Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is morgen open van 12:00 tot 17:00

Wortelopslag en wildopslag bij fruitbomen

Wildopslag bij jonge walnotenboom Bij fruitbomen zie je vaak kleine takjes die vanuit de wortels of helemaal onderaan de stam van de boom beginnen te groeien. Hoewel ze er vrij onschuldig uitzien, en dat vaak ook zijn, is het toch beter om ze weg te halen. Ze halen namelijk energie weg bij de boom, en veel (lange) takken onderaan de stam kunnen wel degelijk een groot probleem zijn voor de gezondheid van de boom.

Op deze pagina:

Wat is wortelopslag en wildopslag?

De termen wortelopslag en wildopslag beschrijven beide ongeveer hetzelfde.

Wortelopslag zijn kleine, jonge takken die vanuit de ondergrondse wortels van een fruitboom naar boven groeien. Ze vormen dus nieuwe 'takjes' naast de stam.

Wortelopslag bij een kersenboomBij wortelopslag groeien er kleine takjes vanuit de wortels van de bestaande boom.

 

Bij wildopslag komen deze jonge takjes niet uit de grond, maar onderaan uit de onderstam.

Fruitbomen worden vaak geënt op een andere boom (de 'onderstam'). Onderaan de stam is daarom een lijntje of knobbel zichtbaar waar de onderstam en het ras op elkaar zijn geplakt.

Wildopslag bij een appelboom De bovenkant van de boom bepaald het ras en dus de eigenschappen van de vruchten die aan de boom groeien. De onderstam bepaald hoe groot de boom uiteindelijk wordt. Zowel het onderste stukje van de stam als de wortels eronder zijn onderdeel van de onderstam. Alles boven de entplek is de daadwerkelijke boom waar we fruit van willen plukken.

Waarom wortelopslag gevaarlijk is

We willen voorkomen dat de onderstam zelf takken en bladeren gaat maken, want dit gaat energie wegnemen van de echte boom. Een beetje energie is niet zo erg, maar als er teveel takken aan de onderstam groeien blijft er niet genoeg energie meer over voor de boom zelf, en kan deze afsterven. Er blijft dan alleen een onderstam over, en die geeft over het algemeen geen smakelijke vruchten.

Daarom is het belangrijk om wortelopslag te verwijderen voordat deze takjes te ver zijn gegroeid. Op die manier kan schade voorkomen worden.

Wortelopslag verwijderen

Wortelopslag wegsnoeien Wortelopslag verwijder je vaak aan het begin van de zomer, zo rond juni en juli. Dit is ook de tijd daarop wortelopslag het meeste groeit en dus veel te vinden is. Je knipt de jonge takjes helemaal af tot aan de grond of tot aan de stam, en je laat niets over. Dit kan met een schaar, maar soms is het met kleine takjes makkelijker om deze met de hand "weg te knijpen".

Omdat het gaat om dunne takjes hoef je niet te wachten tot de winter om ze weg te snoeien, je mag dit direct in het voorjaar of de zomer doen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter.

Fruitboom met alleen takjes op de stam

Soms loopt een boom in het voorjaar alleen uit vanaf de onderstam, met takjes en bladeren die helemaal van onderaan de stam komen. Verder vormen er aan de boom helemaal geen bladeren. Vaak is dit geen goed teken.
Als een boom alleen op de onderstam uitloopt dan is dit vaak omdat de boom daarboven is afgestorven. Bijvoorbeeld door vorstschade of een beschadiging aan de stam. Door de bast van de stam en takken open te krabben kan dit worden gecontroleerd. Is het hout onder de bast groen? Dan is de boom gezond en dan zal deze later alsnog gaan uitlopen. Is het hout onder de stam bruin of grijs, dan is het afgestorven en dan zal de boom waarschijnlijk niet meer terug gaan uitlopen.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie