Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 18:00

Vijf recepten voor heerlijke gerechten met pruimen

Vijf recepten voor heerlijke gerechten met pruimen

Moniek Akerboom

Gepubliceerd op 15-10-2023
Geschreven door Moniek Akerboom

Pruimen zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar wist je dat je pruimen ook heel goed kunt verwerken? In dit artikel hebben we vijf verrukkelijke recepten neergezet om je vingers bij af te likken. We hebben gekozen voor een paar traditionele zoete pruimengerechten. Maar ook voor enkele heerlijke combinaties van zoet en hartig. Dus: Heb je een mooie pruimenoogst, maar weet je niet zo goed wat je ermee moet? Lees dan vooral verder!

5 recepten met pruimen

Stoofpot met kip en pruimen recept1) Stoofpot van kip met pruimen

Pruimen zijn niet alleen mooi te verwerken in zoete gerechten. Sterker nog, misschien zijn ze zelfs nog lekkerder in een hartig gerecht. In verschillende culturen, van Noord-Afrika tot de Kaukasus, worden pruimen verwerkt in heerlijke stoofgerechten.

Onze tip? Vervang kipfilet door kipdijfilet voor malser vlees. Dit stoofpotje kun je zowel met rijst als met aardappelgerechten combineren. Benieuwd welke pruimensoort je het best kunt gebruiken?

De Betuwse Kwets en Hauschwetze zijn bij uitstek geschikt om te stoven. Ook de Stanley smaakt prima als stoofpruim.

Bekijk het recept

Pruimenjam met gember recept screenshot2) Pruimenjam... met een twist!

We weten inmiddels dat je van pruimen heerlijke jam kunt maken. In kookboeken en op internet zijn vele klassieke recepten te vinden.

Ben je in voor iets specialers? Probeer dan eens dit recept voor pruimenjam met een twist! Deze jam bevat naast pruimen ook een snufje rozemarijn en een vleugje gember. De beste pruim om hiervoor te gebruiken is de Betuwse Kwets. Liever gele jam? De Mirabelle de Nancy is hiervoor heel geschikt.

Bekijk het recept

Screenshot recept makkelijke pruimentaart3) Makkelijke pruimentaart

Geen keukenprins(es)? Of simpelweg geen tijd om lang te kokkerellen? Deze pruimentaart heb je in een handomdraai gemaakt. Ondanks het gemak van dit recept heeft de taart een zeer rijke smaak door de mascarpone en het amandelspijs. Je bezoek zal versteld staan van je bakkunsten.... of je houdt deze heerlijke taart lekker voor jezelf! Benieuwd welke pruim je hier het best voor kunt gebruiken? De Hauschwetze en Czar zijn bij uitstek geschikt om voor pruimentaart te gebruiken. De pruimentaart gemaakt van Mirabelle de Nancy pruimen is een klassieker in Frankrijk.

Bekijk het recept

Screenshot recept pruimen bananenbrood 4) Pruimen-bananenbrood

Wie fan is van bananenbrood, weet dat je bananenbrood goed kunt aanvullen met extraatjes als chocolade en walnoten. Deze variant is iets gezonder - bananenbrood met pruimen.

Pruimen zitten boordevol vezels en vormen een natuurlijke smaakmaker. Je hebt dus minder suikers nodig om dit bananenbrood te maken. Lekker voor bij de koffie, of als ontbijtgerecht. Gebruik voor dit recept bij voorkeur stevigere pruimensoorten, waar minder vocht in zit. Denk aan een handpruim als Bleue de Belgique of Opal.

Bekijk het recept 

Screenshot salade met geroosterde pruimen 5) Salade met geroosterde pruimen

Trek in een luxe, zomerse salade? Deze salade met geroosterde pruimen zit boordevol lekkers en combineert het zoete, frisse van de pruim met zoute ham, knapperige amandelen, en zachte geitenkaas. Om je vingers bij af te likken! Gebruik bij voorkeur stevige pruimen, zoals Victoria of Opal, voor dit recept.

Bekijk het recept

Een pruimenboom in de tuin

De lekkerste pruimen, die pluk je natuurlijk uit je eigen tuin. In je eigen tuin is transport en bewaren minder belangrijk dan smaak. En daarom pluk je pruimen pas als ze rijp zijn en de perfecte smaak hebben.

Gemakkelijke, zelfbestuivende pruimenbomen zijn bijvoorbeeld Mirabelle de NancyReine VictoriaOpal en Stanley. Doordat deze bomen zelfbestuivend zijn, hoef je maar één pruimenboom te planten om pruimen uit eigen tuin te kunnen plukken.

Direct opeten, of toch lekker bakken?

Stanley pruimen zijn makkelijke bomen voor in de tuin. Al deze pruimenbomen zijn geschikt als consumptie pruim, om direct op te eten, en als verwerking pruim. Je kunt de mooiste vruchten zelf opeten. Pruimen die wat minder mooi gekleurd of gevormd zijn kan je voor verwerking gebruiken door middel van één van de heerlijke recepten hierboven. En datzelfde geldt natuurlijk voor als je simpelweg te veel pruimen hebt. Verwerking is een ideale manier om je pruimen wat langer houdbaar te krijgen. Of om pruimen op een andere manier te gebruiken zodat je ze misschien wat minder snel zat bent.
Naast deze heerlijke pruimen bloeit een pruimenboom in het voorjaar ook prachtig met witte bloesem. Zo heb je dus ook nog wat sierwaarde van je smakelijke boom. Is sierwaarde heel belangrijk? Dan kan je ook de roodbladige pruimenboom Trailblazer overwegen.

Een pruimenboom planten en verzorgen

Bij het aanplanten van een pruimenboom is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken, een boom te kiezen die niet te groot wordt en deze boom daarna ook op de juiste manier te verzorgen. Alles daarover lees je in dit artikel: een pruimenboom planten en verzorgen.
Heb je niet zoveel ruimte in je tuin? Dan kan je overwegen een mini pruimenboom aan te planten. Deze kan ook in een pot op terras of balkon worden geplaatst.

Verder lezen?

Wil je meer weten over pruimenbomen? Lees dan hier verder:

Wordt u ook helemaal hebberig?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie