Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Koningsdag geopend Ook op zaterdag 27 april, koningsdag, is onze winkel geopend. U bent welkom tussen 10:00 en 17:00

Meer informatie

Pruimenmot

De pruimenmot is een veel voorkomende plaag bij pruimen. De larven van de pruimenmot boren gaten door pruimen waardoor deze niet afrijpen, rotten of simpelweg niet meer voor consumptie geschikt zijn. De aangerichte schade kan groot zijn, waardoor er praktisch geen oogst meer van de boom komt. Gelukkig is voorkomen en behandelen wel mogelijk.

Op deze pagina:

Pruimenmot herkennen

Larve van pruimenmot in pruimEigenlijk is het niet de pruimenmot die schade aanricht, maar de larve van de pruimenmot. Deze larve is een klein, langwerpig en roodbruin insect die een beetje aan een kleine rups doet denken. Het insect is alleen zichtbaar als de pruim wordt opgesneden om zo de boorgang zichtbaar te maken.

Buiten de pruim is de pruimenmot wat minder makkelijk zichtbaar. Het boorgat is kleine en zwart, maar wordt wel vaak gemarkeerd door een donkerbruine tot zwarte plek op de schil van de pruim om het boorgat heen. Soms lekt er ook een zoete 'gom' uit het boorgat.

Deze larve verpopt in een volwassen pruimenmot. De pruimenmot is een ietswat onopvallende bruine mot, die vooral 's nachts actief is, en haar eieren dus op de pruimenboom legt.

Vooral pruimenbomen met een late rijping worden vaak aangetast door de pruimenmot. Bij vroegrijpende pruimenrassen komt aantasting minder vaak voor.

Volwassen pruimenmot

De volwassen pruimenmot is een onopvallende, bruine mot.

Twee generaties

Close-up van de lave van een pruimenmot Vaak wordt een boom eerst in mei of juni beperkt aangetast door de pruimenmot. Omdat maar enkele pruimen worden aangetast kan het aantrekkelijk zijn om niet in te grijpen. Jammer genoeg groeien de larven snel uit tot motten die zelf ook weer eieren leggen, en zo een tweede generatie larven in de boom brengt. Deze zijn rond juli in de boom te vinden en zorgen voor veel meer schade aan de oogst.

Door na de eerste beperkte aantasting feromoonvallen in te zetten kan een zware aantasting worden voorkomen.
Om te voorkomen dat de larven van de tweede generatie in de boom overwinteren moeten deze verpopte larven in de winter worden opgezocht en van het boomschors worden verwijderd.

Pruimenmot behandelen

Het correctief behandelen van de pruimenmot is moeilijk, aangezien de aangetaste pruimen niet langer geschikt zijn voor consumptie. Wel kan voorkomen worden dat de larve meer fruit aantast door aangetast fruit zo snel mogelijk te verwijderen en af te voeren. Zo kunnen de larven niet van aangetaste pruimen naar onaangetaste pruimen verplaatsen.

Ook pyrethrum (een insecticide die geschikt is voor gebruik in de biologische teelt) kan gebruikt worden om correctief aantasting van het fruit te voorkomen. Omdat pyrethrum een contactmiddel is, is de effectiviteit beperkt en we raden het gebruik hiervan dus ook af.

Pruimenmot voorkomen

Opal pruim Preventief is de pruimenmot wel goed te behandelen. Zo kunnen er feromoonvallen geplaatst worden om aantasting te voorkomen. Deze vangen de volwassen perenmotten en zorgen ervoor dat deze hun eieren niet op de boom achter kunnen laten. Omdat de cyclus wordt verbroken komen er zo dus ook geen larven meer voor in de pruimenboom.

Kippen lusten af en toe ook wel een pruimenmot, en kunnen dus een goede toevoeging zijn aan de natuurlijke belans van de tuin om zo schade door de pruimenmot te voorkomen.

Vroegrijpende pruimen hebben minder vaak last van de pruimenmot, en het aanplanten van een vroegrijpend ras zoals de Early Prolific, Opal of Czar kan een uitkomst zijn.

Pruimenboom verzorgen

Een pruimenboom kan een enorm leuke boom zijn om in de tuin te hebben. Iedereen geniet van heerlijk zoete pruimen, en met de vele kilo's pruimen die een volwassen boom geeft kan ook veel gedaan worden behalve direct opeten, zoals het maken van jam of taart. Meer over pruimenbomen en hoe je ze kunt verzorgen vind je hier:

Referenties

Foto van pruimenmot larve op een pruim door Slimguy - Eigen werk, CC BY 4.0 

Foto van volwassen pruimenmot door Ben Sale from UK. CC BY 2.0

Foto met close-up van de larve door Slimguy.  CC BY 4.0 

Foto van Opal pruim door RasbakCC BY-SA 3.0

In dit artikel bespreken wij enkele biologische- en chemische bestrijdingsmiddelen die u kunt inzetten voor de bestrijding van ziekten en/of plagen in uw tuin. Wat ons betreft zijn bestrijdingsmiddelen (biologisch óf chemisch) altijd een laatste redmiddel, en kan er beter gekeken worden naar preventieve maatregelen zoals het gezond houden van uw bomen en het aanplanten van resistente rassen. Lees verder.

Krijgt u ook spontaan groene vingers?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie