Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

N207 afgesloten, winkel bereikbaar Door de afsluiting is er een omleiding. Onze winkel is gelukkig gewoon bereikbaar.

Meer informatie

Fruitbomen en bessenstruiken bemesten

Trossen met rijpende druiven Het bemesten van fruitbomen en fruitstruiken is van cruciaal belang voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. De juiste voedingsstoffen bevorderen sterke wortels, vruchtvorming en weerstand tegen ziekten. Een evenwichtige bemesting zorgt voor sappige, smakelijke vruchten en verlengt de levensduur van de planten. Meer is niet beter, maar hoe kunt u een fruitboom of bessenstruik wel goed bemesten? Dat leest u in dit artikel!

Wanneer fruittuin bemesten

Fruitbomen die behoefte hebben aan kalk (o.a. appel, peer, pruim, kers en druif) geef u kalkkorrels in februari. In maart geeft u een basisbemesting met de juiste meststoffen. Welke dat zijn, vertellen we u later in dit artikel.

Sommige gronden bevatten weinig voeding en houden het ook slecht vast. Dit is vooral het geval bij zandgronden. Is uw tuin zanderig? Geef dan een tweede bemesting in augustus. Dit helpt de boom of struik om de vruchten af te laten rijpen, en helpt ook bij de tweede groeispurt. In een tuin die goed voedingsstoffen vasthoudt, zoals kleigrond of veengrond, is dit niet nodig.

Jonge en oude bomen bemesten

Laagstam appelboom vol appels Wij zien dat veel beginnende fruittuiniers de neiging hebben om een jonge, pas aangeplante boom veel mest te geven. Als een boom eenmaal enkele jaren staat en goed vrucht draagt wordt er steeds minder of zelfs niet bemest.

De bedoeling is goed: men wil de jonge boom een goede start geven, en de oudere boom groeit en bloeit goed en zal duidelijk geen extra voedingsstoffen nodig hebben. Het resultaat is jammer genoeg niet zo goed.

Een jonge boom heeft nog geen groot wortelgestel en teveel en te scherpe meststoffen kunnen de groei remmen of erger. Een oude boom die veel vruchten draagt daarentegen heeft veel voedingsstoffen nodig om de vruchten goed te laten afrijpen.

Daarom adviseren wij juist het tegenovergestelde:

  • Focus in het eerste jaar op structuur, en niet op voeding. Zorg voor voldoende drainage en gebruik goede, luchtige grond zoals potgrond om de boom in te planten. Zo stimuleert u de wortelgroei. Meestal zit er in de pot waar de boom in geleverd wordt al voldoende voeding voor het eerste jaar. Bemest u toch? Doe dan een kleine bemesting van een organische meststof, en plaats de meststoffen op minimaal 20cm afstand van de stam.
  • Bouw de bemesting op naarmate de boom meer produceert. Een boom van 3-4 jaar oud die fruit draagt mag meer bemesting gaan ontvangen. Focus nog steeds op organische meststoffen maar voeg een hogere dosering toe. Bemest jaarlijks om de boom vitaal te houden.

De juiste meststoffen

Bij de meeste fruitbomen- en bessenstruiken is geen speciale voeding nodig. Een gewone basisbemesting met organische meststoffen (zoals bijv. gedroogde koemestkorrels) is perfect. Specialistische meststoffen hebben vaak alleen nut als de huidige voedingswaarden van de bodem bekend zijn, en de voedingsstoffen daarop kunnen worden aangepast.

Uitzonderingen

Blauwe bessen Er zijn wel enkele uitzonderingen. Dit zijn planten waarbij een aangepaste voeding wel een verschil maakt.

Vooral bij blauwe bessen en cranberry's is het belangrijk om de meststoffen aan te passen op de plant. Gewone voedingsstoffen hebben een te lage Ph waarde, waardoor de zuurtegraad van de ondergrond aangetast wordt. Omdat deze planten zo kieskeurig zijn wat betreft hun bodem kunnen deze hier schade van oplopen.

Specialistische meststoffen voor zuurminnende planten (vaak verkocht als hortensiamest of rhododendronmest) zijn ideaal voor blauwe bessen en cranberry's.

Verse meststoffen

Verse mest zoals verse paardenmest of kippenmest mag nooit gebruikt worden bij fruitbomen. Hoewel deze meststoffen ideaal kunnen zijn voor een groentetuin zijn deze echt te scherp voor fruitbomen en bessenstruiken en resulteert dit vrijwel zeker in wortelverbranding.

PaardenmestWil u toch graag 'u eigen' kippen- of paardenmest gebruiken in de fruittuin? Zorg er dan voor dat de meststoffen goed gecomposteerd zijn en meng het met compost van groenafval. Voeg daarna een dunne laag toe aan de grond maar houdt voldoende afstand van de stammen van bomen- en struiken. Of gebruik de mest in de moestuin!

Kalk toedienen

Het toedienen van kalk in februari, een maand voor het toedienen van meststoffen, werd al eerder genoemd als een belangrijke stap.

Voeg zeker kalk toe bij druiven, vijgen, citrusvruchten, appelbomen en perenbomen. Dit heeft een groot positief effect op de gezondheid van deze planten, en de fruit opbrengst.

Dien nooit kalk toe bij blauwe bessen en cranberry's. Ook bij frambozen- en bramen kan beter geen kalk worden toegediend.

Dosering

Gebruik altijd de doseringen zoals deze staan aangegeven op de verpakking van de meststoffen die u toepast. Deze kunnen namelijk sterk per meststof verschillen. Heb u geen idee? Gebruik dan de volgende doseringen. Deze zijn gebaseerd op een gemiddelde organische meststof van gedroogde koemest.

Alle doseringen in onderstaande tabel zijn voor volwassen planten. Gebruik minder bij jonge planten. De doseringen zijn voor de éérste bemesting in maart. Geef u een tweede bemesting in augustus? Gebruik dan in augustus een halve dosering.

FruitsoortDosering per plant
Gewone fruitbomen: appel, peer, pruim, kers, kwee, mispel, nashipeer, perzik, abrikoos (Laagstam) 200-300 gram
Gewone fruitbomen: appel, peer, pruim, kers, kwee, mispel, nashipeer, perzik, abrikoos (Halfstam) 250-350 gram 
Gewone fruitbomen: appel, peer, pruim, kers, kwee, mispel, nashipeer, perzik, abrikoos (Hoogstam) 350-450 gram 
Bessenstruiken zoals frambozen, bramen, aalbessen, kruisbessen etc. 75-100 gram
Blauwe bessen, cranberry's 50-75 gram
Druiven 75-100 gram
Vijg 75-100 gram
Kiwi (volwassen) 300 gram

Bemesting toedienen

Verstrooi de meststoffen rondom de boom of struik maar op minimaal 20cm van de stam. Gebruik daarna een gieter water om de meststoffen in de ondergrond te spoelen. Dit voorkomt dat de korrels wegwaaien.

Fruitbomen en bessenstruiken in pot bemesten

Kumquats Het is ook mogelijk om fruitbomen in pot te houden. Omdat in een pot de boom of struik niet de mogelijkheid heeft om zelf op zoek te gaan naar voedingsstoffen, en voedingsstoffen ook makkelijker wegspoelen, is bemesting extra belangrijk.

u kunt ervoor kiezen om gewone organische meststoffen (zoals koemestkorrels) te gebruiken voor de bemesting. Bemest dan twee keer per jaar: één keer in maart, en één keer in augustus. Er zijn ook speciale meststoffen voor planten in pot. Deze zijn vaak in de vorm van een capsule en geven voeding af over een langere termijn: soms toch wel 12 maanden lang. Met deze meststoffen hoeft u dus maar één keer per jaar te bemesten.

Referenties

Foto van paardenmest door Malene ThyssenCC BY-SA 3.0 licentie.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie