnoeid naar de eerder gekozen hoogte. Bij een vaasvormige kweepeer willen we geen doorlopende stam. Het 'gat' in het midden van de boom zorgt ervoor dat de zijtakken goed licht en warmte kunnen ontvangen.
  2. Verwijder concurrenende takken die vanaf de stam afgroeien. We willen alleen de eerder gekozen drie tot vijf sterke hoofdtakken behouden.
  3. We kijken nu naar deze hoofdtakken zelf. Verwijder hier zijtakken die naar de binnenkant van de boom gericht zijn. Verwijder ook zieke of beschadigde zijtakken. Kort nu de zijtak in tot zo'n 50cm na de laatste vertakking.
  4. Verwijder alle waterloten. Dit zijn lang gerechte takken die verticaal groeien vanaf de zijtakken. Ze hebben veel lengte maar zijn dun en zonder vertakkingen. Korte en meer geknopte zijtakken mogen behoude worden.
  5. Neem een laatste goede blik op de boom, en verwijder nu zijtakken die licht wegnemen van anderen. We willen een luchtige en lichte boom vormen. Wees vooral niet te bang om enkele takken weg te nemen, want snoeien doet groeien.

Onderhoudssnoei

Na een jaar of drie is een stabiele vaasvormige boom gegroeid, met veel open ruimte en veel licht tussen de takken. U kunt als het goed is ook al een mooie oogst aan kweeperen plukken! Op dit moment is het onderhouden van de boom van belang. Hiervoor volgt u in principe dezelfde stappen als in het tweede en derde jaar, maar er wordt veel minder gesnoeid. Het verjongen van de boom is bij een kweepeer van veel minder belang dan bij de meeste fruitbomen. Dit resulteert in maar enkele weggesnoeide takken per jaar.

Volg bij het snoeien van een oudere kweepeer de volgende stappen:

  1. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken geheel. Als één van de hoofdtakken verwijderd moet worden kan deze ingekort worden tot één zijtak voor de stam. Op die manier kan op dezelfde plaats een vervangende hoofdtak worden gemaakt.
  2. Dun de takken uit om luchtcirculatie te bevorderen en zonlicht door de hele boom te laten doordringen. Verwijder dus alle zijtakken die het licht wegnemen van een andere zijtak.
  3. Knip waterloten (verticale takken die snel groeien vanuit de hoofdtakken) weg om de energie van de boom te behouden voor fruitproductie.
  4. Snoei hoofdtakken die te lang zijn geworden en de gewenste vorm verstoren.

Zomersnoei

Appelvormige kweepeer in een boom Het is niet verstandig om in de zomer zware snoei toe te passen op de kweepeerboom. Dit kan beter in de winter gedaan worden. Toch kan een kweepeer zeker licht gesnoeid worden op de zomer. Dit is geheel optioneel. Ons advies is om deze zomersnoei niet niet voor juni uit te voeren. Zo voorkom je dat je per ongeluk vruchthout verwijderd.

Richt je bij deze zomersnoei op het verwijderen van zieke of beschadigde takken. Bijvoorbeeld takken die zijn gescheurd on het gewicht van vruchten of zijn beschadigd tijdens een storm mogen geheel worden verwijderd.

Daarnaast mogen er bij sterke groei ook takken verwijderd worden om zo meer licht bij de vruchten te kunnen krijgen.

Meer weten over de kweepeer

Kweepeer bloesem Bent u heel enthousiast geworden over zo'n mooie en bijzondere boom in de tuin? Dat kan ik heel goed begrijpen! Lees hieronder meer over het planten en verzorgen van een kweepeerboom in Nederland:

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie