Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 09:00 tot 17:00

Braamroest

Bladeren van braam aangetast door perenroestDe braamroest of bramenroest (Phragmidium violaceum) is een schimmelziekte die voorkomt bij bramen. De ziekte is redelijk zeldzaam maar komt van tijd tot tijd voor in Nederland. Het ziektebeeld bestaat uit roodbruine vlekken op het blad van de bramenstruik. De schimmelziekte remt de groei van de struik en rijping van vruchten.

Op deze pagina:

Aantasting door braamroest

Perenroest is een schimmelziekte die de bladeren van struiken uit de rubus-familie aantast. Vooral bramen worden aangetast, maar in uitzonderlijke situaties kunnen ook loganbessen, taybessen of frambozen worden aangetast.

De schimmel veroorzaakt roodbruine tot paarse, wratachtige vlekken (beschadigingen) op de bladeren, wat leidt tot vroegtijdig bladverlies en verzwakking van de plant. De schimmel vermindert ook de opbrengst van vruchten en kan de levensduur van de bramenstruik verkorten.

Braamroest komt voor in vochtige omstandigheden en verspreid zich vooral in de late lente tot de vroege herfst, als de temperaturen mild zijn.

Bramenroest

braamroest veroorzaakt roodbruine vlekken op het blad van een bramenstruik.

Verkleuring is niet altijd braamroest

Roodbruine herfstkleur van braam Verkleuring van het blad betekend niet altijd dat een bramenstruik is aangetast door braamroest. Vooral wanneer het gaat om egale verkleuring van het blad, kan het ook gaan om droogde of zelfs een (vroege) herfstverkleuring.

Alleen als de aantasting zich voortdoet als stippen die langzaam maar zeker groeien tot (gedeeltelijke) verkleuring van het blad, gaat het om aantasting van braamroest. Ook de oranje of zwarte sporen aan de onderkant van het blad zijn een duidelijke indicator van braamroest.

Braamroest herkennen

Braamroest is makkelijk te herkennen. Bladeren verkleuren aan de bovenkant met roodbruine tot paarse vlekken en de bladranden rollen om alsof de struik lichtelijk verdroogd is. Dit zijn eerst kleine ronde vlekjes, maar worden uiteindelijk grotere ongelijke vlekken die grote delen van het blad vullen. De aantasting van de bladeren verspreid zich langzaam maar zeker door de struik.

Bladeren die langer aangetast zijn vormen aan de onderkant van het blad kleine zwarte tot gele sporen, waardoor de ziekte zich ook naar andere struiken kan verspreiden.

Gele sporen aan het onderkant van het blad van de braam veroorzaakt door bramenroest.

Gele sporen van braamroest aan de onderkant van het blad van deze braam.

Bramenblad met lichte aantasting door perenroest.

Een lichte aantasting door braamroest op het blad van een braam.

Braamroest voorkomen en bestrijden

Niet alle soorten bramen zijn even gevoelig voor braamroest. Hoewel wilde bramen nogal eens aangetast worden door deze schimmelziekte komt het bij cultivars voor professionele teelt veel minder vaak voor. Rassen zoals Triple Crown en Chester Thornless zijn resistent voor de braamroest. De Thornless Evergreen, die ook vaak in de particuliere tuin wordt aangeplant, is wel enigszins gevoelig voor de braamroest.

Ook de juiste verzorging kan aantasting door perenroest voorkomen. Door de bramenstruik aan te binden en als klimplant te behandelen kunnen donkere en vochtige plekken in het midden van de struik worden voorkomen. Het zijn juist de vochtige plaatsen in de struik waar de schimmel zich het beste vestigd en verspreid.

Als de struik al aangetast is en de schimmel zich door de struik heeft verplaatst is het te laat voor het voorkomen van een infectie. Je kunt daarna de schimmel behandelen door beschadigde takken af te snoeien en af te voeren of verbranden. Op deze maniervoorkom je verdere verspreiding. De braam is een gezonde struik en gemakkelijke groeier, waardoor de struik makkelijk weer teruggroeit.

Ook het gebruik van een fungicide is mogelijk. Een biologisch middel zoals Microsulfo is effectief tegen de braamroest, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat ondanks dat het middel biologisch is, het nog steeds een negatief effect heeft op het milieu. Het is dus de vraag of behandeling hiermee wel echt nodig is.

Verwijder hoe dan ook aan het einde van het jaar gevallen bladeren en voer deze af of verbrand deze, om herbesmetting door de sporen in het voorjaar te voorkomen.

Gelukkig zeldzaam

Bramen aan een struik De braamroest is gelukkig redelijk zeldzaam en komt niet vaak voor. Door een resistent ras zoals Triple Crown en Chester Thornless aan te planten kan besmetting zelfs helemaal voorkomen worden. De bramenstruik is een gezonde en gemakkelijke struik waarvan je heerlijk bramen kunt plukken uit de eigen tuin. Wil je meer weten over een braam in de tuin? Lees dan hier verder:

Referenties

Foto van braamroest op het blad van een bramenstruik (inleiding) door CSIRO, CC BY 3.0 licentie

Foto van braam met roodbruine herfstkleur (onder 'Verkleuring is niet altijd braamroest') door Hugh ChevallierCC BY-SA 2.0 licentie.

Foto van braamroest op een blad (onder 'Aantasting door braamroest") door Stephen James McWilliam , CC BY 4.0 licentie.

Foto van onderkant van een aangetast bramenblad met gele sporen (onder 'braamroest herkennen') door CSIRO, CC BY 3.0 licentie.

Foto van braam met lichte aantasting door braamroest door Björn SCC BY-SA 2.0 licentie.

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Ook zin om de fruittuin in te duiken?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie