Steeds vaker zijn pruimen in de winkel fel gekleurd. Vooral dieprode, paarse en blauwe pruimen zijn populair. Begrijpelijk omdat deze pruimen natuurlijk erg mooi zijn om naar te kijken. Maar gele pruimen kunnen toch ook wel heel erg lekker smaken, en er valt zeker wat voor te zeggen om ook juist deze vruchten in je eigen tuin te telen. De fel gekleurde pruimen kan je namelijk gewoon bij de groenteboer halen, maar klassieke gele pruimen worden steeds lastiger! Tijd voor een gele pruimenboom dus. Lees hieronder meer over onze favoriete gele pruimen, en hun eigenschappen.
Gele kroosjespruim: Mirabelle de Nancy
Een kroosjespruim is een kleine maar mierzoette pruim. De Mirabelle de Nancy is een klassieker. Dit ras geeft hele kleine, maar ongelovelijk zoete pruimen met een heerlijk aroma. Het ras komt van origine uit Frankrijk (de naam verklapt het al een beetje) en wordt daar vooral vers gegeten, of verwerkt in heerlijke taartjes. Het ras wordt in Frankrijk nog steeds veel geteelt, maar is in Nederland minder makkelijk te vinden.
Ook in de tuin is de Mirabelle de Nancy een goede keus. De boom is zelfbestuivend, sterk en geeft redelijk gemakkelijk fruit.
De Mirabelle de Nancy is geheel geel van kleur, maar heeft wanneer volledig rijp wel een lichtroze blos aan de zonzijde. Al met al een heel vrolijke pruim dus, die je in augustus kunt plukken.
Heb je niet zoveel ruimte in de tuin, en wil je liever een pruimenboom in pot houden? Dan is deze pruim er ook als patioboom. Die groeit erg langzaam en is daarom perfect om in pot te houden.
Mirabelle de Nancy pruimenboom kopen
Aprimira ®
Aprimira is een andere gele pruim. Net zoals de Mirabelle de Nancy is ook deze pruim vooral geel, maar krijgt een heel klein beetje roze blos aan de zonkant als deze helemaal rijp is.
Deze pruim is wel een stuk groter dan de Mirabelle de Nancy. De smaak is uitstekend, zoet en aromatisch. Dit maakt de pruim vooral erg goed geschikt als consumptiepruim, om dus direct van de boom op te eten. Gelukkig kan je de pruimen ook wel eventjes bewaren.
Deze pruim wordt ook wel miracot genoemd (van Apricot en Mirabelle) omdat het een kruising zou zijn tussen een mirabelle-pruimen en een abrikoos. Dit is het (waarschijnlijk) niet, maar het is wel een heel smakelijke pruim met een hint van abrikozenaroma.
Reine claude d'Oullins
Een klassieke gele pruim is de Reine Claude d'Oullins. Veel mensen denken bij de Reine Claude aan een groene pruim, en dat is niet zo gek. Een andere heel bekende pruim is namelijk de Reine Claude Verte. Een heerlijke groene pruim die bekend staat om zijn geweldige 'reine claude' aroma, die afwijkt van de smaak van andere pruimen.
Dit aroma deelt de gele reine claude, ook al heeft deze het wel iets minder sterk. Wel is de Reine claude d'Oullins heerlijk zoet, wat hem goed geschikt maakt om direct van de boom op te eten.
Deze klassieke pruim heeft wel wat nadelen. Het ras draagt bijvoorbeeld pas op latere leeftijd vruchten. Dit maakt het ras vooral geschikt voor de echte liefhebber, die het de moeite waard vind om deze smakelijke pruim zelf te kunnen kweken.
Reine Claude d'Oullins in de webwinkel
Dubbele Boerenwitte
De Dubbele Boerenwitte pruim is een sappige, zoete pruim met een wit-gele schil en stevig vruchtvlees. De vruchten zijn middelgroot en hebben een aangename smaak, met veel aroma. Je plukt ze in augustus.
Het ras is historisch en komt al heel lang voor in oude hoogstam boomgaarden in Nederland. In 1740 werd het voor het eerst beschreven. Het ras wordt ook wel eens Eierpruim of Witte Wijnpruim genoemd.
De Dubbele Boerenwitte is geen zelfbestuivende boom. Het is dus belangrijk om een andere boom in de buurt te planten die de Dubbele Boerenwitte kan bestuiven. Welke pruimen geschikt zijn kan je zien in onze bestuivingstabel: bestuivers voor de Dubbele Boerenwitte.
Dubbele Boerenwitte in de webwinkel
Ontario
De herkomst van deze pruim is nog een beetje een mysterie. Meerdere bronnen verwijzen naar M. Ellwanger en A.Barry uit Rochester USA. Geen vreemde namen om zo'n pruim te hebben gevonden: deze twee kwekers hebben rond 1870 meerdere pruimen uitgevonden. Maar over de naam 'Ontario' kunnen wij in engelstalige literatuur niet veel vinden.
Om de verwarring te vergroten zijn er ook andere pruimen die van origine uit Ontario komen, uit dezelfde tijd. Maar deze hebben een andere kleur en uitvinder. En er is ook nog eens een historische appel met precies dezelfde naam. Die zijn wij voor de duidelijkheid maar 'Ontarioappel' gaan noemen.
Het beste bewijs dat deze informatie toch klopt halen we uit de National Fruit Collection. Hopelijk vinden we later meer informatie over dit interessante ras!
Toch is het ras in Nederland wel bekend. Het is een grote gele pruim die zich ook goed in een kas laat telen. Wat afmetingen en kleur betreft is de pruim het beste te vergelijken met de Reine Claude d'Oullins. De Ontario is alleen makkelijker te telen, laat zich beter bewaren en ook beter vervoeren. De Reine Claude heeft daarintegen weer een iets betere smaak.
De Ontario pruimenboom is zelfbestuivend, dus het is niet nodig om een tweede boom in de buurt aan te planten om fruit te kunnen plukken.
Golden Japan
De 'Golden Japan'-pruim is een opvallende variëteit met een levendige gele schil en heerlijk sappig vruchtvlees. Oorspronkelijk afkomstig uit Japan, biedt deze pruim een unieke smaak. Omdat het een japanse pruim is, is deze genetisch ook iets anders dan 'gewone' pruimen. Dit maakt deze boom geschikt als bestuiver voor de Pluot, wat de belangrijkste reden is voor ons om het ras in ons assortiment te houden.
De Golden Japan pruim werd vroeger in Nederland vrij veel geteeld in de kas. Het ras laat zich namelijk zeer goed in de kas telen, en is op die manier ook wat vroeger rijp. De heerlijke smaak met dit herkenbare 'japanse' aroma is nog steeds zeer gelieft. Tegenwoordig wordt het ras alleen niet meer onder glas geteeld, maar geimproteerd uit warmere oorderen. De Nederlandse kaspruimen kunnen met hun duurdere prijs hier niet tegenop concurreren.
Als je de Golden Japan pruim buiten wilt telen is het belangrijk om hem op een warme plaats te planten. Bijvoorbeeld op het zuiden, beschut naast een warme muur.
Golden Japan pruim in de webwinkel
Een gele pruimenboom kopen en planten
Ben je door dit artikel heel erg enthousiast geworden over een pruimenboom in de tuin? Dat kan ik mij heel goed voorstellen! Kijk gerust naar één van de gelinkte pagina's hieronder om meer te weten te komen:
- Pruimenbomen in de webwinkel
- Een pruimenboom planten en verzorgen
- Pruimenboom snoeien
- Vruchtdunning bij pruimenbomen voor meer en beter fruit
Referenties
Foto van Reine Claude pruim, CC0 licentie.
Foto van vergelijkbare pruim voor Aprimira. Pixabay license
Foto van Ontario pruim door nationalfruitcollection.org.uk. Open Government Licence 2.0