Fruitbomen.net
Kunnen wij u helpen?

Neem gerust contact op voor persoonlijk advies:

  • Telefoon 06 1843 1532
  • E-Mail info@fruitbomen.net
  • Of kom langs bij onze winkel Toegangseweg 18, 2771XM, Boskoop

Liever zelf uitzoeken? Onze winkel is vandaag open van 12:00 tot 17:00

Nabloei zorgt voor bloeiende appelboom of perenboom in augustus of september

Nabloei zorgt voor bloeiende appelboom of perenboom in augustus of september

Frank Houweling

Gepubliceerd op 08-09-2023
Geschreven door Frank Houweling

Appel- en perenbomen bloeien allebei in het vroege voorjaar. Meestal rond april of mei kan je volop bloesem vinden in deze prachtige bomen. Maar er kan ook later nog wat bloei voorkomen. Soms komen er nog bloemen aan de boom in het begin van de zomer. En soms gebeurt dit zelfs nog in augustus of september. Als een boom bloemen geeft na de gewone bloeitijd wordt dit nabloei genoemd.

Nabloei

Perenbloesem Nabloei komt voor bij appelbomen en perenbomen. Het is een fenomeen waarbij er een tweede bloeiperiode optreedt, ver na de normale bloeitijd. Meestal komt dit voor op maar enkele takken, terwijl de boom al vol in het blad staat en soms al rijpende vruchten heeft.

Dit verschijnsel doet zich vaak voor bij jonge bomen die net zijn geplant, mogelijk als een reactie op stressfactoren zoals verplanting. Bovendien kan nabloei ook voorkomen na enkele natte weken, vooral als deze periode wordt gevolgd door droogte.

Deze tweede bloeiperiode kan zich in principe de hele zomer voordoen. Als er bloemen zijn in juni of juli is het belangrijk om de bloemen te verwijderen om het risico op perenvuur te minimaliseren.

Echter, als nabloei optreedt in augustus of september, is het risico op perenvuur doorgaans kleiner, waardoor je de bloemen in principe kunt laten zitten. Het belangrijkste om te onthouden is dat de appels die uit de nabloei voortkomen, niet meer volledig zullen afrijpen.

Verwijderen of niet?

Aan het einde van de zomer is het risico zeer klein, en zelfs in juni of juli is het risico op perenvuur in een particuliere tuin niet groot. Ondanks het kleine risico worden in de professioneel teelt bloemen vaak wel verwijderd: zij kunnen het risico op perenvuur echt niet lopen!

Takken die zo laat hebben gebloeit komen in de herfst wat langzamer tot rust. Als zware vorst vroeg inzet is er een risico op wat vorstschade. Dit is vooral het geval bij perenbomen.

Al met al een klein risico. Dus als je geniet van de vrolijke bloemen, kan je ze gerust laten zitten.

James Grieve appelboom bloei Nabloei in September bij een dit jaar aangeplante James Grieve appelboom.

Appels in boom na nabloei

In Oktober groeiden er zelfs nog wat appels van deze bloesem. Maar die worden jammer genoeg niet meer rijp.

Volgend jaar mogelijk minder fruit

Omdat de boom zo laat nog bloeit is deze waarschijnlijk een beetje in de war met de seizoenen. Het zou dus ook zomaar kunnen dat de boom volgend voorjaar minder of helemaal niet bloeit, en ook minder of helemaal geen fruit draagt. Jammer! Gelukkig herstelt dit vanzelf en het jaar daarop kan je weer heerlijk fruit eten uit eigen tuin.

Meer over een appel- of perenboom in de tuin

Appels Wil je meer weten over een appelboom of perenboom in de tuin? Klik dan hier om verder te lezen:

Kunt u het fruit ook al proeven?

Geen probleem, wij snappen het helemaal! Er is namelijk altijd ruimte voor één extra fruitboom. En waar kunt u uw nieuwe aanwinst beter uitzoeken dan in onze webwinkel? Onze kwekerij heeft het grootste assortiment fruitbomen- en struiken van Nederland. Klik dus op de knop hieronder - en verwonder u over ons prachtige assortiment.

Ga naar onze Webwinkel

Informatie